Védettségi igazolvány és maszk sem kell szombattól, néhány kivételtől eltekintve – megvan az 5,5 millió beoltott

by admin

A miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy ma délutánra, estére érheti el Magyarország az 5,5 millió oltott számot, ez mostanra meg is történt. Szombattól tehát az alábbi, sokak által várt enyhítések lépnek életbe, amiről a szerdán megjelent rendelet rendelkezik:

3 helyen maradnak a korlátozások: sportrendezvények, zenés-táncos rendezvények, zárt térben tartott koncertesemények esetében. Ezeken kívül szombattól sehol nem kötelező a maszkviselés, még a boltokban sem.

Védettségi igazolvány nélkül lehet belépni az éttermekbe, szállodákba, előre váltott jegyes kulturális eseményekre.

Ezt a lépést várta már epekedve a teljes szálloda és fürdős szakma, mert rendszeresen fordult elő, hogy érkeztek külföldi vendégek, bementek volna a helyre, de el kellett, hogy utasítsák őket. Mostantól számíthatunk majd érdemben emelkedő vendégszámokra ezekben a létesítményekben, bár extrém foglaltságra a magam részéről nem számítok. Elemzői szemmel úgy látom, hogy a tavaly nyári eredményeket nem fogjuk tudni megismételni, bár más oldalakon ennek az ellenkezőjéről láttak napvilágot mindenféle spekulációk. A szezon végén majd meglátjuk. Ha külföldre utaznál, ebben a cikkben megnézheted listában, hogy melyik oltás melyik országba jó, hol mit fogadnak el.

A szombattól érvényes enyhítések pontokba szedve (Magyar Közlöny 123. szám):

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • a rendezvényekre vonatkozó újítás, hogy nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására
  • hatályát veszíti a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó horgászatra vonatkozó speciális szabályok, vagyis nem kell védettségi igazolvány már az éjszakai horgászathoz.

Ha szívesen olvasol hiteles turizmus hírekről, akkor vár a Turizmus hírek csoport, valamint a hírlevelünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben