Palatinus strand fürdő története

A Palatinus és a Gellért fürdő 1938-as, színes videón

by admin

A Palatinus és a Gellért fürdő Budapest fürdőkultúrájának oszlopos elemei, immáron évszázadnyi múltra tekintenek vissza. Színes felvételen tekinthető meg egy korabeli híradás, és láthatjuk, milyen volt akkoriban Budapesten strandolni.

A Palatinus strand videón

A Palatinus fürdő 99 avagy 101 éves, attól függ, honnan nézzük (a története a következő fejezetben olvasható). Előkerült viszont egy felvétel 1938-ból, amiben a nagyvilág számára mutatja be a kor egyik legmodernebb fürdőegységét a legandás Metro Goldwyn Mayer stúdió. A film elején a Palatinus nagymedencéje látható, utána pedig a Gellért fürdő hullám medencéje kerül a középpontba.

A Palatinus fürdő története röviden

A strandot 1919-ben nyitották meg először, akkoriban még kevésbé volt rendezett a Duna-part, mint azt ma megszokhattuk. Ez volt az első fürdő, amely lehetővé tette a szabadban való fürdőzést a fővárosban. 1920-ban bezárták és megkezdték a fürdő kiépítését. 1921 augusztusára készült el a nagy-medence, valamint több hideg, illetve meleg vizes medence is. 

A ‘30-as évek végén építették meg a napjainkban is működő hullámmedencét, amelynek falát Bálint Endre festőművész szürrealista mozaikja díszíti, amit az 1966-os medence átépítés miatt rendeltek meg.

Palatinus fürdő története

1937-ben a bővítés mellett megépült a központi öltöző épület is.

1958-ban 10000 négyzetméteres füves napozóval bővült a strandfürdő, majd 1975-ben további 18000 négyzetméteres területen alakítottak ki játszótereket, focipályát, lugast.

Az ötpályás csúszda az 1980-as években épült meg.

A strandot rendszeresen fejlesztik azóta is. Az egyik nagy rekonstrukcióval 2002-ben készültek el, akkor kaptak a medencék vízszűrő és -forgató berendezéseket. A hatalmas úszómedencét pedig felosztották úszó-, strand- és élménymedence részekre.

A legutóbbi komoly fejlesztés 2017-re készült el, akkor felújították és téliesítették főépületet. Ez azt jelenti, hogy egész évben látogatható, wellness elemeket felvonultató fürdőrészleget alakítottak ki. Van termálmedence, gyermekmedence, gőzkabin, geotermikus szauna, finn szauna, Kneipp medencék. Elsők között próbáltuk ki ezeket a fürdőtúránkon.

További fürdős és wellness témákról értesülhetsz a csoportunkban, ahol azt is elmondhatod, hogy Te mit gondolsz 1-1 témáról. Van hírlevelem is, kizárólag értelmes és érdekes spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!

Üdv,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben