kijárási tilalom szálláshely szolgáltatással összefüggő rendelkezések közlöny

Kiderültek a vendéglátóhelyekre vonatkozó részletszabályok – zárnak a közfürdők is

by Waterfan

Közterületen is kötelező maszkot viselni a 10000 főnél népesebb településeken, a közfürdők nem lehetnek nyitva, és a szálláshelyeknek a szabadidős helyek közé sorolható szolgáltatásaikat zárva kell tartaniuk. Spabook mutatja a részleteket a Magyar Közlönyből.

A rendeletből kiderülnek olyan égetően fontos részletek, amik a november 9-i bejelentés óta függőben voltak. A november 10-i publikáció után végre megtudhattuk, hogy a kötelező köztéri maszkviselés csak a 10 ezer fősnél nagyobb településekre érvényes. Ezeken a helyeken a polgármesterek lehetősége, hogy kijelöljék ezeket a köztereket. A maszkot nem kötelező hordani sporttevékenység közben, illetve a parkokban és egyéb zöldterületeken, viszont a tömegközlekedés megállóiban mostantól kötelező lett. A honvédség is bekapcsolódik a szabályok betartásának ellenőrzésébe.

Előbb a rendelet főbb pontjai, lentebb pedig a vendéglátóhelyekre vonatkozó részletek következnek:

Az alábbi szabályokkal szemben, Tajvanon teljesen másképp kezelték a helyzetet és több, mint 200 napja egyetlen új fertőzöttjük sincsen, pedig közel 3-szor annyian élnek ott, mint nálunk, 3-szor kisebb területen:

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazoláshoz szükséges egy okirat, melynek tartalmi követelményeit a belügyminiszter teszi majd közzé a kormány honlapján. A SOTE feltöltött az oldalára egy mintát, itt letölthető
  • Kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében, időkorlát nélkül szabad. 
  • Minden gyülekezés tilos. 
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az  étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A  házhoz szállítás adminisztratív terheit a  Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a  taxisokat a  feladat ellátásába.  Az  üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. 
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. 
  • Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. 
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Az üzleti utazást a rendőrség oldaláról letölthető nyomtatvánnyal lehet igazolni, de mindig ellenőrizzétek az utolsó verziót. Most ezt találtam a belföldi utakra vonatkozóan, illetve ezt a külföldről érkező vendégek esetére, de ebben lehet változás. Mi számít üzleti célú utazásnak? Itt leírják, olvashatjátok.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat. 
  • A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A  Kormány felkéri a  vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg. 
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A  vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. 
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat. 
  • A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az  iskolák a  középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. 
  • A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
  • Magán és családi rendezvények (például születésnap) legfeljebb 10 fős létszámmal megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. 
  • Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatóak meg, és az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt: a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók,  házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei.
  • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell. 

A honvédség is ellenőrzi a közterületeket

A rendelet kitér arra, hogy a magyar honvédség több más feladat mellett közterületi járőrszolgálatban is részt fog venni, illetve közreműködnek a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében is. 

Ha valaki megsérti a maszkviselésre, a kijárási tilalomra vagy a csoportosulásra vonatkozó korlátozásokat, szabálysértést követ el, melyért minimum ötezer, maximum 500 ezer forintos bírság szabható ki. 

Azok a szolgáltatók és üzletek, vendéglátóhelyek, melyek nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat, 100 ezer és egymillió forint közötti bírságot kaphatnak, és a helyszínt legalább egy napra, maximum egy évre be is zárhatják. A rendelet alapján a bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek

Egészségügyi dolgozóknak ingyenes a tömegközlekedés

Ingyenessé válik a tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak, valamint azoknak az egészségügyi hallgatóknak, akik részt vesznek a járvány elleni védekezésben. 

A vendéglátóhelyekre vonatkozó részletszabályok a kijárási tilalom ideje alatt

Szálláshelyekre vonatkozó szabályok és védelmi intézkedések

Külön felhívom a szálláshely üzemeltetők figyelmét a 12. § 2. és 3. bekezdésére, amely így szól:

(2) A szálláshelyen – a 10. § (3) és (4) bekezdése szerint – jogszerűen tartózkodó vendég a szálláshelyen található (1) bekezdés szerinti helyszíneket nem látogathatja.
(3) A szálláshelyen kialakított 12. § (1) bekezdés szerinti helyszíneket a szálláshely üzemeltetője köteles zárva tartani.

kijárási tilalom szálláshelyek Magyarország magyar közlöny vendéglátás szabályai
Magyar Közlöny 242. szám

Szálláshely-szolgáltatással összefüggő rendelkezések, állami támogatás, adókedvezmény: Az állam kifizeti a lefoglalt, de elbukott szálláshely-bevételek 80 százalékát

A tényleges főtevékenységként

  • Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
  • Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
  • Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet, vagy
  • Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet

végzőkre külön kedvezmények is vonatkoznak.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba regisztrált szálláshelyek esetében az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ban 2020. november 8. napjáig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80%-át.

Ennek az a feltétele, hogy a szálláshely-szolgáltató a  2020. november 8. napján foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát novemberben fenntartsa, és kifizesse a járandóságukat. A megtérítendő összeg számításának alapját azok a  regisztrált foglalások jelentik, amelyek a rendelet hatálybalépésétől számított utolsó 30 napon belüli időszakban történtek. A támogatás igénylésének részletes szabályait külön kormányrendelet határozza meg.

Sok cég számára elengedik a szochót, a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulást is novemberre vonatkozóan.

kijárási tilalom szálláshely szolgáltatással összefüggő rendelkezések

Ez további 2 teljes oldalon keresztül folytatódik, tehát aki szálláshelyet üzemeltet és felelős vezetőnek érzi magát, akkor legyen kedves, nyissa meg a Közlöny 242. számát és tanulmányozza a 13, 14, 15. oldalakat. Ebből fogja megtudni, hogy meddig, mennyi és milyen támogatásra jogosult, na és persze azt is, hogy mi a támogatás feltétele.

Vendéglátó üzletekre vonatkozó részletszabályok

kijárási tilalom vendéglátó üzletek részletszabályai

Bírságok, szankciók

Súlyog következményekkel számolhatnak azok, akiket a rendőrség vagy a honvédség az ellenőrzéskor azon kap, hogy a szabályokat nem, vagy nem megfelelően tartják be:

Az üzlet tulajdonosát 100.000 FORINTTÓL 1.000.000 FORINTIG TERJEDŐ BÍRSÁGGAL BÜNTETHETIK, és az adott üzletet legalább 1 napra, legfeljebb pedig 1 évre be is zárathatják.

A közfürdők, uszodák néhány kivételtől eltekintve bezárnak, ezeket itt olvashatjátok:

Minden kedves Olvasómnak, a gazdaság minden szereplőjének és külön gondolva a turizmus minden érintettjére, kitartást és egészséget kívánok az elkövetkezendő hónapokra. Sajnos, embert próbáló időszak elé nézünk. A blogon ennek ellenére megyünk tovább inspiráló tartalmakkal, hogy amikor majd újra lehet utazni, akkor az emberek ne bútort, kocsit, meg új telefont kívánjanak, hanem remek helyeket, amiket itt az oldalon is be fogok mutatni.

Érdekelnek az utazós hírek és némi háttér az utazós élmények mellett? Akkor csatlakozz csoportunkhoz, ahol szálláshely értékelések és élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz. Mi a véleményed? Itt elmondhatod, sőt, meg is oszthatod másokkal, hogy ők is képbe kerüljenek.

A legjobbakat addig is,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé.
Címlap fotó: Kanan Khasmammadov

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben