forgó lebegő zero waste hotel Katar Hayriatak zöld szálloda hulladékmentes

Forgó, lebegő zero waste hotel épül Katar tengerpartján: Eko-Yüzen Hotel, Qatar

by Kassay Tamás

Forgó és lebegő, környezetbarátnak beharangozott futurisztikus szállodakomplexum épül Katar tengerpartján. A különleges épület folyamatos forgásával termeli majd meg az üzemeltetéshez szükséges energiát.

Eko-Yüzen Hotel – a zero waste zöld szálloda

A környezetbarát zöld szálloda tervezési projektjét 2020 márciusában kezdték meg, az épület pedig Katarban kap majd helyet, ahol a tervek szerint 2025-től fogadhatja a vendégeket. A 152 szobás, forgó – lebegő hotel összterülete 35000 négyzetméter lesz.

Az Eko-Yüzen Hotel a török Hayri Atak építész stúdió új projektje. Az épület az Euronews értesülései szerint teljesen mobil, ami azt jelenti, hogy képes egyik helyről a másikra lebegni, és változtatható az elhelyezkedése.

A HAADS csapata a projektet számos különböző szakterületről és elképzelésből származó különböző vélemények és műszaki ismeretek alapján tanulmányozta. Ebben az értelemben a különböző területekről érkező tanácsadók, például hajóépítő mérnökök, hajóépítészek nagy szerepet játszottak a projektfolyamatban.

– nyilatkozta a HAADS a Spabook megkeresésére

A tervezők arra helyezték a hangsúlyt és arra keresték a megoldást, hogy a zöld hotel megfeleljen a minimális energiaveszteség és a nulla szennyezés filozófiájának. A tengerben úszó épület a Perzsa-öböl áramlatait kihasználva folyamatosan forog a vízen, és a forgási energiát képes a függőleges tengelyű szélerőművek elvének megfelelő módon energiává alakítani, és így képes megtermelni a hotel üzemeltetéséhez szükséges energiamennyiséget.

Üvegtető biztosítja a beltér természetes megvilágítását, bár kiegészítő design világítás ettől függetlenül fog működni. A speciális kialakítású tető egyébként esővíz gyűjtő funkciót is ellát, és így képes a megduplázni az összegyűjthető víz mennyiségét, amivel a mosoda és WC-k fognak működni.

A hotel vendégei az elképzelések alapján nem lesznek majd tengeribetegek. Az épület 24 óra alatt fordul körbe a saját tengelye körül.

forgó lebegő zero waste hotel Katar Hayriatak zöld szálloda veszteségmentes

A Föld napja alkalmából egyébként elgondolkodtató, hogy egy-egy jó minőségű, vagy éppen luxus kényelemmel szolgáló szálloda mekkora hatalmas energiaigénnyel működik. Ebben a projektben is merülnek fel kérdések, hiszen, bár a koncepció örömteli, mégis érdekes, hogy vajon mennyire szerencsés a tenger vízfelületének akár csak ekkora részét is beépíteni. A térségben megszokhattuk már, hogy kinőnek a vízből mesterséges szigetek, ahhoz képest, sokszorosan környezetbarát ez a megoldás.

A másik környezetvédelmi kérdés, hogy mennyire tud zöld lenni összességében egy hely, amelyik yachtok sokaságának biztosít garázst, sőt, ami saját helikopter leszállóval is el van látva, hogy a szerencsés vendégek tetszésük szerint akár azzal is érkezhessenek.

Minden környezetbarát törekvés természetesen hozzájárul a fenntartható jövőhöz, sőt, magam is abban hiszek, hogy nem az a jó irány, ha mindenről lemondunk, hanem ha optimálisan használjuk ki a technika adta lehetőségeket és szolgáltatásokat. Mondjuk, hogy ők elhelikopterezhetik, amit megspóroltak máshol. De erről a témáról remek kerekasztal beszélgetéseket lehetne tartani, úgy gondolom.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Utazás hírek csoport.
Ha szállodák, vélemények, útleírások érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal anyagait, és módodban áll, köszönöm, ha támogatod a működését.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben