Áremelés nélkül, csúcsminőséggel vár a Zalakarosi fürdő

by Kassay Tamás

A Zalakarosi fürdő és a körülötte fekvő barátságos kisváros egyre népszerűbb a külföldi vendégek körében, vajon mi lehet az, amit ott nagyon jól csinálnak és amiért még Izraelből, vagy Csehországból is útra kelnek a családok? Végh Andor a Zalakarosi fürdő igazgatója, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke válaszol erre és sok másik kérdésemre is. 

Azt csicsergik felém az iparági madarak, hogy az idei évben tapasztalható számos gazdasági nehézség ellenére Zalakaros kiválóan kezdte az évet, soha nem látott vendégszámot ért el az első 2 hónapban és a lendület azóta is kitart.

Mit gondolsz, mi a Zalakarosi fürdő varázsa, ami miatt ennyire sokan látogatják?

Zalakarosról és azon belül a fürdőről mindenkinek a tisztaság, a rendezettség a színvonalas szolgáltatások tömkelege jut az eszébe. Ha csak a fürdőt nézzük minden évszakban, télen, nyáron, esőben, hóban megszámolhatatlan szolgáltatást nyújt, legyen az aktív kikapcsolódás csúszdázással, babapancsolás vízi hintában, szaunarelax felöntésekkel, rehabilitáció gyógykezelésekkel, vagy csak egy ejtőzés pihenés páratlan környezetben. Minden korosztály tagja megtalálja a számára legmegfelelőbb testi-lelki feltöltődést egyaránt. Ez az, ami vonzóvá teszi fürdőnket.

És az árstop is vonzóvá teszi, gondolom. A Zalakarosi fürdő idei jelmondata: „januári árakon júliusban”. Hogy is van ez?

Valóban, igen fontos szempont az is, hogy 2023-ban a mindenre kiterjedő áremelési hullámban mi változatlanul hagytuk a jegyárakat és nem emeltünk, még a nyári csúcsszezonban sem. Célul tűztük ki, hogy a zalakarosi életérzést mindenki megtapasztalhassa, ehhez az egyik lépés az, hogy az árakhoz nem nyúlunk. Szeretnénk kiemelkedő ár/érték arányt nyújtani a hozzánk ellátogató vendégeink számára.

2022 második fele a rezsi költségektől és energiahatékonyságtól volt hangos. Milyen fejlesztések valósultak meg, vagy vannak folyamatban Zalakaroson, amivel csökkenteni lehet az energetikai kiadásokat és javítani a fenntarthatóságot?

2022. június 1-jétől – érkezésemet követően – azonnal nekiláttunk annak a lehetőségnek a felkutatására, ami alapján a rendelkezésükre álló folyékony aranyat, vagyis a feltörő meleg víz hőenergiáját felhasználva kiváltsuk a fosszilis tüzelőt, amelyet eddig épületeink fűtésére használtunk. Ennek eredményeként sikerült azt a technológiát megtalálnunk, amely a 96 C fokos 2 km mélyről feltörő, több mint 13.000 mg/liter ásványi anyaggal bíró gyógyvíz úgy kerül a felszínre, hogy a vízkő nem csapódik ki.

Így lehetőség van hőcserélők beépítésével a fűtésünket teljes mértékben geotermikus energia felhasználásával biztosítani. A kivitelezési munkák februárban kezdődtek, és reményeink szerint a nyár közepére be is fejeződik a kizárólag saját forrásból megvalósuló beruházás. Figyelembe véve a beruházás közel 200 millió forintos költségét, valamint a jelenlegi energiaárakat, terveink szerint 1,5 – 2 év megtérülésről beszélhetünk. A Zalakarosi fürdő életében kiemelt jelentőségű fejlesztésről beszélhetünk, hiszen eddig csak külső felhasználásra (fürdőzés, gyógytermékek készítésére használtuk Zalakaros páratlan kincsét.

Mindig érdekes látni, hogy mi zajlik a színfalak mögött és mi van a motorháztető alatt, köszönjük a betekintést. Vannak azonban látványosabb, megfogható dolgok is! Milyen újdonságokkal, új szolgáltatásokkal, élményelemekkel találkozhatnak a visszajáró törzsvendégek tavalyhoz képest?

Bízunk benne, hogy nem csak törzsvendégeink, hanem újonnan érkező vendégeink is elégedetten veszik tudomásul azt a fejlesztési csomagot, amivel az idei szezonra készültünk.

Elhasználódott épületeink, medencéink úgynevezett ráncfelvarráson estek át. Több ezer négyzetméteren falfelületeket, korlátokat festettünk, burkolatokat nyílászárókat cseréltünk, 5000 négyzetméteren öntözőberendezést telepítettünk, füvesítettünk, 36 db facsemetével lett gazdagabb, az amúgy sem szegény faállomány, valamint 12000 db egynyári virággal színesítettük parkunkat.

Az attrakciók számát is bővítettük. Az eddig kihasználatlanabb strandi sportmedencébe, meghagyva az úszás lehetőségét, akadálypályát helyeztünk el, a környezetében pedig igazi „beach” hangulatot kialakítva műfüves területen színes babzsákok, valamint teak fa pihenőágyak szolgálják a kikapcsolódást. A családi medencénk is bővült egy újabb vízi ösvénnyel, és a gyermekvilágunk is kiegészült egy mászóhálóval, vendégeink legnagyobb örömére.

Mit gondolsz, mi a Zalakarosi fürdő legfőbb vonzereje a nem környékbeli lakosok számára?

Az, hogy minden korosztály megtalálja a számára legnagyobb élményeket adó kikapcsolódási lehetőségeket, egy olyan egyedi környezetben és minőségben, ahol a zalakarosi emberek vendégszeretete határtalan.

Miért éri meg a gyermekes családok számára akár távolabbi megyékből is elautózni Zalakarosra?

Mert nálunk életre szóló élményekkel gazdagodhatnak az ideérkezők, legyen az közel 20 méter magasból induló csúszdaélmény, felejthetetlen szaunaizzadás, tengerparti hullám feeling, szórakoztató konga show, kreszparki autózás, vagy akár ízélményekben bővelkedő gasztro kaland.

Melyik a kedvenc medencéd és mikor futhatunk össze az igazgató úrral fürdőruhában?

Nagyon nehéz kérdés, hiszen az összes medencénk rejteget valami egyedit, de ha már választanom kell én az élményfürdő külső medencéjét mondanám, vízköpővel, skótzuhannyal, víz alatti masszázzsal, pezsgőfürdővel és mindez páratlan naplementekor.

Hétvégente családommal többször eljövünk, és az előttünk álló hétvégén is ez lesz az élményszerzés.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben