Gigantikus 23,6 milliárdos fürdőfejlesztési támogatás két magyarországi fürdőnek

by Waterfan

A Magyar Közlöny legfrissebb, 251. számából megtudhatjuk, hogy a Modern Városok Program több, mint 32 milliárd forint közpénzből fog megújulni és bővülni 2 magyarországi fürdő.

A két szerencsés létesítmény, amely most támogatási forrást kapott, a Rába Quelle győri Vízi élménypark (21 milliárd 367 millió forint), valamint a szolnoki Tiszaliget fürdő (2 milliárd 300 millió forint). Utóbbi esetében többlettámogatásról van szó, mert a szolnoki építkezés már folyamatban, eredetileg 7,7 milliárd forintra tervezték.

Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő fejlesztése nyomán létrejön a Győri Vízi élménypark

Győri Vízi Élménypark látványterv milliárdos felújítás Rába Quelle
Forrás: A1 Építésziroda FB oldala

A fürdő létesítésén túlmenően a terület árvízi védelmének biztosítására is vonatkozik a támogatási összeg, amely a következő években az alábbi ütemezés szerint kerül majd átutalásra:

 • 2020-ban: 2 451 900 000 forint,
 • 2021-ben: 7 482 488 494 forint,
 • 2022-ben: 11 433 099 447 forint.

Az eddigi előkészítési munkálatokra pedig már korábban biztosítottak 750 millió forintos forrást Győr számára – a Napi.hu szerint.

Mi épül a győri Vízi élményparkban?

A pontos címe szerint Fürdő tér 1. szám alatt létrejövő Vízi élménypark teljes átalakuláson megy keresztül a koncepcióterveket még 2018-ban elkészítő A1 Építésziroda bejegyzése szerint:

 • óriás szifon csúszdatoronyból indulnak majd izgalmasnak ígérkező csúszdák,
 • panoráma medencéből gyönyörködhetünk majd a folyók és Püspökvár tornyának látványában
 • hatalmas lagúna medencében kanyaroghatunk, amelyekben
 • pezsgőágyakban relaxálhatunk.
 • Ezeken felül épülni fog egy 25 X 21 méteres úszómedence, valamint egy 13,5 X 8 méteres tanmedence is.
 • Emellett új parkoló és árvízvédelmi létesítmény is készül, valamint
 • a komplexum része lesz a jelenlegi Rába Quelle felújításra kerülő 8 termál- és gyerekmedencéje.

Napi.hu idén júniusban írta meg, hogy egyedüli ajánlattevőkként a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint az Euro Generál Zrt. építheti meg a győri vízi élményparkot. Utóbbi cég a részben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. résztulajdonában állt július 15-ig, utána a Mészáros gyerekek érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. került be tulajdonosi körbe.

Az Opus egyébként tőzsdei cégként bármelyikünk számára szabadon megvásárolható részvényekkel rendelkezik, így aki szeretne, tulajdonostárssá válhat benne -igaz, hogy mindösszesen a párnacihában tartott pénze erejéig, tehát valószínűleg senki nem válik majd döntéshozóvá a zsebpénzéből.

Szolnoki Tiszaliget Strand és fürdő

A szolnoki Tiszaliget fürdőről már korábban megemlítettem, hogy 7 milliárd forintból fog megújulni. Ezt onnan lehetett tudni, hogy még 2019 májusában kihirdették a közbeszerzés győzteseit. A Modinvest Épitőipari-Beruházó-és Kereskedelmi Kft. és a Swietelsky Építő Kft. tervezheti és építheti Szolnokon a Liget Termálstrand és Élményfürdőt, nettó 6 milliárd 974 millió forint ellenében. A tegnapi határozat értelmében 2,3 milliárd forint többlettámogatást kap a fürdő építése, az alábbi ütemezés szerint:

 • 2021-ben: 2 291 394 973 forint,
 • 2022-ben: 000 8 605 027 forint.

Tiszaligeten felújítják az 50 méteres úszómedencét, amely új gépészetet is kap, valamint a mellette fekvő tanmedencét is, ami egész évben fedetté válik.

Az elöregedett kabinok mellett elbontják a nyári öltözőket, a kör alakú termál vizes és a patkó alakú gyermek medencét, valamint a régi szaunaépületeket is. A megújuló fürdőben majd teljesen új szaunavilág gondoskodik az egészséges pihenésről, továbbá 4 új medence is épül, beltéri csúszdákkal és élményelemekkel ellátva. A tiszaligeti projekt keretében ezen felül sportpályák, sétány, játszótér és fitneszpark is létesül.

Oszd meg a cikket, ha szerinted is elég részletes volt! A véleményed elmondhatod itt.
Várunk csoportunkban, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdőkkel kapcsolatos hírekről, eseményekről, akciókról.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további minőségi és hasznos tartalmakat tehessek közzé.