Megjelent a marosszéki fürdőváros, Szováta fejlesztési terve

by Waterfan

A napokban jelent meg a szovátai városháza honlapján a város 2021–2027 évekre vonatkozó fejlesztési stratégiája. – írta meg a Székelyhon.

Szováta fejlesztési stratégiája a 2021–2027-es évekre vonatkozóan 137 pályázati ötletet tartalmaz. A település vezetői és lakói egyaránt azt szeretnék, ha a Maros megyei fürdőváros európai szintű, gyógyturizmusra épülő településsé válhatna a következő években.

Szováta fejlesztési stratégiája

Szováta fejlesztési stratégia Marosszék fürdőváros
Kép: Fazekas Réka

A fejlesztési stratégia egyelőre csak románul érhető el, de a Székelyhon tudosításából szerencsére megtudhatunk néhány dolgot.

Érdekelnek az utazós hírek? Szeretettel vár a Turizmus hírek Facebook csoport!

A szovátai fejlesztési stratégia összeállítását megelőzően alapos felmérést végeztek, aminek során a lakók és a cégek véleményét is kikérték. A város fejlesztésére vonatkozó 150 oldalas dokumentum első része a város jelenlegi helyzetét mutatja be, míg a második része tartalmazza a fürdőváros fejlesztésének jövőbeli irányvonala, mellett azt is, hogy milyen belföldi, illetve külföldi anyagi források állnak rendelkezésére. A dokumentum összegyűjtötte és megmutatja, hogy melyek azok az ötletek, amelyekből minél többet szeretnének megvalósítani a városban.

A fejlesztési célok között szerepel, hogy Szováta az elkövetkező években dinamikusan fejlődő város legyen, amely nem csak megtartani, de vonzani is képes a fiatalokat. A helyiek szeretnék elkerülni azt, hogy a város lakossága elöregedjen, és a fiatalok más, nagyobb városokba költözzenek. Ennek érdekében föld, vagy bérlakás biztosításával támogatnák a fiatalok letelepedését, és a kezdő vállalkozásoknak is biztosítanának kedvezményeket.

Szováta turizmus fejlesztése

Jelenleg a Maros megyei szállásadók 38 %-a található Szovátán, és a fürdőváros nemcsak a hazai, de a külföldi vendégek körében is kedvelt üdülőhely. A fejlesztési stratégia kidolgozói azt javasolják, hogy a gyógyturizmus fejlesztése mellett fejlesszék a hegyi- és ökoturizmust, hogy a pihenés és gyógyulás mellett más igényeket is ki tudjon elégíteni a hely, lehessen például sportolni, turnézni, és olyan új látogatói útvonalak jöjjenek létre, amik a vendégek számára bemutatják a természeti csodákat, helyi sajátosságokat is.

A szovátai fejlesztési stratégia 137 pályázati ötletet tartalmaz, ezek között néhány érdekességet emelnék ki:

  • kerékpárutak kialakítása a városban, illetve Szováta és Parajd között is, biciklibérlési lehetőséggel,
  • gyógyfürdő-múzeum létrehozása,
  • nyári bobpálya kialakítása,
  • tanuszoda építés,
  • csillagvizsgáló építés,
  • helikopter-leszállóhely építés,
  • repülőtér építés.
  • geotermikus energia hasznosítása.

Határon túli fürdőhelyeink igazán patinásak, s bár nem mindegyik működik sajnos, amelyik viszont igen, mindenképpek érdemes meglátogatni. Különösen most, a járvány lecsengése után, amikor majd újra lehet utazni, akkor kézenfekvő, hogy a távoli országok helyett valamelyik magyar gyökerű fürdővárosba tegyünk látogatást és ezzel is segítsük az ő újraindulásukat, fejlődésüket, fennmaradásukat.

Érdekelnek a fürdős hírek? Szeretettel vár a Fürdők, gyógyfürdők Facebook csoport!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben