SZÉP kártya statisztika 2022 tavasszal többet nyáron kevesebbet költöttünk

SZÉP kártya statisztika: tavasszal többet, nyáron kevesebbet költöttünk

by Kassay Tamás

2022 első 10 hónapjában többet használták a SZÉP-kártyáikat a magyarok, mint az előző év azonos időszakában a kártyakibocsátók MTI-nek küldött adatai szerint. A számokat közelebbről megnézve azonban érdekes folyamatokat figyelhetünk meg, a nyári hónapokban érzékelhető visszaesés realizálódott, míg tavasszal megdobta a költéseket az élelmiszervásárlás. Reálértékben 15%-os csökkenés tapasztalható az OTP-s SZÉP kártyák esetében.

SZÉP kártya költések statisztikája az OTP-nél

Idén október végéig 275 milliárd forintot költöttek az OTP SZÉP-kártyákról, ez 6%-kal több a 2021-es év első tízhavi adatánál. Ugyanebben az időszakban a munkáltatók 237 milliárd forintot utaltak dolgozóik OTP SZÉP-kártyáira, ami a tavalyinál mindössze 2%-kal több.

Hagyományosan a vendéglátás alszámla forgalma a legmagasabb, ez idén sem változott. Második a szálláshely, harmadik a szabadidő zseb. Jelenleg ez mondjuk nem sok mindent árul el, mert 2021 áprilisa óta átjárhatók a SZÉP-kártya alszámlái, vagyis az összes SZÉP-kártya elfogadóhelyen bármely zsebből lehet fizetni.

Az OTP SZÉP-kártyás költések jellemzően a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban a legmagasabbak, ugyanakkor 2022-ben a SZÉP-kártya élelmiszerekboltokban is felhasználható volt, ami azt eredményezte, hogy a kártyabirtokosok az első félévben használták többet kártyáikat, majd áprilisról augusztusig kiegyenlítetten, 30-35 milliárd forint között mozgott a havi költés.

2021-es adatokhoz képest tavasszal jelentősen több, nyáron pedig valamivel kevesebb költés realizálódott idén.

A korábbiakhoz hasonlóan a hosszú hétévégék alatt megugrottak a SZÉP-kártyás vásárlások.

SZÉP kártya költések statisztikája a K&H-nál

A K&H Bank tájékoztatása szerint idén év végéig a SZÉP-kártyás költések értéke megközelítheti a 30 milliárd forintot, amely annak köszönhető, hogy bővül az elfogadóhelyek száma és tavasszal élelmiszervásárlásra is volt lehetőség.

Az idei év első 10 hónapjában a K&H SZÉP-kártya költések értéke megközelítette a 24 milliárd forintot és az év végéig elérheti akár a 30 milliárdot is, ami érzékelhető növekedést jelentene a tavalyi, közel 28 milliárd forintos éves forgalomhoz képest. Az intenzív felhasználást az is segíti, hogy a mintegy 283 ezer kártyabirtokos országosan már 39 ezer elfogadóhelyen használhatja fel a juttatást.

A K&H Banknál szintén a vendéglátás alszámla forgalma volt a legnagyobb, ezt követte a szálláshely, végül pedig a szabadidő alszámla, ahogyan az OTP esetében is láthattuk.

SZÉP kártya költések statisztikája az MKB-nál

Az MKB Bank az idei évben tapasztalható számos szabályváltozás okozta körülményeknek megfelelő folyamatokat tapasztalt. Ugyan a számok kicsivel mérsékeltebbek, mint a kiemelt rekordot hozó 2021-esek, de a szocho újbóli fizetésének bevezetése ellenére a vártnál kisebb mértékben, 4,5 százalékkal mérséklődött a beérkező juttatások összege. Emellett 5 százalékkal kisebb felhasználás a számlákon lévő alacsonyabb év eleji összegekkel is összefüggésben lehet. Az alszámlák közül idén is a vendéglátás alszámla forgalma volt a legnagyobb. Ha ehhez az infláció 21%-os mértékét is hozzávesszük, akkor reálértékben durva visszaesésről beszélhetünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben