kikapcsol gyógyít feltölt kampány magyar fürdők gyógyfürdők

A magyar fürdők segítésére indult nemzetközi kampány

by Kassay Tamás

„Kikapcsol, gyógyít, feltölt” − szól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legújabb, Magyarország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányának szlogenje. A témaválasztás szándékos: az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került fürdőket és a hozzájuk kapcsolódó turisztikai szolgáltatókat kívánja támogatni az MTÜ a marketingkommunikációs eszközeivel. A nemzetközi fürdős kampány célja, hogy a forgalomélénkítés által növekedjen a szolgáltatók bevétele, ami hozzájárulhat az energiaköltségek kigazdálkodásához.

Kikapcsol, gyógyít, feltölt – reklámkampány a magyar fürdőkért

Az MTÜ téli kampánya november közepén indult el, amely az ország gyógy- és termálvízkincsét, világszínvonalú fürdőit népszerűsíti. A hazai „Kikapcsol, gyógyít, feltölt” szlogennel egy időben, azonos üzenettel jelentek meg a reklámok Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az MTÜ a téli imázskampány keretében olyan globális médiapiaci partnerekkel dolgozik együtt, mint a New York Times, a Le Figaro, a National Geographic, vagy Condé Nast Traveller. Az online és social media kommunikáció mellett pedig nagy hangsúlyt kapnak a televíziós és print megjelenések is. Az utazásokkal kapcsolatos döntési folyamatban mára megkerülhetetlen szereplőkké váltak az online utazási irodák is, így a kampányfilm az Expedia és az eDreams Odigeo felületein is megjelenik. Mindezek mellett pedig a légimarketing együttműködéseknek köszönhetően a hirdetések a British Airways, Jet2 és KLM légitársaságok oldalain is láthatóak.

Az MTÜ a kampány tervezésekor ezúttal is big data állományára támaszkodott, az adatelemzés során figyelembe vette a gazdasági trendeket, az egyes országok utazóinak turisztikai célú átlagköltéseit, valamint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerben szereplő előfoglalási adatokat is. Emellett fontos szempont volt az is, miképpen tudja a kampánnyal leghatékonyabban segíteni az elmúlt hetekben, hónapokban nehéz helyzetbe került hazai turisztikai szolgáltatókat is.

„Látható, hogy a kialakult energiaválság által leginkább érintett turisztikai szolgáltatók között nagy számban találhatók fürdők; ezért is kerültek a téli kampány fókuszába. Célunk, hogy a rendelkezésünkre álló marketingkommunikációs eszközökkel széles körű láthatóságot biztosítsunk számukra, hogy minél több belföldi és külföldi utazót elérve hívjuk fel a figyelmet Magyarország világszínvonalú gyógy- és termálvíz kincsére, valamint az erre épülő hazai fürdőkultúrára. Bízunk abban, hogy a kampány jelentős mértékben hozzájárul a magyar fürdők forgalmának növekedéséhez” 

− mondta el Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Az elkezdett munka folytatásaként az MTÜ november végétől tervezi az adventi időszakot meghatározó események, hagyományos karácsonyi vásárok belföldi és nemzetközi népszerűsítését is. A kiemelt turisztikai vonzerőt és értéket képviselő színvonalas vásároknak, az ezekhez kapcsolódó kulturális rendezvényeknek, az ott részt vevő tradicionális termékeket előállító kézműveseknek, gasztronómiai szolgáltatóknak szintén nagy segítséget jelenthetnek az itthon és a környező országokban megjelenő reklámok.

A forgalomélénkítés mellett – az MTÜ javaslatai alapján – segítséget kapnak a turisztikai vállalkozások terheik csökkentésében, gazdasági helyzetük javításában. A kormány által elfogadott turisztikai intézkedés-csomag 30 milliárd forinttal támogatja közel 100 ezer kis- és középvállalkozó működését. A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a bevétel utáni 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése.

Fontos azonban megjegyezni azt, hogy a Fürdőszövetség a közelmúltban közleményt adott ki amiatt, mert a turisztikai akcióterv 6 pontja a fürdők számára nem jelent közvetlen segítséget. Minden marketing támogatás rendkívül hasznos, de az akut probléma kezeléséhez és az energetikai beruházások megindításához további kormányzati lépésekre van szükség.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben