Liverpool UNESCO világörökségi cím elveszítette

Liverpool elveszítette az UNESCO világörökségi címét

by admin

Elvesztette világörökségi címét Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt – jelentette az MTI.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg ülésező világörökségi bizottsága szerdán döntött az északnyugat-angliai város sorsáról.

Liverpool a harmadik helyszín, amelyet megfosztottak világörökségi címétől az elmúlt 50 évben.

Korábban Omán arabbejza-rezervártumát (2007) és a drezdai Elba-völgyet (2009) vették le a listáról. Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt.

Az UNESCO már 2012-ben jelezte Liverpoolnak, hogy veszélyben a világörökségi státusza a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt.

Liverpool UNESCO világörökségi cím elvesztette
Fotó: John Bradley, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

A testület akkor veszélyeztetett világörökséggé nyilvánított a városrészt. A liverpooli városvezetés természetesen csalódottan fogadta a bizottság döntését és a tanács meg fogja vitatni a fellebbezés lehetőségét.

A mostani döntés is jelzi, hogy érdemes komolyabban odafigyelni arra, hogy ki hol és mit csinál, mert az UNESCO világörökségi cím az csak addig jár, ameddig az adott hely őrzi az örökségét. Ha ebben változás, vagy károsodás következik be, akkor azzal a turisták számára is fontos iránytűként szolgáló nemzetközi elismerés elbukható.

Budapest esetében a dunai látkép az, amely világörökségi védelem alatt áll, és rendszeresen felmerül, hogy emiatt a város mely részén és mit lehet csinálni, de azért azt látnunk kell, hogy a belvárosi látképet nem befolyásolja egy külvárosi építkezés. A kilátást a belvárosból igen, de nem a kilátás, hanem a belvárosi látkép áll védelem alatt.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben