Megújul a debreceni Aquaticum Mediterrán Élményfürdő

by Waterfan
megújul Debrecen Aquaticum mediterrán élményfürdő fejlesztés felújítás BORD építész stúdió

Megújul és új élményelemekkel bővül az immáron közel 20 éves debreceni Aquaticum Mediterrán Élményfürdő – jelentette be Debrecen polgármestere a fejlesztésre kiírt építészeti tervpályázat eredményét ismertető pénteki sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen polgármestere az MTI tájékoztatása szerint elmondta: a 2003-ban átadott élményfürdőt a Kisfaludy turisztikai program keretében újítják fel. A kivitelezés 2022-ben indul, és várhatóan 2024-re készül el a megújult Aquaticum fürdő. A felújítás egyben továbbfejlesztést is jelent, a nyilvánosságra került információk alapján arra számíthat a fürdőzést kedvelő nagyközönség, hogy az Aquaticum gazdagodni fog:

  • 3 új medencével és
  • 2 új csúszdával, ezeket az óriáskupolában építik meg, emellett
  • megújul az 1932-ben, Borsos József tervei alapján elkészült legendás fedett uszoda,
  • a kádas fürdő épületében török fürdőt alakítanak ki,
  • a pince szint is átalakul élményfürdővé,
  • újból megnyílik az uszoda részleg is.

Az elképzelések szerint felső középkategóriás, minőségi szolgáltatásokat nyújtó fürdő fog megépülni. Az Aquaticum élményfürdő az elmúlt csaknem két évtizedben a családok kedvelt találkozóhelyévé vált, sokan töltöttek el itt néhány napot. A járványt megelőző évben, 2019-ben 279 ezer látogatót vonzott a fürdőkomplexumnak.

A mostani fejlesztéssel továbbra is az a cél, hogy a gyermekes családoknak biztosítsanak elsősorban minőségi élményeket, és a mediterrán élményfürdőt – a turisták mellett – 60-70 százalékban helyiek látogassák.

A tervpályázaton 3 pályázó közül a Bord Építész Studió lett az első. A három beérkezett pályamű egyaránt kapott jutalmat. A Bord Építész Stúdió Kft. 5,7 millió forintot, a második helyezett Építészkohó Tervező és Szolgáltató Kft. 4,7 millió forintot, míg a harmadikként rangsorolt ZIP Architects Kft. 3,5 millió forint díjazásban részesült a leadott tervek nyomán.

Bordás Péter, a cég alapító-tulajdonosa a tervek bemutatásakor elmondta, hogy az élményfürdő hullámmedencéjének helyén egy földszint alatti teret álmodtak meg, az ott kialakított új medencébe két új csúszda érkezhet meg. Az ún. pinceszint másik előnye, hogy átjárást lehet biztosítani az uszodába. A két épület között vizes kapcsolatot is kialakítottak a terveken: egy újonnan épülő közös medence kötheti össze a jelenleg különálló uszodát és élményfürdőt. A régi fedett uszoda felújításával kapcsolatban a tervező úgy fogalmazott: az volt a cél, hogy ne változtassák meg a jellegzetes színű és formájú boltozatot.

„Olyan építészeti trükköt alkalmaztunk, hogy az épület fenti ívességét a medencébe letükröztük, és egy érdekes, vízzel félig megtöltött buborékot kaptunk”

mondta Bordás Péter

A győztes pályázóval korábban már készítettem interjút, amiben a tavaly átadott Aquaticum Strand futurisztikus építészeti kialakítása kapcsán kérdeztem a tervezőirodát.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha kifejezetten a fürdős témák iránt érdeklődsz, akkor vár a Gyógyfürdők csoport.