nyitás védettségi igazolvánnyal rendelkezők fürdők szállodák hotelek színházak újranyitás 4 millió beoltott

Szinte teljes nyitás jövő héten a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára

by Waterfan

A miniszterelnök a péntek reggeli rádió interjújában bejelentette, hogy a beoltottak (és immunisak) számára, azaz mindazoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, szolgáltatások széles köre fog megnyílni.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Kattintható tartalomjegyzék:

Újabb lazítás és nyitás 4 millió beoltottnál

„4 millió beoltottnál és ez olyan szerda-csütörtök a jövő héten, megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Tehát most jön el a pillanat, amikor értelme és jelentősége lesz annak, hogy az emberek beoltatták magukat, vagy korábban átestek és erről van védettségi igazolványuk.”

– mondta Orbán Viktor

A jövő hét közepére vonatkozó becslés azt sugallja, hogy a következő napokban jelentősen fol fogják gyorsítani az oltások beadását, mert az eheti adatok alapján inkább 10 napra becsülhető az újabb 500 ezer ember beoltása, ami inkább jövő hét hétvégére esik, semmint a most elhangzott jövő hét közepére. Külső szemlékőként mi nyilvánvalóan csak a tény adatok alapján tudunk becsülni, míg a Kormányzat számára általunk nem ismert információk is a birtokában vannak ahhoz, hogy magabiztos becslést adhassanak egy korábbi időpontra. Mint emlékezetes, a múlt heti, 3,5 milliós szint elérésére vonatkozó becslés utólag túlzottan optimistának bizonyult, és Spabook jóslata igazolódott be.

Újranyitó szolgáltatások és intézmények 4 millió beoltott elérése után a kormányfő nyilatkozata alapján:

 • színházak, tánc- és zeneművészeti események
 • cirkuszok
 • mozik
 • edzőtermek, fitnesztermek,
 • uszodák,
 • fürdők,
 • jégpályák,
 • állatkertek, vadasparkok,
 • kaland- és vidámparkok,
 • játszóházak
 • múzeumok,
 • könyvtárak
 • sportesemények,
 • kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Az újranyitó szolgáltatások tehát csak a védettségi igazolvány birtokosai számára lesznek elérhetők, viszont nagyon nagy valószínűséggel 18 évnél fiatalabbakra ez nem fog vonatkozni, tehát a családok mehetnek majd közös programokra. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) jelezte, hogy nem értenek egyet azzal, hogy a szállodák látogatásához kell a védettségi igazolvány, míg például az éttermekbe enélkül is lehet menni. A döntést diszkriminatívnak tartják.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Hogyan lehet védettségi igazolványt szerezni?

Ezt 3 módon lehet megszerezni: oltással, illetve azok is megkapják, akik igazoltan átestek a betegségen.

A részleteket kormányrendelet rögzíti. Ez alapján 3 módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget és mindhárom esetben eltérő a védettséget igazoló kártya érvényességi ideje:

 1. Ha valaki megkapta a védőoltást – nincsen érvényességi ideje (“örök”)
 2. Ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen – 6 hónap a gyógyulástól számítva
 3. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt – 4 hónap

1. Ha valaki megkapta a védőoltást

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A vakcinaigazolvány érvényességi ideje ilyen esetben nincs meghatározva, lejárat nélkül érvényes. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, de a típusát nem.

2. Ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

3. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt

Ebben az esetben ellenanyag-vizsgálattal is igazolhatja a fertőzésen való átesését. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áron történik, amelynek összege 11000 forint.

Ellenanyag-vizsgálat mintavételi pontok, laboratóriumok listája, amelyek eredményei elfogadhatóak.

EZT A LISTÁT A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT FOLYAMATOSAN FRISSÍTI

Emellett szintén ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos díját is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Védettséget igazoló applikáció vakcinaigazolvány helyett

kormany.hu tényként közli az alábbiakat: “A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza. A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet itt olvasható.”

Utánakérdeztem, hol lehet letölteni ezt az alkalmazást, mert olvasóim kérdezték kommentben és szerettem volna válaszolni, precízen, ahogy szoktam. Nos, a helyzet az, hogy felhívtam az EESZT központját, azt ígérték, hogy hamarosan küldenek nekem hivatalos választ, de ez sajnos egyelőre még nem érkezett meg. Ami biztos, hogy az app jelenleg még nem tölthető le. Fontos lenne összehangolni az ezzel kapcsolatos kommunikációt a különböző területek között. Kényszeresen ügyelek arra, hogy az én oldalamon minden információ precíz és pontos legyen.

Elindult az elektronikus időpontfoglaló az oltásra regisztráltak számára

Az időpontfoglaló az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) portálon érhető el. Az online időpontfoglalót a kórházi oltópontokon történő oltásokra lehet használni. Bárki igénybe tudja venni, akinek az oltási regisztrációja érvényesítve van és már ellenőrizték a regisztrációkor megadott adatait. Saját adatainkat itt lehet ellenőrizni.

JELENLEG ÁPRILIS 26, 27, 28. NAPOKRA LEHET OLTÁSI IDŐPONTOKAT FOGLALNI A SINOPHARM VAKCINÁVAL TÖRTÉNŐ OLTÁSOKRA.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, így támogathatod a működését.

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben