Esztergom Fürdő Szálló felújítás 400 millio

Újra életre kel a 180 éves Fürdő Szálló Esztergomban (videóval)

by Waterfan

A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre 400 millió forintból. Eredeti pompáját a levéltárban fellelt tervek és az 1900-as évek elejéről származó fotók alapján tervezik helyreállítani. A munkálatokat restaurátori falkutatás is segíti.

Felújítják az esztergomi Fürdő Szálló épületét – szólt a hír már 2008-ban is

Ezúttal talán valóban megtörténik majd a beharangozott felújítás, ugyanis 2008-ban az Építész Fórum már ugyanezzel a címmel és témában közölt cikket! Az 1993 óta zárva tartó épület tulajdoni jogviszonyai 2006-ig rendezetlenek voltak, majd 2006-ban az önkormányzat megvásárolta és így megnyílt a lehetőség a felújítási törekvések előtt. Ennek ellenére azóta lényegében annyi történt, hogy 2019 nyarán az önkormányzat felújította a Fürdő Szálló épületének tetőszerkezetét – állagmegóvási célból.

Új lendületet kap a Fürdő Szálló felújítása 2021-ben

Esztergom Fürdő Szálló felújítás megújul

A folyamatban lévő közbeszerzési eljárás lezárulása után 2021 első hónapjaiban megkezdődhet az épület teljes külső felújítása. A 400 millió forintos beruházás teljes mértékben a Kisfaludy Program támogatásából valósul meg. A munkálatok nyomán meg fog újulni a külső homlokzat, kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a falakat és kiépítik a közmű bekötéseket is. Az esztergomi önkormányzat már tárgyal az épület későbbi hasznosításáról is.

A felújítás után ismét teljes pompájában fog ragyogni az az épület, amelynek egykoron Liszt Ferenc, Széchenyi István és 1848-ban toborzó körútja alkalmával Kossuth Lajos is vendége volt. A külső felújítás mellett előrehaladott tárgyalásokat folytat az önkormányzatunk az épület későbbi hasznosításáról is.

-mondta Hernádi Ádám Esztergom polgármestere

A Fürdő Szálló rekonstrukciója a Kisfaludy Program 5 milliárd forintos beruházási csomagjának része, aminek keretében az Élményfürdő mellett az esztergomi városháza homlokzatát is felújítják és egészségturisztikai fejlesztéseket végeznek a Szent István Strandfürdőben.

A Fürdő Szálló története videón

A szálló területén egykor tó volt, amit a Szent Tamás-hegyből folyó hévizek tápláltak. A tavat 1840-ben lecsapolták és feltöltötték. A forrásokat kiboltozták, és a mai napig a főút alatti alagútrendszerben folynak. Ezek a járatok a szálloda mögötti strand területéről megközelíthetőek. A mostani épületegyüttest, színházteremmel, gőz- és kádfürdővel 1600 vörösfenyőcölöpre építették Zofahl Lőrinc tervei alapján. Ezzel egyidőben alakították ki a részben a szálló alatt húzódó Mala-forrásalagutat.

A téma iránt jobban érdeklődőknek íme egy negyed órás anyag, amiből megtudhatunk elég sok mindent a régmúltból, például betekinthetünk föld alatti járatokba is. Kezdésnek ahhoz a részhez állítottam be a videó indítását, de lehet szabadon tekergetni.

Zárt wellness csoportunkban szállás véleményekről, fürdős eseményekről és sok-sok utazós témáról is olvashatsz.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további érdekes és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben