Herkulesfürdő Pataki Hajnal

Trianon 100: Határon túli fürdőhelyek

by Kassay Tamás

Trianon 100. évfordulója alkalmából igyekeztem összegyűjteni olyan történelmi és újkori fürdőket, strandokat, amik az egykori magyar területeken találhatók. Rengeteg fotó és térkép a cikkben.

Határon túli magyar fürdők, strandok térképe #Trianon100

Próbáltam összeszedni minden olyan helyet az egykori magyar területeken, ahol fürdőzni, vagy strandolni lehet. Ezek között vannak történelmi fürdők és teljesen új, modern létesítmények is, amik nyilvánvalóan nem nevezhetők most magyarnak. A gyűjtés célja az, hogy gondolatban elkalandozzunk, és megnézzük, mi minden volt és lett volna azóta országunk fürdős büszkesége, ha Trianon nem történik meg. Ha valaki talál valamit, mert biztosan hagytam ki helyeket, akkor tegye meg legyen kedves, és írja meg nekem a Facebook oldalon, vagy Instagramon, vagy bárhol, ahol a Spabook elérhető. Köszönöm 🙂

Erdély

Erdélyben az én személyes kedvencem, amit iszonyatosan feelingesnek találok, az a dézsák népszerűsége!
Dézsa szauna, dézsa fürdő, kint a szabadban, hófödte udvarban, tényleg mint a mesében. Azt tudni kell, hogy idehaza közfürdőnek számít egy vendégház dézsája is, amire elképesztően szigorú szabályok vonatkoznak, ezért nincsen nálunk tömegesen. Ott viszont van és ezt eltanulhatnánk!

Félixfürdő

Erdély, igazi fürdő paradicsom! A legnagyobb, állandó jelleggel üzemelő gyógyfürdője az 1000(!) éves múltra visszatekintő, Nagyváradtól 9 kilométerre található Félix-fürdő. Többször próbálták átnevezni, persze sikertelenül ?
Az itt feltörő vizet Európa leggazdagabb hévízforrásának tartják, a víz hőfoka 49 Celsius-fok. A termálforrások hőfoka 20-49 fok között mozog egyébként. A fürdő vize enyhíti a mozgásszervi, reumás, nőgyógyászati, idegrendszeri panaszokat, valamint egyes műtéti beavatkozások utókezelésére is javallott. Az üdülőhely kádas fürdővel, nyitott medencével és téli stranddal is várja a látogatókat. Évente mintegy 50000 beteget kezelnek itt.

Trianon 100 Félixfürdő

Herkulesfürdő

Lenyűgöző képeket kaptam Pataki Hajnaltól, hálás köszönet érte. Ez az a fürdő, ami simán lehetne olyan mint a Gellért, vagy a Széchenyi, csak éppen más sors jutott neki eddig. Beszéljenek helyettem a képek, kattintásra galéria nyílik:

Borszék

Kaptam még néhány elképesztően hangulatos fényképet Erdélyből, Kelemen Réka barátomtól, akinek köszönhetően most virtuálisan megfürödhetünk Borszék Feredőjében. Ismét galéria nyílik:

Szováta

Szováta-fürdő felépülése többlépcsős folyamat eredménye, ami az itt található, sótömzsökön létrejött sós vizű tavak körül alakult ki. A Géra-fürdő után a Veress-fürdő (Fekete-tó), majd az Illyés-féle fürdő (Medve-tó) tette teljessé. A tavak sótartalma a fenéken a legnagyobb, a felszínhez közeledve fokozatosan csökken. A Medve-tó Európa legnagyobb heliotermális tava.

Szováta látnivalók Erdély
Fotó: Kelemen Réka

Szováta már a XIX. század második felében hivatalosan bejegyzett gyógyfürdővel rendelkezett.

Szováta-fürdőn 21 fajta betegségre alkalmaznak balneoterápiás kezeléseket. A sósvíz és a szovátai gyógyiszap mellett a fizioterápia különböző formái, gyógymasszázs, mozgásterápia és gyógytorna is repertoáron van. Pozitív hatást fejtenek ki mozgásszervi betegségek, krónikus reumás megbetegedések, nőgyógyászati, endokrin, idegrendszeri és anyagcsere betegségek gyógyítása során.

Parajd

Parajd a sóról híres, de néhány éve épült ott egy modern wellnessközpont, amit nem hagyhatok ki a felsorolásból, annak ellenére, hogy maga a létesítmény új. Fotót nem teszek be róla, de a honlapjukon találtok párat. Mondanom sem kell, hogy az itteni pihenés legnagyobb előnye a sós víz és annak jótékonya hatásai a bőrünkre.

Délvidék

Ebbe az irányba is kell határkelni, ráadásul nem is EU, szóval a várakozás gyakran számottevő, de lényegesen európaibb, mint Kárpátalja felé. Ebben a régióban kiemelendő Zenta és az ottani medence, valamint Szabadka közelében a Nature Park, valamint Pacsér mellett a geotermikus tó, utóbbit mutatom képen is:

Pacsér tó Pacir geotermal

Felvidék

Mi mással is kezdhetném, mint Párkány termálfürdőjével, ami Vadas névre hallgat. Lényegében bárkinek olyan könnyen elérhető, mint a Váci Arborétum. Elég komolyat lehet itt strandolni, a képet és a videót köszönöm az ottani Pirate Bar vezetőjének.

Videó: @ _Piratebar

Személyes kedvencem errefelé Szklenófürdő (Sklené Teplice), amelynek hőforrásai már a kezdetektől ismertek voltak, a gyógyvíz gyógyászati felhasználása azonban csak a 16. századtól indult meg. Ma is kiváló pihenőhely.

Teplice fürdő

Nyugati területek

Ide sorolom a mai Horvátország, Szlovénia és Burgenland területét. Fürdős szempontból két részt emelnék ki.

Az egykori Monarchia idején Abbázia – mai nevén Opatija – és Fiume – ma Rijeka – tengerparti városait. Előbbi a kor 2. legnagyobb üdülőközpontja volt, napjainkban az egyik legelegánsabb város az Adria mentén. Gyógyfürdő helyett itt sós tengervíz van, a luxus szállodákban pedig spa kezelések teljes tárháza élvezhető.

Opatija Abbázia

Burgenlandban pedig számos modern, kiváló szolgáltatásokat nyújtó, családbarát fürdő található. A teljesség igénye nélkül megemlítendő: Lutzmannsburg (Locsmánd), Stegersbach, (Szetelek) utóbbi egy kellemes mezőváros, ahol az ország második legjobbnak választott fürdője, az Allegria Therme található. A víz 3000 méter mélyről tör fel. Érdemes még képeket nézegetni St. Martins Termálfürdőjéről, ami Észak-Burgenland első termálfürdője és az épülete egy tó közepén fekszik. Elég impresszív.

Kárpátalja – a határon túli időutazás

Sajnos használható képi anyag nem áll rendelkezésemre, ha valakinek igen, köszönöm, ha elküldi. Kárpátalja is gazdag gyógyvizekben: Szobránc, Derenóka, Kékesfüred, Szolyva, Rónafüred, Uzsok, Hársfalva, Polena, Zányka, Gyertyánliget, Aknaszlatina, Husztsófalva, amiket mindenképpen meg kell, hogy említsünk.

A határhoz egészen közel, Beregszászban van uszoda és termálfürdő, amit érdemes meglátogatni, de kiugró minőségről és modernitásról ne álmodjon senki, egyelőre – sajnos – időutazást lehet arrafelé tenni. De abból főzünk, amink van és a szeretet a lényeg. Itt pedig egy remek gyűjtés olvasható pdf-ben, részletes kutatási eredményekkel a térség gyógyforrásait illetően.

Személyes érzéseim, miért írtam ezt a cikket?

Megérkeztem Beregsurányhoz és elfogott a tisztaideg a határátkelésnél Ukrajnába meg onnan haza. Vegzáltak a határőrök, csak mert egyedül vagyok, jól öltözött és aznap reggel mentem ki, hogy lehet, hogy már este jövök is vissza, de persze másokat is, kész kabaré ami ott megy olyan mint egy háborús övezet, gépfegyveres szúróstekintetűek mindenütt, miközben családok szeretnék egymást meglátogatni hétvégén, például. Az idegesség mellett pedig a szívem szakadt meg, hogy akikkel a napot töltöttem, ott maradnak ahol vannak, a kilátástalanságban, ahol ők a kisebbség, ahol kicsinyeskedve szórakoznak velük, mert magyarok. És amikor átjövünk ide haza hozzánk, akkor leukránozzák őket a jóképességűek. Eszembe jut Oláh Ibolya Magyarország című dala és menten teljesen más értelmet nyer ez a sor:

Gyere és bújj hozzám újra
Magyarország!
Én ezer év óta várlak már…

Meghallgatom ezzel a gondolattal a dalt és könnyes lesz a szemem. Mikor jön el az a nap, hogy egy emberként állunk ki a hozzánk tartozók mellett? A határon túli magyarok is magyarul beszélnek, olvasnak, viccelnek, szeretnek, éreznek.

Spabook és a történelem

Az a helyzet, hogy ha a történelem másképp alakul, akkor ma nem írom ezt a bejegyzést, mert a nagyapám nem menekült volna el üldöztetése nyomán Erdélyből egészen Fejér megyéig és akkor a szüleim is mások lennének, ha egyáltalán léteznék.
Persze ez Rád is igaz, ha anyukád-apukád épp nem néz egymásra a házibuliban, Te sem lennél, így hát ezen a dolgon nagyvonalúan túllépek, de azon nem, hogy:

Nincsen olyan magyar család, amelynek életét ne traumatizálta volna a Trianoni diktátum és annak következményei.

Hiszitek-e vagy, sem, a mai napig kihat a legtöbbünk személyiségére, viselkedésére azok által, amiket anno az idősebb generációink megéltek, nagyszüleink és szüleink örököltek és amit a fiatalok is tőlük tanultak és óhatatlanul továbbadnak. A nemzet pszichiátriai kezelését meghagyom a szakembereknek, de hogy Trianon, a II. világháború, azután pedig ’56, majd sok évtizedes újbóli elnyomás követte egymást sorozatban, hát azt nem nevezhetjük másképp, mint kegyetlen lelki trauma, függetlenül attól, hogy volt-e gulyás, vagy sem és van-e ma Merci, vagy nincs.

Azt vágjátok, hogy a boldogabb nyugati országokban a jámbor családapa vesz Merci-BMW-Audi terepjárót bordóban, fehérben, ezüstben, kékben, hogy kirándulni vigye a családot, nálunk meg a kisebbségi komplexussal küzdő gizdajani feketében, mert hiába van rajta 50 kiló izom, még mindig bizonytalan magában és kell valami látványos kiegészítő, amitől elhiszi, hogy ő már valaki. Az se baj, ha hitelre van meg áfa nélkül lízingbe’, meg használt romhalmaz, csak nagy legyen. Mert belül pici.

Nem hibáztatunk senkit ezen a napon a sorsáért, hisz’ mind egyek vagyunk ebben, mert örökül kaptuk. Bizony ők is, és bizony szerintem ez ide vezethető vissza. Egy megcsonkított nemzet, megcsonkított családokkal mégis mire fel higgyen abban, hogy ő valaki? Naugye!

Dolgunk van tehát ezzel, szembenézni, feldolgozni a feldolgozhatatlant. Ehhez az egyik legjobb dolog, ha bejárjuk gyökereink területeit, szerte az országban és a határainkon túl.

További fürdős és wellness témákról értesülhetsz a csoportunkban, ahol azt is elmondhatod, hogy Te mit gondolsz 1-1 témáról. Van hírlevelem is, kizárólag értelmes és érdekes spa és utazás tartalmakkal, iratkozz fel!
Ehhez az íráshoz itt szólhatsz hozzá.

Szeretettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben