SZÉP kártya 2021 könnyítés alszámla felhasználhatósága

Rengeteget költöttünk SZÉP-kártyával élelmiszerre

by Kassay Tamás

A kártyakibocsátók adatai szerint 2022 áprilisában megugrott a SZÉP-kártya költések összege és rekord költés várható az év egészét tekintve is, amihez hozzájárul, hogy az élelmiszerüzletekben is elkölthető a SZÉP kártyán lévő pénz. Mint emlékezetes, ezt a rendelkezést július 1-jéig hosszabbította meg a kormány. – értesült az MTI.

K&H Bank SZÉP kártya költések részletes adatai

A K&H Bank arról tájékoztatott, hogy az eddigi tapasztalataik alapján a kormány által bevezetett módosítás egyre népszerűbb: áprilisban 63 százalékkal, a teljes február-áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal költöttek többet K&H SZÉP kártyával, mint az előző év azonos időszakában. Február elseje óta van lehetőség arra, hogy a kártyabirtokosok élelmiszervásárlásra is felhasználják juttatásaikat.

A banknál az elmúlt három hónapban a SZÉP-kártyás költések összege meghaladta a 7,5 milliárd forintot. Ezen belül pedig

hónapról hónapra egyre nagyobb – februárban 24%, márciusban 28%, áprilisban pedig már 29%volt az élelmiszerre fordított költések aránya. A növekvő trend akár tovább is folytatódhat, hiszen július 1-jéig meghosszabbították a juttatás ilyen célú felhasználását.

Az élelmiszervásárlást nem számítva, áprilisban 16 százalékkal, az elmúlt három hónapban 29 százalékkal emelkedtek a költések. A használatot tovább erősítheti, hogy a cégek a növekvő bérek mellett, várhatóan egyre inkább élni fognak ezen béren kívüli juttatással is.

Az intenzív kártyahasználatot támogatta, hogy 2022-ben közel 5000 új egységgel bővült a K&H SZÉP kártya elfogadóhelyek száma, ez országos szinten több mint 39 ezer helyet jelent. – hozzáteszem, ideje volt már, mert sorozatosan futottam bele olyan helyekbe 2021-ben, ahol a K&H SZÉP kártyát nem fogadták el. Amikor kérdeztem, hogy miért, rendszeresen azt a választ kaptam, hogy csigalassúsággal haladt a szerződéskötés. Konkrétan emiatt váltottam idén januárban OTP SZÉP kártyára, mert megelégeltem, hogy rendszeresen zsebbe kellett nyúlnom, miközben a juttatásaim a K&H-ban parkolnak. – a szerk.

OTP Bank SZÉP kártya költések részletes adatai

Az OTP Bank azt közölte, hogy 2022 áprilisában 31,7 milliárd forint volt a feltöltött juttatások összege, amely közel azonos a tavalyi összeggel. Azonban a költések összege egy hónap alatt 20,2 milliárd forintról 35 milliárd forintra növekedett a 2021-es áprilisi költéshez képest. Az ügyfelek összköltésének 26%-a ment élelmiszerre. Az új elfogadóhelyek száma tavaly áprilishoz képest 7 százalékkal nőtt idén áprilisban. Az élelmiszer elfogadás miatt az új elfogadóhelyek száma nem növekedett drasztikusan. Ez nem is meglepő, hiszen az OTP már évekkel ezelőtt rendkívül széles körű elfogadóhely hálózattal büszkélkedhetett.

A bank 2022 első négyhavi adatai szerint az összes feltöltés 119,7 milliárd forintra nőtt a 2021 azonos időszaki 104,2 milliárd forintról. A költések értéke ennél jelentősebben bővült idén, a tavalyi 58,9 milliárd forintról közel 106 milliárd forintra idén január-áprilisban.

MKB Bank SZÉP kártya költések részletes adatai

Az MKB Bank szintén növekedésről számolt be. Adataik szerint a 2022 januári költésekhez képest februárban közel 30%-kal, márciusban és áprilisban több mint 60-60%-kal nőtt a költések összege. A bank szerint a növekedésnek csak egy része keletkezett az élelmiszervásárlásból, mert a SZÉP-kártyás költések általában véve januárban a legalacsonyabbak, tehát a növekedés a szezonalitás alapján várható volt.

A 2021. évi január-áprilisi adatokhoz viszonyítva a 2022-es első negyedévi költések 60 százalékkal nőttek. Szintén kiemelték, hogy ebben jelentős volt az élelmiszer vásárlás engedélyezésének hatása, mivel a 2021-es bázisév az MKB SZÉP-kártya bevezetése óta az eddigi legnagyobb költést hozó év volt. Biztosra vehető, hogy ez a rekord év végére meg fog dőlni – közölték. Idén február és április között a költések közel 25%-át tette ki az élelmiszervásárlás.

Az MKB közölte: mind az érintett szolgáltatóknak, mind a kártyakibocsátóknak sok munkája kellett ahhoz, hogy idén február elsejével el tudjon indulni az élelmiszerelfogadás. Az MKB SZÉP-kártya elfogadóhelyeinek száma idén január 1-től május 1-ig közel 2400 elfogadóhellyel bővült, és 11 ezerrel bővült az MKB SZÉP-kártyát elfogadó POS terminálok száma.

Spabook vélemény: Összességében tehát az rajzolódik ki, hogy a SZÉP kártyás költések nagyjából negyede vándorol az élelmiszerboltokba és az összeg hónapról hónapra emelkedik, vélhetően nem azért mert többet vásárolunk, hanem mert többért.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben