Analog Balaton, Platon Karataev és Aranyakkord egy kis zalai faluban: egy hét múlva kezdődik a Margófeszt

by Polisor Bettina

Augusztus 10. és 12. között zenészek, írók, költők és slammerek töltik meg a Keszthely és Hévíz közelében található Szentgyörgyvár utcáit és tereit a háromnapos Margófeszten. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program legnyugatibb csatlakozott településén a látogatók felfedezhetik Zala megye természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit, miközben közel 50 zenei és irodalmi program közül válogathatnak a kis település életébe csöppenve.

Margófeszt 2023 Szentgyörgyvár
Fotó: Margófeszt

Az idén debütáló MVM Backstage beszélgetéssorozat első állomása indítja a Margófesztet

Csütörtökön Ott Anna az este közösen koncertező Beck Zoltánnal és Grecsó Krisztiánnal beszélget dalokról, szövegekről és alkotási folyamatról. Az első napra látogatók megtanulhatják a zalai nyújtott rétes készítésének titkát, balatoni eredetmítoszokat idézhetnek fel Boldizsár Ildikó mesekutatóval, válogathatnak a Bookline Terasz speciális, kedvezményes könyv kínálatából, este pedig a Slow Village-ből ismert zalai MC, glsch szólóban mutatkozik be. A beck@grecsó formációt az Analog Balaton követi, éjjel pedig mozi, klasszikus zenei koncert vagy csillagvizsgálat közül választhatnak a fesztiválozók.

Pénteken Reziben egy rendhagyó bormustrával, Szentgyörgyváron pedig a Sántakutya sorozatban a környék igaz történeteivel és mesélőikkel indul a fesztivál. A nap további részében hagyományos zalai édességeket lehet majd készíteni és kóstolni a helyiek konyhájában, kora este Fazekas Gergely zenetörténész a Dalszerelőműhelyben szedi izgalmas ízekre Krúbi Szív című dalát, Tompa Andrea pedig többek között egy sok nevű lányról és az emlékezetről mesél majd a templomkertben. Este fellép a Sorbonne Sexual, a dalszövegekről, mint novellákról gondolkozó Galaxisok, Kiss Tibor pedig az Aranyakkord koncertjén zenél a zalai ég alatt. Néhány éve a budapesti Margó Irodalmi Fesztiválon lépett fel először együtt a költő, Pion István és Vranik Krisztián zenész, akik most közös lemezen dolgoznak, amit elhoznak Zalába.

Margófeszt 2023 Szentgyörgyvár
Fotó: Margófeszt

A felnőtteket Szentgyörgyváron helytörténeti séta, a gyerekeket pedig bábszínház várja

A fesztivál zárónapján keszthelyi irodalmi sétával vagy kányavári vízitúrával kezdhetik a napot a résztvevők, uzsonnára történetekkel fűszerezett termelői gasztropikniket kínál a fesztivál, a templom előtti fák árnyékában pedig Visky András, a Kitelepítés című regény szerzője beszél majd családról, elszigeteltségről és hitről. A döntően versfeldolgozásairól ismert A Bence kalandjai nyitja az utolsó estét, aztán a létezés kérdéseit költőien firtató Platon Karataev lép a Nagyszínpadra, majd a fesztivált a Fran Palermo koncertje zárja. A Margófeszt teljes ideje alatt megtekinthető a We Love Balaton Analógia című fotókiállítása, a Bookline Terasz pedig sokszínű, kedvezményes könyvkínálattal várja a fesztiválozókat. A környék felfedezésében a fesztivál partnere a Szeretünk Zala Egyesület, a fesztivál pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az MVM, valamint a Bookline támogatásával valósul meg.

Bérletek és napijegyek diákoknak és zalai lakosoknak kedvezményes áron elővételben és a helyszínen is megvásárolhatók. A programokra való eljutást Keszthelyen és Hévízen is megálló fesztiválbusz-járatok segítik.

Részletes program itt, további információ a helyszínről, szállásról, közlekedésről valamint a jegyárakról pedig itt található.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben