görög sziget medence tilalom

Elérheti a 100%-os kihasználtságot egy görög sziget, ahol betiltották a medencéket

by Polisor Bettina

Hűen ahhoz a küldetéséhez, hogy érintetlen természeti paradicsomot kínáljon látogatóinak, Lipszi szigete nemrégiben azzal került a címlapokra, hogy a tengerparti nyaralás környezettudatosabb megközelítése érdekében a mesterséges úszómedencék ellen emelt szót. A helyi hatóságok és az idegenforgalmi szakemberek a mesterségesen kialakított úszómedencéket egyenesen elutasítják, aminek nyomán azok létesítését be is tiltották.

Lipszi szigete várhatóan augusztusban eléri a 100 százalékos kihasználtságot

„A turisták nagyszerűen reagáltak a fenntarthatósági felhívásunkra, és a Lipszire történő foglalások száma egyre nő, a becslések szerint augusztusban a foglaltság elérheti a 100%-ot. A szeptemberi érdeklődés is nagyon élénk.”

– mondta Fotis Maggos, a sziget polgármestere

A legfrissebb adatokból ítélve tehát úgy tűnik, hogy a nyaralók értékelik ezt az erőfeszítést – írja a Greekreporter. Lipszi a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozik, az Égei-tenger délkeleti részén található, és nem egyetlen sziget, hanem valójában több kisebb sziget alkotja, ami gyűjtőnevét a legnagyobb szigetről, Lipsziről kapta.

görög sziget medence tilalom
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Az apró görög sziget az úszómedencék környezeti lábnyomára figyelmeztet

Az elmúlt években Lipszi úttörő szerepet játszott a fenntarthatóságot támogató kezdeményezések sorával. Júniusban például tengeri fűfajok alkotta víz alatti „kertek” telepítésére került sor a Archipelagos Tengeri Természetvédelmi Intézet szervezésében, míg a közelmúltban bejelentették, hogy Lipszi a vízautonómia mintaközpontjává válik, nulla vízpazarlással.

A helyi önkormányzat szerint a szigeten az úszómedencék betiltásáról szóló döntés a természeti erőforrások pazarlására vonatkozó válasz, ami így egy egyértelmű „nem”. A szakértők gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a mesterséges medencék magas víz- és energiafelhasználása, valamint a fertőtlenítésükhöz és karbantartásukhoz szükséges káros vegyi anyagok mind jelentősen megterhelik a természetes környezetet, és bár folyamatosan jelennek meg új technikák ezen káros hatások minimalizálására – beleértve az önfenntartó rendszereket is – a turisztikai ágazatban ezek a rendszerek még csak ritkán fordulnak elő.

Görögország szállások kiválasztásában, utazásszervezésben örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Magas kihasználtságot elérő görög szigetek

Az augusztusi magas foglaltság tekintetében Lipszi szigetét szorosan követi az alábbi tizenegy görög sziget az AMNA szerint, hiszen a becslések alapján augusztusban, a turisztikai szezon csúcspontján mind meghaladja majd a 90 százalékos kihasználtságot:

 • Számosz
 • Leszbosz
 • Ios
 • Szkopelosz
 • Astypalaia
 • Androsz
 • Kalimnosz
 • Szifnosz
 • Kárpáthosz
 • Párosz
 • Náxosz

Az MTC GROUP felmérései szerint Mykonos és Santorini változatlanul nagy népszerűségnek örvend világszerte, és Kréta ismét vezető szerepet tölt be a görög turizmusban. A Krétai Szállodatulajdonosok Szövetségének elnöke, Manolis Tsakalakis körülbelül 6 millió érkezőre számít, ami 10%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Spabook-vélemény: nem vagyunk meggyőződve róla, hogy a medencék létesítésének betiltása okozza a foglalások növekedését, sokkal valószínűbbnek tartjuk, hogy egész egyszerűen most kapott a hely akkora nyilvánosságot, ami érzékelhető növekedést eredményezett a foglalások számában is.

Görögország szállások kiválasztásában, utazásszervezésben örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben