Európa legkeresettebb úti célja Horvátország

Európa legvágyottabb úti célja egy tengerparti ország, Magyarország dobogós helyet szerzett növekedésben!

by Kassay Tamás

Horvátországot tekintik a legkeresettebb úti célnak egész Európában – derül ki az AirDNA (AirDNA turizmussal foglalkozó kutatócsoport) legfrissebb adataiból.

Horvátország emellett gazdag történelmi múltra visszatekintő turisztikai célpont; a világ minden tájáról sok látogató érkezik, hogy meglátogassa a híres, kristálytiszta tengerparttal teli, zord Adriai-tenger partvidékét, és sétáljon a számtalan festői városában – írja a SchengenVisaInfo.

Emellett Horvátország Európa fellendülésében is élen jár, hiszen a vendégéjszakák száma 132 százalékkal nőtt 2021-hez képest, és megelőzve más hagyományos mediterrán versenytársakat, például Olaszországot és Spanyolországot, az első helyen végzett.

Olaszországgal és Spanyolországgal ellentétben, amelyek két nagyon szigorú ország voltak a beutazási korlátozások újraindítását illetően, Horvátországban május 3. óta normál beutazási szabályok vannak érvényben. Ennek eredményeként a külföldiek korlátozás nélkül, egészségügyi dokumentáció nélkül látogathatnak az Adria gyöngyszemébe.

A széles körű utazási zavarok ellenére Horvátországban a turizmus fellendülése továbbra is erős, a kereslet új magasságokba emelkedik. Ezért az AirDNA legutóbbi havi piaci áttekintése is ezt bizonyítja, hiszen Horvátország minden más európai országot megelőz a foglalási trendek tekintetében.

Vendégéjszakák számának alakulása 2022-ben

Természetesen nem Horvátország volt az egyetlen ország, amely a közelmúltban jelentős növekedést könyvelhetett el a foglalások terén, hiszen a lista igencsak széles.

A 2. helyen Norvégia áll, amely 117%-os növekedést tapasztalt a vendégéjszakák számában, majd Magyarország következik 97%-kal a bronzérmes helyen. Ehhez nagyban hozzájárult a bivalyerős marketing és PR tevékenység, amelyet a küldő piacokra fókuszálva végeztek, a projektben a Spabook is részt vett (itt, itt, és itt).

2022-ben összesen 7,2 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak Európában, mint 2019-ben.

Ezzel kapcsolatban az AirDNA hangsúlyozta, hogy az ágazat “teljesen talpra állt”, az érkezési számok meghaladják a járvány előtti éveket. Ennek eredményeként júniusban már a kilencedik egymást követő hónapban nőtt a kihasználtsági ráta, amely elérte az 58,2 százalékot.

Ráadásul Horvátország rendkívül alulértékelt fővárosa és pénzügyi központja, Zágráb elég látnivalót kínál ahhoz, hogy a turisták napokig elfoglalják magukat. Vannak már olyan menő, innovatív, fiatalos és egyedi múzeumok mint például az Összetört kapcsolatok múzeuma, de jelentős vonzerővel bírnak a középkori őrtornyok és az ikonikus katedrális is.

Korábban a Mabrian nevű utazási intelligenciaplatform 2022 júniusában Zágrábot az általuk kínált ár-érték arány alapján az első helyre sorolta a legjobb európai városok között. Ráadásul más úti célokhoz képest Zágráb nagyon versenyképes szállásárakat kínált.

A második helyet szintén Athén szerezte meg, annak ellenére, hogy jobb légi összeköttetései vannak, mint Zágrábnak. A görög főváros azért került a második helyre, mert valamivel magasabb átlagárral és alacsonyabb elégedettségi szinttel rendelkezik, mint Zágráb.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben