Németország felmentés beoltottak korlátozások

Németország felmentést ad a beoltottak számára a korlátozások alól

by Waterfan

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól azok a védőoltással rendelkező emberek Németországban, akik mindkét adag oltásukat megkapták és a második beadása után már eltelt 15 nap. – számolt be róla a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap kormányzati terveket ismertetve.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak azt nyilatkozta, hogy a harmadik járványhullám utáni, „teszteléses alapú nyitási lépések” idején a teljes védettséget szerzett beoltottak tesztelés nélkül mehetnek majd többek között fodrászhoz, az ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után karanténba sem kell vonulniuk.

A tervezetet a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szakvéleményére alapozzák, amely szerint egy beoltott a második adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy olyan, egyébként tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt mutat az antigén gyorsteszt.

A Bild megjegyezte, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy könnyítések azokra is vonatkoznak-e majd, akik már átestek a fertőzésen. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Welt am Sonntagban felhívta a figyelmet arra, hogy: egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart az immunitás a fertőzés után.

Németország jelenleg csak két adagból álló oltásokat használ, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna típusú vakcinákat. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 68-ra csökkent az egy héttel korábbi 90-ről, összehasonlításul, Magyarországon tegnap 211 embert veszítettünk el.

Mindeközben Franciaországban:

Illetve Angliában is történtek ma bejelentések, mozgalmas ez a Húsvét vasárnap:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben