Rekordszámú fegyvert koboztak el az amerikai repülőtereken 2022-ben

by Polisor Bettina

A pandémia időszakát leszámítva az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) ügynökei által az amerikai repülőtereken lefoglalt lőfegyverek száma 2010 óta minden évben folyamatosan emelkedik, 2022-ben rekordszámú, összesen 6542 fegyvert koboztak el – azaz naponta átlagosan 18 darab fegyvert – tette közé az eTurboNews.

A repülőtéren lőfegyver, kés, villa, olló utas kezébe nem való

lefoglalt fegyver amerikai repülőtér

„Amit az ellenőrzőpontjainkon tapasztalunk, az azt tükrözi, amit a társadalomban is látunk, hogy egyre több ember tart magánál lőfegyvert”

– mondta David Pekoske, a TSA igazgatója.

A legfrissebb tanulmány szerint ugyanis az amerikai háztartások 46%-a rendelkezik legalább egy lőfegyverrel, az Amerikai Egyesült Államokban a magántulajdonban lévő fegyverek számát pedig jelenleg mintegy 466 millióra becsülik.

Florida és Texas az élen: lazább szabályok, több fegyver a repülőtéren

lefoglalt fegyver amerikai repülőtér

Az amerikai repülőtereken a fegyver lefoglalások többsége tavaly olyan államokban történt, ahol az érvényben lévő fegyvertartásra vonatkozó szabályok jóval megengedőbbek, mint más államokban. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy csak a tavalyi évben a legtöbb fegyvert lefoglaló tíz repülőtér közül hatot három texasi és három floridai repülőtér tett ki.

Bár néhány esetben minden bizonnyal szándékkal próbálták felvinni a repülő fedélzetére a lőfegyvert, az elfogások elemzése mégis azt mutatja, hogy a legtöbb esetben az utasok egyszerűen elfelejtették, hogy fegyver van náluk, vagy a kézipoggyászukban.

A legnagyobb probléma azon túl, hogy valaki szándékosan vagy pusztán hanyagságból megpróbál lőfegyverrel átjutni a biztonsági ellenőrzésen, hogy egy ilyen fegyver észlelése nagymértékben lelassítja az ellenőrzést, ezzel feltartva a többi utast.

Annak a következményei, ha egy utas megpróbál lőfegyvert átcsempészni a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen, függetlenül attól, hogy tudja-e, hogy az a birtokában van vagy sem, az állami vagy helyi törvényektől függően változnak. Egyes elkövetőket letartóztathatnak és lefoglalhatják a fegyverüket, míg másoknak megengedik, hogy a fegyvert átadják egy olyan ismerősüknek, aki nem kíséri őket a biztonsági ellenőrizésen túl.

lefoglalt fegyver amerikai repülőtér

Arden Hudson, a TSA szövetségi biztonsági igazgatója figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy ha lőfegyverrel utaznak, annak szállítását minden esetben feladott poggyászban, és az arra vonatkozó szigorú előírások pontos betartásával kell megoldaniuk.

A turizmus világának híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben