Olaszország május 1-jétől eltörli az oltási és védettségi igazolás helyi használatát – a beutazási korlátozások enyhítéséről nincs hír

by Kassay Tamás
Olaszország oltási igazolás május 1

Május 1-jétől eltörlik a járványügyi korlátozásokat Olaszországban, egyedül a beltéri maszkhasználat marad meg, erről jövő héten fognak döntést hozni. – tudosított az MTI a Corriere della Sera olasz napilapra hivatkozva.

Az enyhítést azzal magyarázták az olasz illetékesek, hogy a 12 év feletti olaszok 90 %-a már legalább 2 oltást kapott, ez lehetővé teszi, hogy eltöröljék a járványkorlátozásokat.

Az olasz kormány még 2020 decemberében hozott döntést arról, hogy 90 százalékos átoltottsági arányt kell elérni az országban a járványügyi korlátozások érdemi feloldásához. Ez most megtörtént, így a jelenlegi járványhelyzet alapján az olasz egészségügyi tárca arról döntött, hogy:

Olaszország május 1-jétől eltörli az oltási vagy védettségi igazolás használatát. Tömegközlekedési eszközre, munkahelyre, üzletbe, zárt térbe bármilyen igazolás nélkül be lehet majd menni. A beutazási korlátozások egyelőre nem változnak, lásd lentebb!

Kivételt jelentenek – december 31-ig – a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok. Ezekben az intézményekben az emlékeztető oltások kötelezettsége december 31-ig érvényben marad betegek, ellátottak, dolgozók és látogatók számára egyaránt.

A maszkok használatáról a jövő hét folyamán hoznak majd döntést, akkor fog kiderülni, hogy fenntartják vagy eltörlik-e beltéren. Kültéren nem szükséges hordani. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint májusban még fenntarthatnák az FFP2 típusú maszk kötelező használatát a tömegközlekedési eszközökön, a hivatalokban, vagy ott, ahol nem lehet biztonságosan távolságot tartani egymástól.

FIGYELEM: Az olaszországi beutazási korlátozások változtatásáról még nem érkezett megerősített hír, tehát az, hogy országon belül nem kérik már sem az oltási, sem a védettségi igazolásokat, még nem jelenti azt, hogy Olaszországba beutazáskor ne kellene felmutatni ez EU-s COVID Igazolványt az eddigi követelményeknek megfelelően!

Minden utazás előtt javaslom ellenőrizni a Konzuli Szolgálat oldalán az éppen akkor aktuális beutazási feltételeket!

Jelenleg tehát a beutazók minden esetben kötelesek kitölteni a következő elektronikus adatlapot: https://app.euplf.eu/#/ frissítés 2022.05.03: PLF már nem kell, EU COVID PASS még igen (bár a gyakorlatban úgy tűnik, már a reptéren sem kérik el egyébként)

Az uniós digitális Covid-igazolvány tekintetében az Európai Tanács 2022. január 25-én elfogadott utazási ajánlása az alábbiak szerint érvényesül:

Elfogadott oltások:

Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson, Nuvaxovid-Novavax

Olaszország elismeri azt az uniós digitális Covid-igazolványt is, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett alapoltási sorozat után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS vakcinát.

Az oltási igazolványok Olaszországba történő beutazásra az alapoltási sorozat lezárultát követő 14. naptól az utolsó védőoltás beadását követő 9 hónapig (270 napig) használhatók föl.

Alkalmas a beutazáshoz továbbá az az uniós digitális Covid-igazolvány, amely:

  • gyógyultsági igazolvány, amennyiben a fertőzést igazoló teszttől 180 nap még nem telt el;

vagy

  • a belépést megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyors teszten vagy 72 órában elvégzett negatív molekuláris (PCR) teszten alapuló tesztigazolvány.

Eközben 2 európai ország bejelenetette, hogy május 2-től minden beutazási korlátozást eltöröl, visszatér a régi normálishoz, oltatlanok számára is engedélyezi a beutazást.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.