KSH vendégéjszakák száma 2022 június

KSH: a vendégéjszakák száma több mint másfélszeresére nőtt az idén júniusban 2021-hez viszonyítva

by Kassay Tamás

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken  (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 2022 júniusában 18%-kal nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint három és félszeresére emelkedett. A vendégéjszakák száma összességében több mint másfélszeresére nőtt az idén júniusban az előző évhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi és külföldi vendégéjszakák száma együttesen 2,6 millió volt. Az összes vendégéjszaka 62%-át belföldi vendégek töltötték el júniusban.

A belföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 18%-kal nőtt. A vendégek száma 681 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1 millió 602 ezer volt. Az éjszakák 62%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15%-kal emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 8,4, illetve 26%-kal nőtt 2021 júniusához viszonyítva. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldivendég-éjszakák 33, illetve 15%-át regisztrálták.

A külföldi vendégek száma közel négyszeresére, a vendégéjszakáké több mint három és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 359 ezer külföldi vendég összesen 994 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 74%-át szállodákban töltötték, ahol több mint három és félszeres bővülés történt 2021 júniusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, a külföldivendég-éjszakák 51%-át itt regisztrálták.

Az idén júniusban tavaly júniushoz képest az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint másfélszeresére, 43 milliárd forintra nőtt.

Tavaly júniushoz képest Széchenyi pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28%-kal kevesebbet, összességében 3 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok., Egybecseng azzal, hogy a SZÉP kártyákon lévő összeg nagyjából 25%-át élelmiszerboltokban költötték el az emberek.

Júniusban 2844 kereskedelmi szálláshely, köztük 945 szálloda és 1183 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

A KSH megjegyzi, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a statisztikai hivatal között 2022 júniusában létrejött megállapodás értelmében a KSH ezentúl az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján közli a havi szálláshely-statisztikáit. Ahogy a KSH korábban arról hírt adott, az aláírást 3 hónapos tesztidőszak követi, ezután a hivatal kivezeti az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program keretében idáig általa üzemeltetett adatgyűjtést, majd egyre bővebb adattartalommal közli a vonatkozó adatokat. Az NTAK számára az összes hazai szálláshely-szolgáltató – a vonatkozó kormányrendelet értelmében kötelező jelleggel – valós idejű forgalmi adatokat továbbít. Ezen adatok átvételével csökkennek az adatszolgáltatói terhek, hiszen a szálláshelyeknek és az önkormányzatoknak ezentúl nem kell a KSH-nak közvetlenül szálláshelyi adatokat szolgáltatniuk.

2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyek adatait 2022. januári tárgyidőszaktól publikálja a KSH. Felhívják a figyelmet arra, hogy ezek az adatok módszertani okok miatt csak korlátozottan összehasonlíthatók a KSH által korábban közölt kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó adatokkal. 2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyek 2021-re vonatkozó részletes adatait jelentetik meg az összefoglaló táblagyűjteményünkben (STADAT). 2022 októberétől az adatközléseik a magán- és az egyéb szálláshelyek havi adataival is kiegészülnek. Ekkor történik a részletes, területi szintű adatok publikálása a tájékoztatási adatbázisban – közölte a KSH.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben