Döntött a bíróság, jogerős a Booking.com 2,5 milliárdos rekordbírsága

by Kassay Tamás

A Gazdasági Versenyhivatal rekordbírsággal sújtotta a Booking.com üzemeltetőjét még 2020 áprilisában, a döntést azonban bíróságon támadta meg a szállásportál. Az akkori ügyben szeptember 12-én hozott döntést az eljáró bíróság.

2020 áprilisában a Gazdaság Versenyhivatal 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bookingra, amiért a szállásportál agresszív értékesítési módszereket alkalmazott, egyúttal el is tiltotta ezeknek a folytatásától. A GVH 2020-as döntése szerint a Booking tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben, például azzal, hogy megtévesztően hirdette az ingyenes lemondási lehetőséget.

A Booking.com élt a jogi lehetőségével és bíróságon támadta meg a GVH döntését. Az Index úgy értesült, hogy szeptember 12-én, kedden a Fővárosi Törvényszék tárgyalta az ügyet, és nem adott helyt a rekordbírság csökkentésére irányuló keresetnek, így az ítélet ellen nincs helye fellebezésnek.

Az ügyet már a Kúria is tárgyalta, amely akkor hatályon kívül helyezte a korábban meghozott ítéletet, ugyanakkor az elsőfokú bíróság döntését hatályában fenntartotta és elvi jelleggel kimondta, hogy: „nem hirdethető a szállás ingyenes lemondással, ha annak »ára« a szállás árába beépítésre kerül, így az ingyenes lemondás lehetőségével foglalt szoba drágább, mintha azt ingyenes lemondás lehetősége nélkül foglalták volna”.

Épp most is folyamatban van egy vizsgálat a szállásadói tartozások ügyében. A GVH gyorsított ágazati eljárása a Booking.com felelősségét vizsgálja a kérdésben. A hatóság emberei személyesen is ellátogattak a Booking irodájába, ahol razziát tartottak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben