téli utazók többsége nem síelni megy magyar kutatás szerint OTP Groupama

Meglepő: a téli utazók többsége nem síelni megy egy magyar kutatás szerint

by Kassay Tamás

A Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából országos reprezentatív kutatás készült arról, hogy 2022-23-as téli szezonban hová utaznak a magyar turisták. Megdöbbentő, hogy még mindig 40 százalék körüli azoknak az aránya, akik egyáltalán nem, vagy csak kivételes esetben kötnek utasbiztosítást. Mit kockáztatnak ezzel? Jogi rovatunkban számos megtörtént eset kapcsolódik ehhez, sok millió forintról van szó és a bajnak csak egyszer kell bekövetkeznie.

A magyarok tizede tervez téli külföldi utat, és a síelők kisebbségbe kerültek a meleg helyen telelőkkel szemben

A társaságok közleménye alapján trendforduló figyelhető meg, és többségbe kerültek a hazainál melegebb klímájú úticélokat választók a síelőkkel szemben, meg a legtöbb utazó városlátogatásra indul.

Idén nagyjából minden tizedik válaszadó (1 millió magyar!) tervez téli külföldi pihenést. Vannak, akik rendszeresen utaznak ebben az évszakban, de idén erről le kell mondaniuk (8 százalék jelezte ezt), az esetek harmadában azért, mert jelenleg nincs elég pénzük, illetve másra költik el, de a költségek emelkedése és a forint gyengélkedése is sokakat visszatart. Mások viszont – a kutatás eredménye szerint 100-ből 6-an – éppen idén döntöttek úgy, hogy a korábbi szokásaikkal ellentétben, belevágnak és kipróbálják a téli utazást. 

Népszerű célországok, menekülés a télből a nyárba

A téli utazók több mint fele, 54 százaléka azért indul el, hogy felfedezzen magának egy várost, a 33 százalékuk télből a nyárba vágyik, a síelés pedig csak a harmadik legnépszerűbb időtöltés. A jelenséget az is okozhatja, hogy az enyhe időjárás miatt jóval kevesebb hó hullik idén télen az európai sípályák területein, mint korábban. Minden ötödik válaszadó indul azért külföldre, hogy a havas vagy hóágyúzott lejtőkön pihenje ki magát.

A legtöbben, a megkérdezettek csaknem fele autóval, a harmada repülőgéppel utazik, a buszozást 100-ból 25-en, a vonatozást 17-en választják.

Tekintettel arra, hogy az autóval útnak indulók száma hatalmas, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy külföldi útjaink során nagyon könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amire rémálmainkban sem gondolnánk. Nemrégiben számoltam be egy megtörtént esetről, amelyben a semmiféle hibát el nem követő magyar autóvezetőt citálták bíróság elé Olaszországban, amiért a vád szerint elütött egy kerékpárost. Szerencséje volt azzal, hogy rendelkezett D.A.S Jogvédelmi biztosítással, mert így volt kit felhívnia és azonnal, ingyenes jogsegélyben részesült. Az eset során a D.A.S jogásza segítette a balesetben ártatlan autóvezetőt, akit végül a bíróság felmentett a vád alól.

A legnépszerűbb célországok listáján Ausztria áll az első helyen 32 százalékkal, Szlovákia a második, Lengyelország és Németország azonos eredménnyel a harmadik. A melegebb éghajlatú régiókban Törökország, Egyiptom, Thaiföld és a Kanári-szigetek a legvonzóbbak télen az utazók számára.

Hogyan lehetséges, hogy mégis hűvös országok állnak a lista élén, ha sokan meleg helyre utaznak? Úgy, hogy a városlátogatások, különösképpen a karácsonyi vásárok tipikusan ezekben az országokban történnek – a szerk.

Egyre fontosabb a biztonság

A válaszadók többsége, több mint 60 százaléka az elmúlt évek tapasztalatai alapján most fontosabbnak tartja, hogy legyen utasbiztosítása, és nagyjából ugyanennyien figyelnek arra, hogy a csomagban minél magasabb szintű vagy értékű szolgáltatások szerepeljenek. Ugyanakkor 40% továbbra is hazardírozik és biztosítás nélkül utazik.

„Már nyáron, amikor a koronavírus járvány enyhülése meghozta az utazási kedvet, találkoztunk a biztonság felértékelődésével. Most a téli utazásokhoz kötött utasbiztosításoknál szintén azt tapasztaljuk, hogy ügyfeleink többsége magasabb biztosítási fedezetet választ utazásaihoz. Mi is arra hívjuk fel a figyelmet, minél teljesebb körű védelmet érdemes választani síeléshez, de a téli városlátogatásokhoz vagy a repülős „télből-nyárba” utakhoz is, hiszen egy kisebb baleset vagy betegség is milliós költségekkel járhat külföldön”

– hívta fel a figyelmet Török Miklós, a Groupama Biztosító lakossági vagyonbiztosítási termékmenedzsment vezetője.

A válaszokból az is kiderült, hogy a téli utazók többsége (62 százaléka) mindig biztosítással a zsebében vág neki az útnak, de 13 százalék azoknak az aránya, akik ezt soha nem teszik meg, minden negyedik megkérdezett pedig csak kivételes esetben köt biztosítást. Azok, akik fontosnak tartják a nyugalmat a téli kikapcsolódáskor, elsősorban az egészségüket, a testi épségüket tartják szem előtt, a legtöbben (47 százalék) betegség, illetve csonttörés (39 százalék) esetére igényelnek biztosítási védelmet. A vagyontárgyakat, például az autót vagy a poggyászt a válaszadók harmada biztosítja, a járatkésésekre, törlésekre vonatkozó szolgáltatásokat csupán a negyedük veszi igénybe.

„A kutatás eredményei alapján az utazást tervezők többsége közvetlenül az indulás előtt, esetileg köt biztosítást, ugyanakkor folyamatosan bővül az éves utasbiztosítási ajánlatot választók jelenlegi 12-17%-os köre. A megkérdezettek szívesen választják az éves konstrukciót, amit egyszer szükséges megkötni és egész évre szólóan nyújt biztosítási védelmet. Azért is népszerű a Groupama Biztosító bankunkban elérhető ajánlata, mert gyorsan, kényelmesen megköthető és akár az egész családra kiterjeszthető”

 – mondta el Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási vezetője.

*Forrás: NRC Omnibusz kutatás. A kutatás célcsoportja: a 18-65 éves lakosság, az adatfelvétel ideje: 2022. december 19-24. Mintanagyság: 1000 fő

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben