Horvátország Schengen csatlakozás euró bevezetés kuna

Történelmi változás a horvátországi nyaralásokban – ezeket érdemes tudnod útnak indulás előtt

by Kassay Tamás

Horvátország történelmi lépéseket tett, úgy is mondhatjuk, hogy hipertérugrást hajtott végre. Ebben a cikkben azt foglaljuk össze, hogy a magyar turistáknak mit érdemes tudniuk, és mihez kezdhetnek a megmaradt kunájukkal, ha legközelebb újra az Adriára indulnak.

Horvátország bevezette az eurót és a Schengen zóna tagja lett 2023-tól

Egyértelműen a délnyugati szomszédunk, az Adria gyöngyszeme az az ország, amelyik egyetlen nap alatt a legnagyobb léptékű pozitív változásokon ment keresztül és ezzel kivívta a világ elismerését, tiszteletét.

Magyarok szabadon, ellenőrzés nélkül utazhatnak be Horvátországba

Horvátország Schengen csatlakozás megszűnt határellenőrzés euró
Letenye, 2023. január 1. Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyûlés alelnöke, Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Sifter Rózsa főispán, Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete (középen b-j) jelképesen felemelik éjfélkor a sorompót a horvát schengeni csatlakozás alkalmából a határátkelő ünnepélyes megnyitóján a Letenye-Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfélkor. Horvátország január elsejétõl huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált. MTI/Varga György

Bár Horvátország már sok-sok éve elfogadta útlevél helyett a személyi igazolványt a magyar beutazóktól, ez nem változtatott azon a tényen, hogy a határon akár több órát is várakoznunk kellett.

Mivel Horvátország vasárnap nulla órától immáron tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetjük igénybe, egyszerűen csak átautózunk rajta. Tehát, már személyi sem kell a beutazáshoz – alapesetben. Ne feledjük el azonban, hogy a személyit idehaza is magunknál kell tartani azonosítás céljából, tehát ne induljunk el nélküle, mert ott is kérheti a rendőr.

Gordan Grlic Radman – aki korábban Horvátország budapesti nagykövete volt – ünnepi beszédet tartott a Letenye – Muracsány (Gorican) határátkelőnél, amelyben magyar nyelven is történelmi lépésnek nevezte mindkét ország számára a schengeni övezethez csatlakozást.

„Köszönjük a baráti Magyarországnak a támogatást”

– hangsúlyozta a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter.

Horvátország schengeni övezetbe belépésével a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Horvátország bevezette az eurót, de mit tegyél ha maradt nálad kuna?

Horvát kuna euró
A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Horvátország bevezette az eurót, miután január elsején huszadik országként csatlakozott az euróövezethez is. Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport még 2022 június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A tagországok pénzügyminiszerei megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján a kuna euróvá konvertálódik.

A horvát kuna és az euró közötti átváltási árfolyam:
7,53450 kuna / 1 euró.

A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől 2023 év végéig kunában és euróban is kötelező kiírni, de 2023 január 1-jétől a fizetés már csak euróban történhet.

Sokan jártuk az Adrián az utóbbi években, és valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy maradt értékelhető mennyiségű horvát kuna a farzsebemben, ami téli álmát alussza a párnacihában és a fiók mélyén. Mit lehet ezzel kezdeni? A válasz az, hogy

a horvát kunát költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható euróra.

Az euróövezet utoljára 2015-ben bővült, akkor Litvánia vezette be az eurót.

Horvátországi utazás szervezésében, online apartmanfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben