Megjelent az elektronikus oltási igazolás app, avagy a védettségi igazolvány mobil applikáció – EESZT alkalmazás letöltés, regisztráció

by Kassay Tamás

Bár már hetek óta tényként írtak róla, immáron valóban elérhetővé vált az AppStore-ban és a Google Play-ben az elektronikus védettségi igazolvány mobil alkalmazása. Letöltés után pár gyors beállítás és már utol is érjük a 21. századot (hogy pontosan melyik évét, az kérdéses), mutatom lépésről-lépésre, hogy hogyan. Azt előre leszögezem, hogy valójában ez elektronikus oltási igazolás (így is hivatkoznak rá a letöltéskor), ami az oltottak esetén kiváltja a védettségi igazolvànyt, de akinek nincs oltása, az egyelőre csak annyit fog látni benne, hogy nincsen védettséget igazoló oltása.

A védettségi app a Google Playben EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven található meg.

Nyisd meg az EESZT portál mobilalkalmazás menüpontját!

elektronikus védettségi igazolvány mobil alkalmazás letöltés eeszt portál

A védettségi applikáció letöltés, regisztrációja előtt az EESZT portál fog kérni ügyfélkapus bejelentkezési adatokat, tehát egy bejelentkezéssel kell kezdeni a procedúrát. Belépés után érdekes képernyőt találunk, ezen ugyanis 2 darab alkalmazás van, az egyik a védettségi app, hivatalosan az Oltásigazolás alkalmazás EESZT alkalmazás becenéven, a másik pedig az Ellenőrző alkalmazás, alias COVID Control app.

Előbbi alkalmazás az, ami most a nagyérdeműnek kell, ez ugyanis az oltási igazolvány app, amely a védettségi igazolvány helyettesítésére szolgáló mobil alkalmazás, utóbbi pedig az az applikáció, amivel be lehet olvasni egy védettségi igazolvány / vagy telefonképernyő QR kódját és a rendszer ki fogja írni, hogy az érvényes-e.

Védettségi app, avagy Oltásigazolás alkalmazás letöltése (EESZT alkalmazás)

Tehát, válasszuk ki az Oltásigazolás alkalmazás letöltése gombot a telefonunknak megfelelő alkalmazás boltból, attól függően, hogy Android (Google Play), vagy iOS (AppStore) alapú mobiltelefonunk van-e:

Az „új regisztráció” gomb nem minden eszközön jelenik meg jól.

Védettségi app – Oltásigazolás alkalmazás regisztráció (EESZT alkalmazás)

Az EESZT alkalmazás regisztrációját el kell végeznünk az első használat során, ehhez az EESZT honlapján párhuzamosan kell végezni a regisztráció lépéseit. Először is, be kell lépni az EESZT Lakossági Portálra, ahol a regisztráció néhány lépése után az EESZT alkalmazás használatra kész lesz. A regisztráció során meg kell adni egy 6 jegyű PIN-kódot, a belépéshez a mobileszközön a későbbiekben is ezt a PIN-kódot kell használni.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Először is, a mobilunkra letöltött EESZT alkalmazásban meg kell adnunk a TAJ számunkat, aztán a telefon kamerájával be kell olvasnunk az EESZT internetes oldalán megjelenő QR-kódot, végezetül pedig a telefonon megjelenő kódot kell megadnunk az EESZT weboldalán ezt bekérő mezőbe. Ha a QR kód befotózása nem megy, akkor a „Váltás beírható kódra” linkre kattintva kapunk egy szép hosszú alfanumerikus kódsort, amit be lehet pötyögni a telefonon.

Az EESZT alkalmazás használata az alábbi lépésekből áll a regisztráció után

  • bejelentkezés a 6 jegyű PIN-kóddal,
  • a COVID-oltásigazolás menüpontot kiválasztása,
  • amennyiben van megfelelő oltás, a mobil felületen megjelennek annak információi.
elektronikus védettségi igazolvány mobil alkalmazás letöltés eeszt alkalmazás használata

Egyszerű ugye? Persze, kicsit körülményesnek tűnik, de a biztonság érdekében kénytelenek vagyunk néhány alapvető kört megfutni. Akiknek nincsen még védettségi igazolványa, nekik a védettségi app azt írja, hogy a rendszerben a TAJ számhoz még nem került rögzítésre védettséget biztosító oltás. Akiknek viszont már van plasztikkártya formájú védettségi igazolványuk, és azt azért kapták, mert beoltatták magukat, akkor azt fogják látni, hogy a repülőtéren használatos mobil boarding pass-hoz hasonlóan egy nagy QR-kód jelenik meg, alatta pedig a felhasználó TAJ száma, neve, és az oltás dátuma. Az oltás típusát az EESZT mobilalkalmazás sem mutatja meg. Figyelem: Aki azért kapott védettségi igazolványt, mert átesett a fertőzésen, vagy antigén tesz után jogosult lett rá, az azt fogja látni, hogy nincsen védettséget biztosító oltása.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal tartalmát, ilyen módon támogathatod fennmaradását.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben