Jóga foglalások, technológia és fenntarthatóság: a turizmus címszavai 2022-ben

by Kassay Tamás
jóga foglalások fenntarthatóság turizmus címszavai 2022

Ian Bell, az RSM UK utazási vezetője és Tim Robinson, az RSM UK utazási szakértője fogalmazta meg azokat az utazási trendeket, amelyek 2022-ben várhatóan meghatározóak lesznek.

Jóga utazási foglalások – de nem jóga táborok

A koronavírus járvány okozta kiszámíthatatlanságok miatt extrém módon felértékelődött a rugalmasság. Az utazási irodák, ügynökségek és a szálláshely üzemeltetők nagyobb rugalmasságot kell, hogy beépítsenek a foglalási lehetőségekbe, hogy elnyerjék a fogyasztók bizalmát, egyúttal elkerüljék, hogy a késői foglalások kiszámíthatatlanságától függjenek. A folyamatos bizonytalanság miatt korábban nem használt megkülönböztető szolgáltatási elemekkel lehet megnyerni az utazókat:

  • rugalmas előleg opciók,
  • foglalások könnyű megváltoztathatósága,
  • tesztelési követelményekkel és
  • utazási korlátozásokkal kapcsolatos segítségnyújtás

A foglalásokkal kapcsolatban elvárás, hogy olyan rugalmasak legyenek, mint a jóga pozíciókat variálni képes jógik teste.

A megfelelő munkaerő

A kormányzati támogatások ellenére a világjárvány miatt az ágazatból sokéves tehetség veszett ki. A piac újranyitásával megindult a versenyfutás a tehetségekért, hiszen a vállalkozások igyekeznek pótolni a kieső személyzetet, ami nem egyszerű, mert sokan fordítottak hátat a turizmusnak. Ugyanakkor, a folyamatosan növekvő árszínvonal mellett a vendégek jogos igénye, hogy hozzáértő szakemberek biztosítsák a kikapcsolódásukat. Ördögi kör ez, mert az utazási nehézségek miatt a kapacitások még messze nincsenek kihasználva, mégis meg kellene tudni fizetni a jó munkaerőt. A vonzerő érdekében kulcsfontosságú lesz a rugalmas munkarend, a gyakornoki képzés, a képzési programok és a távmunka lehetősége.

Kiemelnék még valamit, a mentorálás fontosságát. Felbecsülhetetlen pozitív hatása van, ráadásul hosszú távon.

A kevesebb több

A folyamatos piaci bizonytalanság mellett történő nyitás várhatóan sok üzemeltető esetében azt jelenti, hogy a kapacitások csak részlegesen épülnek újra, hogy csökkentsék ezzel a lefelé irányuló kockázatot, illetve, mert nem találnak elegendő munkaerőt. A vállalkozások így a hűséges ügyfélkörükre összpontosíthatnak első körben, mert velük is meg tudják tölteni a helyeket.

Foglalni vagy nem foglalni

A turisták folyamatosan várják az utazási korlátozások és tesztelési követelmények legújabb lépéseit és mérlegelik a lehetőségeiket. Ez valószínűleg továbbra is rövidebb átfutási időkhöz vezet, ami az utazási vállalkozások számára azt jelenti, hogy a pénzforgalmi likviditás relatív alacsony szinten marad, nem igen számíthatnak 6-9 hónappal korábban befizetett utakra és megvásárolt jegyekre.

Bátraké a jövő

Valakinek a vesztesége mindig valakinek a nyeresége. A tőkeerős, illetve más módon jól finanszírozott és bátor üzemeltetők ki fogják tudni használni a piaci konszolidáció lehetőségeit, és a fellendülés előnyeit, amikor az bekövetkezik. Aki résen van és képes erőforrásokat megmozgatni, nagyot nyerhet a következő években.

Fenntarthatóság a COP26 fényében

A COP26 után az éghajlati kockázatok és a fenntarthatóság témaköre nagyobb hangsúlyt kapott. A fogyasztók egyre inkább tudatosítják magukban a saját karbonlábnyomukkal kapcsolatos felelősségüket. A szolgáltatók számára új feladat, hogy bemutassák, ők miként járulnak hozzá a fenntarthatósághoz. Ezek a stratégiák egyre inkább részei lesznek a mindennapi marketingnek is.

Technológiai, innováció, informatika a turizmusban

A Covid a legtöbb vállalkozásban azonnali igényt támasztott a technológiai innovációra, például a távmunkán keresztül, eközben a fogyasztók megkövetelik, hogy az összes legfrissebb információ elérhető legyen és a turisztikai kínálatban is naprakészen megjelenjen. Legyenek előrejelző technológiák a váratlan helyzetek kezelésére, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.