Ez a turisztikai akcióterv 6 pontja

by Kassay Tamás

A szerdai kormányülés döntött a turisztikai akcióterv részleteiről, amelyet Gulyás Gergely ismertetett. A turizmus-vendéglátás szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezte egy átfogó csomag elfogadását. A turisztikai akcióterv 6 olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíteni kívánja a turisztikai vállalkozások terheit, javítani hivatott a gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is.

A turisztikai akcióterv pontjai, fő elemei:

  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás (4%) felfüggesztése,
  • a munkaidőkeret meghosszabbítása,
  • a SZÉP Kártya szabályozás változtatása,
  • az NTAK-adatszolgáltatás bevezetésének elhalasztása,
  • a VIZA-adatszolgáltatás könnyítése
  • a szálláshely-minősítés kötelező, első körére vonatkozó határidő meghosszabbítása.

A Magyar Fürdőszövetség ma közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a nehéz helyzetbe került fürdők helyzetén nem segít egyik pont sem.

A szektorban működő szolgáltatók terheit csökkenti, hogy 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH). Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál. – áll az eredeti közleményben, de Spabook részről itt jegyezném meg, hogy ez a megfogalmazás kissé rózsaszín a „sok milliárd forint” szófordulattal. 1-1 konkrét helyet tekintve az árbevétel 4%-át jelenti ez a könnyítés, ellenben a rezsiköltségek növekedése a legtöbb helyen 15-20%-át teszi ki az árbevételnek, szerencsétlenebb esetekben akár az 50%-át is, viszonyításul. Emellett tényszerűen megjelenik most 4% kiadáscsökkenés, ami csupán a most következő időszak bizonytalan árbevételén alapul. Akinél csökken a vendégszám, ott egészen kicsi is lehet az összeg. Tény, hogy március végéig ezt az adót nem kell befizetni, de az adott helyek megmentéséhez ez aligha elegendő, mert a mínusz továbbra is vaskos.

A kormányzati becslések alapján közlöm a tényszerű számokat is, hogy a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése pontosan mit jelent: ez 30 milliárd forintot hagy közel 100 ezer hazai szolgáltató zsebében (tehát szolgáltatónként átlagosan 300.000 forintot – a szerk). A becslésük szerint ez egy átlagos 50 szobás vidéki szálláshely esetében például havi átlag 5 millió forint, azaz a felfüggesztés időszakára vetítve közel 30 millió forintot jelenthet. – Ennek igyekeztem utánaszámolni, és arra jutottam, hogy lehet ilyen szálláshely, de bizonyosan nem ez az átlag. Lássuk a matekot:

Tegyük fel, hogy 1 szoba 40.000 Ft/éj, van 50 szoba, akkor az 2 millió forint éjszakánként, de jó eséllyel nincs telt ház. Egy 80%-os foglaltsági szint már nagyon erősnek számít, vegyük alapul ezt, de a tény inkább 50-60% valójában. Így 1,6 millió forint/nap adódik, az havonta 48 millió forint árbevétel adózás előtt. Ha ennek vesszük a 4%-át, az 1,9 millió forint, ami irtó messze van az 5 milliótól. Ha bárki hibát talál a számításomban, jelezze felém az [email protected] e-mail címen, köszönöm!

Egyéb rendelkezések:

A Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el.

A SZÉP Kártyák zsebei megszűnnek, összevonják őket

A SZÉP Kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP Kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására. – Spabook részről ezzel a ponttal kapcsolatban arra hívom fel a figyelmet, hogy a hatás egyértelmű: a zsebek összevonása azoknak a helyeknek kedvez, ahol enni lehet, tehát a szállásadók számára ez alapvetően kedvezőtlen, a vendéglátóhelyek számára pozitív változás a várakozásaim szerint. Miért ez a várakozásom? Azért, mert az élelmiszerek extrém drágulása oly’ mértékű, hogy a dolgozók már nem tudták fedezni a napi szintű étkezésüket sem a SZÉP kártyára feltöltött összegből, ugyanis a havi 12500 forintból nem nagyon lehet messzire jutni. Mostantól lehetőségük lesz arra, hogy a munkában töltött napokra megfizessék a kifőzde kosztot, de az nagyjából el is viszi majd a teljes keretüket.

Jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-re módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A fél éves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására. – ez a pont nagyszerű hír olyan szempontból, hogy a menekülőutakon agyalól vállalkozóknak most nem kell még ezzel az adminisztratív feladattal is foglalkozniuk, (és nyitva marad résnyire a szürkegazdaság kapuja a túléléshez, ami nagyon baráti gesztus azért!), de konkrét segítséget ez a pont nem jelent. Egy plusz feladat elhalasztásáról van csupán szó, támogatásról nincsen. Ugyanez igaz a következő, 2 pontra is.

További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.

Szintén segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt biztosít a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Az intézkedések pontos részletei a Magyar Közlönyben fognak majd megjelenni rövidesen.

Összességében tehát a turisztikai akcióterv 6 pontjából egyetlen pont jelent érdemi, pénzbeli segítséget, a 4%-os TFH (turizmusfejlesztési hozzájárulás) ideiglenes felfüggesztése.

Érdemi segítség valamilyen ösztönzőcsomag lehetne, példának okáért mutatok egy turizmusmentő csomagot Angliából. Ott 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak a MICE irodák arra, hogy serkentsék a turizmust.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben