Óriási elbocsátás a Wellis ózdi jacuzzi gyárában

by Kassay Tamás
elbocsátás Wellis Ózd Jacuzzi gyár

300 ember elbocsátását jelentette be a jakuzzikat és medencéket gyártó Wellis. A cég szerint az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatásai miatt töredékére csökkent a kereslet a termékeik iránt, így 2022 decemberéig megválnak ózdi dolgozóik felétől.

„Az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatására a korábbiakról töredékére csökkent a medencekereslet Európában, mondhatni erőteljesen befagyott az európai medencepiac. Ezért sajnos háromszáz dolgozónk elbocsátására kényszerülünk az ózdi üzemünkből”

– mondta Bálint-Szekeres Enikő, a Wellis Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője az RTL Klub híradójának.

A Wellis ózdi gyára 2020 őszén nyitott meg, az átadón ott volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A beruházás 8,5 milliárd forintból valósult meg, amelyből 3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházás volt az adófizetők pénzéből.

A Wellis azt mondta az RTL Híradónak, hogy a 3 milliárd forint állami támogatásnak csak egy kisebb részét kapták meg, mert a vállalásaik nem teljesültek. A Wellis Magyarország Zrt. azt vállalta, hogy 800 embert foglalkoztatnak majd Ózdon. Az elbocsátások után 300 munkavállalójuk marad.

„Korábban 2400-2500 főt foglalkoztattak azok a nagy foglalkoztatók, akiknek a jelenlegi épületeiben most összesen 394 ember dolgozik. Ez a város számára katasztrofális” – mondta Janiczak Dávid ózdi polgármester, aki csak Facebook-kommentekből értesült a döntésről.

Úgy gondolom, hogy ilyen horderejű lépésekről illene előzetesen tájékoztatni a település(ek) vezetőit, véleményem szerint ez a korrekt együttműködés egyik alappillére kellene, hogy legyen – a szerk.

Ózd sajnos nagy bajban van, mert már korábban is jelentettek be létszámleépítéseket a keleti városban. A svájci ABB 2 éve jelentette be, hogy bezárja gyárát, és elküldenek 1200 dolgozót. Idén bezárt a város másik nagy foglalkoztatója, a Johnson Electric is.

Siralmas helyzet kezd el körvonalazódni Kelet-Magyarországon, ugyanis:

A héten derült ki, hogy Miskolcon bezár az összes fürdő, ami miatt sokan elkezdték lemondani a szállásfoglalásaikat (Ti NE tegyétek, 1000 más sokkal jobb dolog is van ott!), majd 1-2 napra rá írtam meg, hogy elesett Nyíregyháza is, ahol szintén több egység bezárásáról döntöttek. Most pedig Ózd következik, ahol nincsen ugyan fürdő, van viszont Jacuzzi és medence gyár.