Mexikó koronavírus halálozási lista 60 százalékkal több elhunyt

A koronavírusban elhunytak közel felét nem jelentette Mexikó, a 60%-kal magasabb szám megoldotta a rejtélyt

by Waterfan

Kiderült, hogy 60 százalékkal többen haltak meg Mexikóban koronavírusban, mint amennyit eddig jelentettek. Mexikó rejtélyes példa volt, az utazni szeretők előszeretettel hivatkoztak rá, hogy ott alig vannak korlátozások, jelenleg is lehet menni üdülni és zajlik az élet a tengerparton, mégis jobb számaik vannak, mint sok más, lezárásokkal működő országnak. Nem, nem voltak.

Csodák vannak, de nem a tudományban és ez most ismét bebizonyosodott.

Mexikó a lakosságarányos koronavírus halálozási lista élén találja magát

Mexikó felülvizsgálta az adatokat és jelentősen módosította a hivatalos számokat. Az erről szóló spanyol nyelvű, hivatalos kormányzati tájékoztató itt érhető el.

A számok kijavítását követően Mexikó a halálozási statisztika élére ugrik, nagyjából ugyanazon a szinten fog állni, mint az eddigi világelső Csehország, de szűken megelőzi azt. A szomorú dobogó 3. fokát egyébként Magyarország foglalja el, keserű és nem örömteli pillanat, hogy az ezüstérmet így bronzra cseréljük.

Sokat elmond a világról, hogy még a BBC tudósításában is azt írják, hogy Mexikó a 321000 elhunyttal második az USA (549000) mögött, és épp megelőzi Brazíliát (312000), bár a lakossága kevesebb. Ennyi.

Totálisan félrevezető számok, mert a lakosság arányában kell számolni! Mégis, a legtöbb lap átveszi az abszolút értékű számokat, ami értelmetlen és téves következtetéseket okoz az olvasók számára.

Nyilván az USA félmilliós értéke ijesztően nagynak tűnik, csak éppen ott 50 állam, összesen 332 milliós lakosságából jön ki ez a szám. Mintha egyben számolnánk a teljes EU-t, az lenne a korrekt összehasonlítás úgy nagyjából, hamár.

Tehát, mindig 1 millió főre vetítve kell nézni a számokat, kivonva a törpeállamokat, ahol ha egyetlen idősotthonban elhunyt néhány 10 ember, akkor ők kapásból az élre álltak. Tehát a szomorú toplista március 29-én így néz ki:

Mexikó koronavírus elhunyt 60 százalékkal több halott világelső halálozási arány statisztika
forrás: Worldometers élő adatszolgáltatás alapján

Itt érdemes csatlakozni a Turizmus hírek csoporthoz.

Mexikó elnökét, Andrés Manuel López Obradort több kritika is érte, amiért sokak szerint nem megfelelően kezelte a járvány súlyosságát. Mexikó hivatalosan segítséget kért az Egyesült Államoktól, hogy az oltási programjukat felgyorsíthassák.

Az Egyesült Államok nemrégiben bejelentette, hogy négymillió adag AstraZeneca vakcinát bocsát Mexikó és Kanada rendelkezésére, mert mindkét ország jóváhagyta az AstraZeneca-oltást, az USA viszont nem. Az USA azonban rendelkezik készletekkel ebből a típusból. A Fehér Ház közölte, hogy 2,5 millió darabot küld Mexikóba.

Mexikó koronavírus szempontból mégsem annyira biztonságos úti cél

Fentiek tükrében kijelenthető, hogy Mexikó távolról sem annyira biztonságos jelenleg, mint amennyire azt eddig gondoltuk róla. Magam is írtam róla korábban, hogy aki napfényre vágyik és megteheti, Mexikó szeretettel várja és kényelmesen lehet ott nyaralni, telelni jelenleg.

A valóság úgy tűnik, hogy kevésbé rózsás, a helyzet nagyjából hasonló ott, mint nálunk, ha a megfertőződés és a gyógyulás (vagy éppen a halálozás) esélyeit nézzük. Az utazás egyéni felelősség, és vélhetően egy üres tengerparton senkinek nem esik baja, de egy zsúfolt bárban tequila és koktél szürcsölés közben azért gondoljon mindenki arra, hogy máshol ezek szerint mégis van hatása bizonyos szabályoknak.

Vannak helyek, ahol az időben meghozott intézkedések miatt már hónapok óta szinte semmilyen korlátozás nincsen, leszámítva a beutazáskor letöltendő karantént. De nem kell maszk, minden nyitva van, lehet élni. Ilyen helyek Tajvan, Új-Zéland, Ausztrália például.

Jó szerencsét, jó egészséget és kitartást kívánok minden utazni szerető kedves Olvasómnak!
A Turizmus hírek csoport pedig szeretettel várja az érdeklődőket.
Mr Spabook
címlap: Damon On Road
forrás: Mexikói kormány

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben