kormányinfó nem sok szálloda marad nyitva

Kormányinfó: lehet, hogy nem sok szálloda marad nyitva

by Kassay Tamás

Megdöbbentő mondatok hangzottak el a szeptember 29-i kormányinfón, amely nem sok jót ígér a turizmus-vendéglátás szektor és az abban dolgozók, valamint a kikapcsolódni vágyó emberek számára. Idézem:

Ha ilyenek maradnak az energiaárak, nem sok szálloda lesz nyitva

Gulyás Gergely miniszter újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy:

Az ország turizmusának az önmagában komoly csapást fog jelenteni, ha a szállodák jó része bezár. Márpedig ahogyan a terveket a Szállodaszövetségtől halljuk, ez nem zárható ki. Sőt, az a valószínű, hogy ha még novemberben és a karácsony – szilveszteri időszak miatt decemberben nyitva tartanak a szállodák, január-februárban, ha ilyenek maradnak az energiaárak, nem sok szálloda lesz nyitva.

Ha fekete humorral akarnék fogalmazni, ez részben megoldja a gyógyfürdők kérdését is. Amit nem old meg, az valóban az, hogy a gyógyfürdők jó részébe beutalóval járnak emberek. … biztosítani kell, hogy aki beutalóval egyik gyógyfürdőbe járt, az másikba mehessen.

Az ominózus rész 1:14:40-től tekinthető meg az eseményről készített felvételen.

Autórajongó szakíró bloggerként az jutott eszembe, hogy ez kicsit olyan, mint amikor a rally versenyen a navigátor a következő kanyarok előrejelzése és bemondása helyett azt mondja a kocsit vezető pilótának, hogy: ez rázós lesz. A versenyzőtársa pedig ösztöneiben bízva igyekszik követni az utat, aztán vagy kiadja a dolog, vagy az árokban kötnek ki, rosszabb esetben felcsavarodnak egy fára.

Azok a kérdések fogalmazódtak meg még bennem, hogy ha előre látható a baj és ponton definiált a probléma, hiszen kockás füzetben is le lehet vezetni mert fizikáról és matematikáról beszélünk, akkor miért nem születik javaslat a helyzet kezelésére? Mikor várható ilyen javaslatcsomag? Teljesen egyértelmű az, hogy adott vásárlóerő mellett 5-10X-es árakat képtelenség kitermelni. Az is teljesen egyértelmű, hogy a dollár alapú energiarák a dollár erősödése miatt világszerte érzékeny költségnövekedést okoznak, ugyanakkor a forint gyengülése önmagában is azt jelenti, hogy más nemzetekhez képest nagyjából 20%-kal nagyobb drágulást kell megfizetnünk, mint nekik.

A Spabook mindig tartózkodik a pártpolitikától és kizárólag építő jellegű szakmai véleményt fogalmaz meg, hogy együtt előbbre jussunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a helyzet súlyos és naivitás azt gondolni, hogy ha a koronavírus válság után gyorsan felállt a turizmus szektor és „nem dőlt össze a világ”, akkor most ugyanez lesz a helyzet. A tartalékok ugyanis elfogytak, letolt fürdőgatyával állnak a wellness komplexumok és szállodák az érkező vihar előtt. Segítség nélkül a bezárás elkerülhetetlen, a felszabaduló munkaerőt pedig ezúttal nem fogja felszívni az a piac, ami legutóbb felszívta őket, mert más szektorok is érintettek ezúttal. Minden eszközt be kell vetnünk tehát azért, hogy a működést fenn lehessen tartani.

Az Egyesült Királyságban például felére csökkenti a rezsi árát a kormány a fürdők, edzőtermek és más vállalkozások részére.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben