Club Aliga: visszavonta a Kormányhivatal a környezetvédelmi engedélyt, átdolgozzák a terveket az aligai magaspart beépítésére vonatkozóan

by Kassay Tamás

Korábban országos visszhangot váltott ki a balatonaligai helyi polgárok tiltakozása a Club Aliga területére tervezett, a magaspartot is „lefaragó” 122 szobás szállodakomplexum terve, amely a Balatonhoz való közvetlen,szabad hozzáférést is veszélyeztette.

A Somogy megyei Kormányhivatal honlapján közzétett határozatban azzal indokolták a döntést, hogy a fejlesztők a PRO-MOT HUNGÁRIA Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. jelezte a hatóság felé: az eredeti tartalommal nem valósítja meg a beruházást. -adta hírül a Somogy Megyei Hírportál.

A tájékoztatás szerint az eredetitől jelentősen eltérő műszaki tartalomban, kisebb beépítésben, egyes épületek átpozicionálásában gondolkodnak. Emiatt felülvizsgálják a teljes ingatlanfejlesztési és üzleti koncepciót is. 

Az aligai magaspart megóvásáért is fellépő Aligai Fürdőegyesület a saját közösségi oldalán megköszönte a fejlesztőknek, hogy a beruházás átdolgozása mellett döntöttek. Bizalmukat fejezték ki aziránt, hogy lehetőségük lesz az új fejlesztési program megismerésére és véleményezésére, és hogy közfunkciók is meg fognak valósulni az új tervek alapján.

Tavaly írtam róla, hogy a fejlesztő 30 milliárd forintos fejlesztést kíván végrehajtani a 47 hektáros ingatlanon. A koncepció szerint 5 év alatt, 4 ütemben hoztak volna létre nemcsak turisztikai attrakciókat, de lényegében egy új településrészt.

Korábban már sikerült elérni, hogy az egykori úttörőtábor helyén leállítottak egy a tájat jelentősen módosító építkezést, amelynek eredménye egy hollywoodi látványosságú vízparti betonmonstrum lett volna. Akkor részsikernek értékelte ezt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki az ügy érdekében felkereste a Kormányhivatalt és egészen a Miniszterelnökségig elment az ügy érdekében. Habár a fejlesztő végig igyekezett megnyugtatni a helyieket arról, hogy zöldítéssel és elektromos autókkal majd sokkal élhetőbbé teszi a környéket, az aggódó hangok nem csitultak. 
Azóta tulajdonost cserélt a PRO-MOT HUNGÁRIA Kft., s az a kormányhivatali határozatból is kiderült, a tervek átdolgozása mellett döntöttek.

Az elmúlt hetekben Lázár János, az új Kormány építési és beruházási minisztere kinyilvánította, hogy ősszel törvényjavaslatot nyújt be, amely átírni tervezi az állami beruházások rendjét és a a természeti kincseket is érintő beruházások esetében arra kötelezné a beruházókat, hogy a helyi önkormányzatok véleményét kikérjék. Álláspontja szerint központi döntéssel nem lehet felülírni a helyi döntéseket, mert a közvetlenül érintetteknél jobban senki nem látja a helyzetet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben