Szent István Nap 2022: több száz programlehetőség közül válogathatunk

by Kassay Tamás
Szent István nap tűzijáték 2022 programok

Az államalapítás ünnepén, a Szent István Nap rendezvényein augusztus 18-21. között 2022-ben is számos családi és gyermekprogrammal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, ízletes ételekkel várják a látogatókat.

Sok vita övezi a közbeszédben az idei tűzijáték megrendezését, ezzel kapcsolatban én már a korábbi években is határozott álláspontot képviseltem. A tűzijáték Budapest 2020-as legnagyobb reménysége volt arra, hogy élettel teljen meg a város. Sajnos akkor elmaradt, 2021-ben pedig az alapvetően haldokló fővárosi turizmusba lehelt némi életet a Forma-1-es versennyel karöltve.

Magyarország születésnapjának méltó megünneplését a 2022. évi Szent István Nap húsznál is több programhelyszíne, többszáz programja és változatos műsorkínálata teszi lehetővé. A „fesztiválhangulatot” többek közt koncertek tucatjai, könnyűzenei csemegék, valamint ismert és népszerű hazai és külföldi előadók biztosítják majd a nemzet fővárosában, Budapesten.

Retro Tabán fellépői között hazánk rockéletének klasszisai – többek közt: Deák Bill Gyula, Nagy Feró és a Beatrice, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az EDDA Művek – kaptak helyet, míg a Road Movie Live Műegyetem rakparti helyszínén a fiatalabbak érdeklődésére számot tartó Ivan&the ParazolKaukázus, Bohemian Betyars, Hiperkarma, és a Kelemen Kabátban lépnek fel. A Szabadréten a legjobb DJ-ké és az elektronikus zenéé lesz a főszerep, amíg az Utcazene Fesztiválon elsősorban külföldi előadókkal ismerkedhetünk.

A Szent István napi programok gerincét a hagyományos állami események adják:

az augusztus 20-ai ünnepnap programja a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődikamelyet a Magyar Honvédség Légi Parádéja követ. A Kapisztrán téren különleges hadászati bemutatókat és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

A hagyományos hadi technológiák rajongói az 1927-ben épült Pannónia hajót csodálhatják meg, és az idén is megtekinthető az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonat. Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg nemzetünk ikonikus sportolóival a Sporthősök programsorozat keretein belül ismerkedhetünk.

Magyar Ízek Utcája, Food Truck Show

A Szent István Nap szervezői idén is gondoltak a magyar gasztronómia szerelmeseire: míg a hagyományos fogások kedvelőit a Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál várja, addig az ínycsiklandó street foodokat a Food Truck Show standjainál kóstolhatják meg az érdeklődők.

Divat&Design Fesztivál

A rendezvény tavalyi sikerére való tekintettel újra megrendezik a Divat&Design Fesztivált a Bálnában, ahol a látogatók a legrangosabb magyar tervezőkkel találkozhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon, továbbá fenntarthatósági programokon és figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. A Nehru-parton idén is megnyitja kapuit a Művészkert – itt seholmáshol nem látott egyedi zenei produkciók, filmvetítések és érdekes beszélgetések várják az irodalom és a kultúra szerelmeseit.

A gyermekkel érkezőknek a városligeti Varázsliget programkínálatából érdemes szemezgetniük, míg a népi kultúra szerelmeseit a nagy hagyományokkal bíró Mesterségek Ünnepe várjaFülbemászó klasszikus dallamokért a Gellért-hegyi Panoráma Classical színpadához, az operettslágerekért pedig a Vigadó téri Operett Korzóra lesz érdemeskilátogatni.

A Szent István Nap rendezvényeinek csúcspontja 2022-ben is az augusztus 20-ai tűzijáték lesz.

A Szent István Nap programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal az ünnepnap hivatalos weboldalán érhetők el.