Káosz alakult ki Horvátország felé Letenyénél az EU-s vakcinaútlevél miatt

by Kassay Tamás

Olvasói jelzésből és fórum bejegyzésből értesültem róla, hogy Horvátország felé 3-5 órás várakozás alakult ki, mert a horvát hatóságok az EU-s digitális COVID igazolványt kérik, akiknek nincsen, tőlük elkezdtek oltási igazolást, illetve tesztet kérni, ha elmúltak 12 évesek, holott korábban ezen a szabályon már enyhítettek. Az olvasóm végül mindössze személyi felmutatásával jutott át, addigra ismét nem kértek semmit.
FRISSÍTVE: 2021.07.02-án.

A horvátok szigorítottak?

Igen is, meg nem is. A helyzet az, hogy július 1-től elindult élesben az EU-s digitális COVID igazolvány, és Horvátország úgy rendelkezett, hogy – idézem a Konzuli Szolgálat oldalát:

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális COVID igazolással. A digitális COVID igazolás felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól. 

Na most ezzel az a baj, hogy elegánsan elfeledkeztek arról a tényről, hogy Magyarország irányából közel 2 hete teljesen szabadon engedélyezték már a beutazást, és aki mostanában indul útnak, erre is készült fel. Azaz, tömegek tudták úgy, hogy az úti okmányon kívül másra nem lesz szükség. Ehhez képest tehát szigorításról van szó.

Egyelőre nehéz biztosat tudni arról, hogy végeredményben hogyan alakul a gyakorlat, de az látszik, hogy a következetes tájékoztatás valahol hibára futott, mert eltérő információk kezdtek terjedni. A 2 fő verzió szerint azoktól, akiknek nincsen EU-s COVID útlevelük, a horvát határon kérik az oltási igazolást, vagy a negatív tesztet az oltással nem rendelkező, 12 évnél idősebbektől.

A fura és váratlan intézkedés miatt több órás várakozás alakult ki a határon, mire most az olvasóm eljutott a az átkelés pillanatáig, addigra már újfent nem kértek tőle semmit a személyi igazolványán kívül, de könnyen lehet, hogy ez nem a hivatalos eljárásnak megfelelő beléptetés volt, tudjuk, hogy szokott lenni olyan, hogy egy idő után csak intenek, hogy menjünk tovább.

Ha megtudok többet és hivatalosat, frissítem a cikket. Íme, meg is jött a frissítés hivatalos forrásból, amely így fogalmaz:

A Horvátországba történő beutazásban sajnálatos módon változások történtek, amelyek tegnap, július 1-jén léptek hatályba, és július 15-ig lesznek érvényesek.

A döntés nem vonatkozik azokra a személyekre, akik közvetlenül az Európai Unió országaiból és/vagy régióiból érkeznek és akik rendelkeznek az uniós zöld kártyával (uniós digitális Covid-igazolvány). Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós zöld kártyával, a következők egyikének bemutatásával léphetnek be a Horvát Köztársaságba:

  • Oltási igazolás
  • Negatív PCR vagy BAT teszt
  • Covid-19 betegségen történt átesettség igazolása

A magyar kormány jelenleg hatályos kormányrendelete alapján a Magyarországra történő visszautazás korlátozás nélkül történik, azaz a magyar állampolgárok karantén és teszt kötelezettség, illetve oltási igazolás vagy védettségi igazolvány bemutatása nélkül térhetnek vissza a hazájukba.

Azt azért itt megjegyzem, hogy amikor minden apróságról sajtóközleményeket adnak ki a nagyvilágban, a tegnapi – igen fontos – apró változásról illett volna kiadni valami nagybetűs anyagot néhány nappal korábban.

Továbbra is igaz a tanácsom: minden elindulás előtt ellenőrizni kell a Konzuli Szolgálat oldalát, hogy aznap mi a legfrissebb helyzet.

Uniós COVID igazolás igénylés

Javaslom, hogy mindenki indítsa el az EU-s COVID igazolás elektronikus, vagy kormányablakos ügyintézését, hogy ne utolsó pillanatban kelljen kapkodni, ha útnak indul valaki. Ezen a kormányzati oldalon minden fontos információ megtalálható, az elektronikus igénylés ide kattintva indítható el.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben