Madame Tussauds Budapest nyitás Óhidi Zsuzsanna

Madame Tussauds nyílik Budapesten 3,1 milliárd forint támogatással – a megvalósító cég új vezetője Óhidi Zsuzsanna a médiaiparból érkezik

by Kassay Tamás

Óhidi Zsuzsanna két évtizedes médiaipari karrier után a turizmus vizeire evez és a hamarosan megnyíló Madame Tussauds kiállítást szervező vállalat vezetőjeként folytatja pályafutását – szúrta ki a változást a Média1. A Madame Tussauds Budapest a Belváros szívében, a Dorottya utcában, mintegy 2000 négyzetméteres területen fogja várni a vendégeket.

Két hónappal ezelőtt a Media1 már beszámolt arról, hogy a Marquard Media Magyarország (a Joy, az Instyle, az Éva, a Runner’s World és több más magazin kiadójának) ügyvezető igazgatója, Óhidi Zsuzsanna távozott tisztségéből. Mától pedig immáron nyilvános, hogy Óhidi a 2021-ben bejelentett, több milliárd forintos (becslések szerint akár 10 milliárd forintot is kitevő) beruházásból megvalósuló budapesti Madame Tussauds Budapest kiállítást megvalósító Dorottya Experience Kft. operatív igazgatójaként folytatja. A cég legnagyobb tulajdonosa Kreinbacher József építőipari vállalkozó és pezsgőgyáros, az egyik leggazdagabb magyar üzletember, aki benne van a Gellérthegyi Sikló projektben is.

… Budapesten nyílik ugyanis az első franchise konstrukcióban működő MADAME TUSSAUDS attrakció, én pedig az ezt megvalósító Dorottya Experience Kft.-hez csatlakozom operatív igazgatóként. A főváros egyik leggyönyörűbb épületében, elképesztő igényességgel már javában épül a múzeum és rengetegen dolgoznak a háttérben azon, hogy világszínvonalon szórakozzanak majd a látogatók.
Azt se feledjük, hogy Madame Tussauds egyike volt a világ első női vállalkozóinak, aki a 18. században (!!!) egyszerre volt művész, vállalkozó és egy igazi marketing zseni, akinek életműve a mai napig évente 10 millió látogatót vonz szerte a világban. Megtisztelő lehetőség és izgalmas kihívás ezen fantasztikus életmű magyarországi történetének a részévé válni.

– írta bejegyzésében Óhidi Zsuzsanna

A hír tehát több szempontból is érdekes, nem pusztán a személyi változás érdemel szót, hanem az a turizmus történeti pillanat is, hogy a Madame Tussauds Budapest franchise jelleggel megjelenik Magyarországon is.

Hatalmasak a várakozások a Madame Tussauds Budapest kiállítással kapcsolatban.

A hatalmas várakozások mellé hatalmas pénzek is társulnak, ugyanis a projekt összköltségének a felét sem éri el az MTÜ által biztosított 3,1 milliárd forintos adófizetői támogatás, amelynek mértéke miatt nemzetgazdasági hatástanulmány is készült. A tanulmány szerint a támogatás 6-7 éven belül megtérülhet a magyar államnak a közvetlenül lecsapódó adóbevételeken keresztül. További pozitív gazdasági hatást becsültek még a kerület és a környék vendéglátóipari egységeinek számára a megnövekedett forgalom és azok adóbevétele miatt.

A Madame Tussauds kiállítások olyan kiszámítható sikert jelentettek eddig, mint egy például egy Hard Rock Cafe nyitása. Egyrészt minden helyi is meg akarja látogatni, másrészt pedig a kutatások szerint a vendégek 2-2,5 óra autóutat is szívesen invesztálnak a megtekintésébe.

Madame Tussauds kiállítások Európában – Budapest is csatlakozik hamarosan:

Madame Tussauds Budapest nyitás Óhidi Zsuzsanna
A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
fotó: Denis Bourez from FranceCC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Minden viaszbábu Actonban készül, ugyanakkor összetett előkészítő munkára, sok szakértőre (többek között fegyverszakértőkre, kosztümszakértőkre) volt szükséges a budapesti anyag kidolgozásához. A magyar kreatív csapat olyan részletek kutatásával is foglalkozott, amelyek segíthettek a tekintetek, gesztusok, mítoszok minél precízebb ábrázolásában.

Bár önmagában érthetetlennek tűnik, hogy néhány viaszbábu miért vonz ekkora tömegeket, a dolog lényege abban rejlik, hogy fontos történelmi események pillanatait élethű formában kimerevítve jeleníti meg, és befogadható módon mondja el annak történetét. A történeteket pedig mindannyian szeretjük, erről szól a storytelling tudománya is, amely a turizmus és szállásmarketing egyik jól használható eszköze.

A Madame Tussauds történelme röviden:

Madame Tussauds Budapest nyitás Óhidi Zsuzsanna
A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
fotó: JoseolgonCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Madame Tussauds több mint 250 éve hívja az embereket, hogy végigsétáljanak a vörös szőnyegen, és közelebb kerüljenek a tisztelt – és rettegett – személyiségekhez. A világ legnépszerűbb városaiban található több mint 22 látványossággal látogatók milliói kapnak lehetőséget arra, hogy az A-listás hírességektől kezdve a zenei legendákon és a sporthősökön át a hírhedt világhírű vezetőkig mindenhol találkozhassanak a hatalmasságokkal.

A jogtulajdonos Merlin Entertainments globális vezető szerepet tölt be a családi szórakoztatásban. Európa első számú és a világ második legnagyobb látogatói attrakciókat üzemeltető vállalataként a Merlin több mint 135 attrakciót, 21 szállodát és 6 üdülőfalut üzemeltet 24 országban és 4 kontinensen.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben