Szabad az út Horvátországba, védettségi sem kell – csak hazafelé

by Kassay Tamás

Horvátországban alapvetően általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. 2021. június 17-ével Magyarország átkerült a „zöld” kategóriába, amely értelmében a Magyarországról Horvátországba beutazó állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba. – tette közzé a Konzuli Szolgálat.

Szintén korlátozás nélkül utazhatnak be Horvátországba azok a magyar állampolgárok, akik közvetlenül olyan EU tagállamból érkeznek Horvátországba, amely szintén „zöld” besorolású, és utazásukat / kiindulásukat hitelt érdemlően igazolni tudják. 

A konzuli oldal szerint regisztrálni továbbra is kell:

  • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. 
  • A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a ezen a honlapon keresztül.  Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető.
  • Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

A Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a védettségi igazolvány megléte – amely a két ország között kötött kétoldalú megállapodás értelmében, május óta fontos alapja volt a horvátországi beutazásnak – továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához. 

Horvátország beutazás szabadon védettségi igazolvány
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport, sőt, hírlevélben is kaphatsz infókat!

A Konzuli Szolgálat továbbá azt is megjegyzi, hogy bár június 17-ével megjelent az új országbesorolás, amely szerint Magyarország kizöldült és szabadon mehetünk délnyugati szomszédainkhoz, ugyanakkor a szabályok rendészeti végrehajtásban, a határátkelők pontos gyakorlatának letisztulásában egy átmeneti időszak előfordulhat. A pontos határellenőrzési gyakorlat-, illetve a Hazánkból érkező személyek ellenőrzési módjának kialakulásáig a Konzuli Szolgálat azt javasolja, hogy a Horvátországba beutazni szándékozók mindenképpen tartsák maguknál lakcímet igazoló dokumentumaikat is, hazatéréshez pedig a védettségi igazolványukat, hogy elkerüljék a karantént. 

Olaszországgal kapcsolatban jelent meg egy fake news a minap, ami a teljes sajtón körbefutott, ma közöltem róla a javítást, aki Szardíniára utazna, feltétlenül olvassa el! Aki nem, annak is hasznos, mert érződik és látszódik, hogy mi a helyzet a médiában. Igazából nem tudok mit mondani, rajtam kívül senki nem közölte le a helyreigazítást, mindenesetre a segítőimnek hatalmas köszönet érte.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben