Nagy-Britannia színkód országok karantén jelzőlámpás rendszer külföldi utazás hazatérés beutazási korlátozás

A britek feltalálták a színkódos rendszert külföldi utazásokhoz, amit Magyarország használt tavaly nyáron

by Waterfan

A közlekedési jelzőlámpákhoz hasonló színkódos „traffic light” rendszert vezet be a brit kormány annak meghatározására, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg tiltott külföldi utazások újbóli engedélyezése után a britek milyen szabályok szerint térhetnek majd haza. Lesz, ahonnan kell karantén, és lesz ahonnan nem.

Vörös, sárga, zöld ország kategóriák lesznek

Mindannyiunk számára ismerős ez a megoldás, hiszen például tízezrek izgultak 2020 augusztusában, hogy Horvátország vajon zöld marad-e augusztus 20-ig, vagy végül mindenki karanténba kell-e, hogy hazajöjjön az Adriáról. Emlékeztetőül mutatom az érdeklődőknek, hogy eredetileg a magyar szabály ez volt, és ezzel úttörőnek számított a világban is:

Mit tud a brit jelzőlámpás színkódos rendszer?

A Downing Street vasárnap előzetesen ismertetett részleteket, amelyekről a BBC számolt be. Ezek alapján az látszik, hogy a kormány vörös, sárga és zöld kategóriákat tervez meghatározni az egyes országok aktuális fertőzöttségi és oltási mutatói alapján. Boris Johnson brit miniszterelnök a tervek szerint hétfőn ismerteti az elképzelés további, részletesebb pontjait. Amit most tudni lehet az az, hogy:

  • Zöld országokból hazatérő utazóknak a hazaérkezés után nem lesz kötelező a karantén.
  • Sárga országokból érkezők az otthonaikban is eltölthetik a 10 napos karantént.
  • Vörös országokból tartózkodási jogosultság nélküli külföldiek nem léphetnek be Nagy-Britanniába, és az ebből az országcsoportból hazatérő briteknek, illetve Nagy-Britanniában élő külföldieknek is kijelölt, őrzött szállodákban kell eltölteniük 10 napot, saját költségükön. Vörös országokból hazaérkezők nem mehetnek közvetlenül az otthonaikba.

A hétfői bővebb tájékoztatóban valószínűleg arról is szó fog esni, hogy mi a helyzet azokkal, akik már megkapták az oltásaikat, számukra ez jelent-e valamilyen előnyt és ha igen, akkor pontosan milyent. Európában jelenleg a britek az éllovasok, a lakosság több, mint fele már védett. FRISSÍTÉS: Németországban úgy néz ki, lesznek számukra könnyítések, éppen most jelent meg a hír.

A brit kormány által hozott korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából – nyomós indokokat leszámítva – tilos külföldre utazni. Az utazási tilalom meghirdetett célja annak megakadályozása, hogy a külföldről hazatérő turisták új koronavírus-variánsokat hurcoljanak be, veszélybe sodorva a nagy-britanniai oltási kampány eredményeit. Részletek itt olvashatók erről:

Sajnos sok portál pontatlanul fogalmaz, idézem: „a turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését…” nos, ez pontatlan, ugyanis definíció szerint minden olyan tevékenység turizmusnak számít, amikor valaki a szokásos lakhelyétől és munkahelyétől eltérő utat tesz. A szerzők valójában ezt szerették volna írni – ahogy az angol lapok egyébként helyesen a „leisure travel” fogalmat használták az eredeti forrásokban:

A szabadidős célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő. Tehát, a jelzőlámpás rendszer az országok színezésével majd ettől kezdődően léphet életbe.

Ha számodra is fontos a precizitás, a hitelesség és a megbízható információk, akkor Téged is vár a Turizmus hírek hitelesen csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben