elbocsátás Wellis Ózd Jacuzzi gyár

Óriási elbocsátás a Wellis ózdi jacuzzi gyárában

by Kassay Tamás

300 ember elbocsátását jelentette be a jakuzzikat és medencéket gyártó Wellis. A cég szerint az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatásai miatt töredékére csökkent a kereslet a termékeik iránt, így 2022 decemberéig megválnak ózdi dolgozóik felétől.

„Az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatására a korábbiakról töredékére csökkent a medencekereslet Európában, mondhatni erőteljesen befagyott az európai medencepiac. Ezért sajnos háromszáz dolgozónk elbocsátására kényszerülünk az ózdi üzemünkből”

– mondta Bálint-Szekeres Enikő, a Wellis Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője az RTL Klub híradójának.

A Wellis ózdi gyára 2020 őszén nyitott meg, az átadón ott volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A beruházás 8,5 milliárd forintból valósult meg, amelyből 3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházás volt az adófizetők pénzéből.

A Wellis azt mondta az RTL Híradónak, hogy a 3 milliárd forint állami támogatásnak csak egy kisebb részét kapták meg, mert a vállalásaik nem teljesültek. A Wellis Magyarország Zrt. azt vállalta, hogy 800 embert foglalkoztatnak majd Ózdon. Az elbocsátások után 300 munkavállalójuk marad.

„Korábban 2400-2500 főt foglalkoztattak azok a nagy foglalkoztatók, akiknek a jelenlegi épületeiben most összesen 394 ember dolgozik. Ez a város számára katasztrofális” – mondta Janiczak Dávid ózdi polgármester, aki csak Facebook-kommentekből értesült a döntésről.

Úgy gondolom, hogy ilyen horderejű lépésekről illene előzetesen tájékoztatni a település(ek) vezetőit, véleményem szerint ez a korrekt együttműködés egyik alappillére kellene, hogy legyen – a szerk.

Ózd sajnos nagy bajban van, mert már korábban is jelentettek be létszámleépítéseket a keleti városban. A svájci ABB 2 éve jelentette be, hogy bezárja gyárát, és elküldenek 1200 dolgozót. Idén bezárt a város másik nagy foglalkoztatója, a Johnson Electric is.

Siralmas helyzet kezd el körvonalazódni Kelet-Magyarországon, ugyanis:

A héten derült ki, hogy Miskolcon bezár az összes fürdő, ami miatt sokan elkezdték lemondani a szállásfoglalásaikat (Ti NE tegyétek, 1000 más sokkal jobb dolog is van ott!), majd 1-2 napra rá írtam meg, hogy elesett Nyíregyháza is, ahol szintén több egység bezárásáról döntöttek. Most pedig Ózd következik, ahol nincsen ugyan fürdő, van viszont Jacuzzi és medence gyár.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben