magyar strandok vízminősége

A 10 legrosszabb vízminőségű magyarországi strand listája – Térképpel

by admin

A strandok vízminősége mindig sarkalatos kérdés, de ismét elkészült az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése az európai fürdővizek minőségéről, köztük a magyarországi strandok adatai is megtalálhatók.

2019-ben a 22295 tesztelt strandfürdő 98 százalékának vize megfelel az uniós szabályok alapján támasztott minőségi minimumnak. Vannak azonban gyenge minőségű vizek is a listán, most ezek magyar vonatkozását mutatom be.

Magyarországi fürdőhelyek vízminősége 2019-ben:

magyar strandok vízminősége

275 fürdőhely ellenőrzése után elmondhatjuk, hogy a hazai vizek 88,4%-a teljesítette a minimumkövetelményeket, kiváló minősítést 70,8% kapott. Utóbbi érték elmarad ez EU átlagtól, ami 84,8% kiváló vizet jelent, DE nagyon fontos kiemelnem, hogy a tengerparttal nem rendelkező, kizárólag belföldi vizekkel bíró területek esetében ez az érték sem számít rossznak, bár nem is kiemelkedő. Teljesen más esélyekkel indul a mérésbe például Ciprus, vagy Málta, amit minden oldalról tenger vesz körbe. Könnyfakasztóan szomorú is lenne, ha például náluk a fürdőhelyek közel 30%-a nem lenne kiváló. Ettől függetlenül még bőven lehet javítani a hazai vízminőségen, persze ez nem csak rajtunk múlik, hiszen a folyóvizeink például határon túlról érkeznek be hozzánk.

Az európai toplista így néz ki a legjobb minőségű vizeket tekintve:

 1. Ciprus 99,1% kiváló
 2. Ausztria 98,5% kiváló
 3. Málta 97,7% kiváló
 4. Görögország 95,7% kiváló
 5. Horvátország 95,6% kiváló

Magyarországi strandok vízminősége (2019) – top 10 legrosszabb:

 • a dánfoki szabadstrand,
 • a felsőgödi strand,
 • a gergelyiugornyai szabadstrand,
 • a makói Maros Kalandpart,
 • a mosonmagyaróvári Itató strand,
 • a mosonmagyaróvári Moson vize,
 • Tiszakécske szabadstrand,
 • a tiszaszigeti bányató,
 • a tuzséri szabadstrand.

FRISSÍTÉS:
A Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping jelölve van ugyan a jelentésben, DE az üzemeltető Jason Contour Kft. ügyvezetője, Dr. Sándor János a cikk megjelenése után e-mailben az alábbiakról tájékoztatott:
1) A tavalyi vízminőség négy napon keresztül volt rossz, előtte-utána tavaly is kiváló. Gyanús emiatt, hogy akár mérési hiba is lehetett. Arra a négy napra le is zártuk a strandrészt.
2) Annál is inkább, mert az ugyanakkor mért, ugyanazon tó vize a túloldalon a Szegedi  Sport és Fürdők Kft. által működtetett, nem naturista Sziksósfürdői Strandon kiváló volt, ld. fenti cikküket is!
3) Az idei szezont is kiváló vízminőséggel nyitottuk.
Mindezek igazolásaképpen mellékeljük a tavalyi rossz minőség vagy hibás mérés jegyzőkönyvét, az azelőttit, illetve a hat nappal azutánit, valamint az idei nyitás előttit.

A jegyzőkönyveket pdf-ben megkaptam, átnéztem, ezek alapján igazolva látom a fentieket.

10 magyarországi strand vízminősége lett rossz, ami az összes vizsgált fürdőhely 3,9%-át teszi ki.
2018-ban ez az eredmény 3,2 százalék volt, ami 9 helyet jelentett akkor.
(A frissítés után így akkor ismét 9-re csökkent ez a szám.)

A többi ország fürdővizeinek minőségét interaktív térképen tudjátok tanulmányozni, érdekes! Messze kilóg a sorból Lengyelország, ahol a vizek mindössze 21,6%-a kapott kiváló minősítést. Szóval ott ne nagyon akarjatok strandolni, keressetek inkább másik programot!

Az európai strandok vízminősége így néz ki a legkevesebb kiváló minőségű fürdőhelyet tekintve:

 1. Lengyelország 21,6% kiváló
 2. Albánia 58,8% kiváló
 3. Szlovákia 62,5% kiváló
 4. Észtország 63,0% kiváló
 5. Bulgária 65,3% kiváló

A titkos favoritként feltörekvő tengerparti ország, Albánia és a hazánkban rendkívül népszerű Bulgária eredménye némileg csalódást keltő. Fontos azt látni, hogy minden országban vannak kiváló vizek és fürdőhelyek, törekedni kell arra, hogy ezekhez tervezzük a kikapcsolódásunkat. A többi területen pedig remekül lehet kirándulni, például.

További fürdős és wellness témákról értesülhetsz a csoportunkban, ahol azt is elmondhatod, hogy Te mit gondolsz 1-1 témáról. Van hírlevelem is spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Üdv,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben