Lángoló szenvedély – Fairmont ESPA Baku

by Waterfan

Az éjjelente lángok formáját öltő Flame Towers épületegyüttes ad otthont a Fairmont Hotelnek, benne az ESPA wellness részleggel Baku tetején. Az ikonikus 3-as ikertorny az a fajta épület, ami mindazt meg fogja tenni Azerbajdzsán fővárosáért, amit az Operaház tett Sydney-ért, illetve a Marina Bay Sands tett Szingapúrért.

A tripla felhőkarcolók egy zseniális ötlet és jövőbelátó vízió megtestesülései. A Flame Towers (= Láng Tornyok) az olajalapú gazdaságon túl az ország jelenlegi technológiai erejét és gazdasági fejlődését szimbolizálják.

A világ első olajkútját Bakuban fúrták, méghozzá 1847-ben. Az 1860-as években a bakui mezők a világ olajellátásának 90% -át tették ki. De mit lehet ott csinálni, ha már az ember odáig vetődik a WizzAir Budapest-Baku közvetlen járat fedélzetén? Apropó, Baku repülőjegy árakról annyit, hogy kb. 20000 forint oda-vissza jó ajánlatnak számít. Nagyon ritkán van ennél olcsóbb, általában inkább valamennyivel több, 50 ezertől felfelé pedig kifejezetten drágának számít ez a viszonylat.

Azerbajdzsán rendkívüli túrákkal csábítja az aktív utazókat. Bár a túraútvonalak nem kiépítettek, a természet letaglózóan szép, és vadregényességében is jól felfedezhető. Az ételek láttán egyaránt csettinthetnek a kirándulásban megfáradt túrázók és a fővárost el nem hagyó utazgatók is. Az adagok barátiak, és igencsak tartalmasak, úgyhogy bizonyosan senki nem marad éhen. A Kaukázus csodálatos vízesései mellett érdekes természeti látnivaló az ország déli oldalán fekvő, Európában csak az Azori-szigeteken előforduló tea ültetvények. Kevéssé köztudott, de Azerbajdzsán saját teával rendelkezik és exportálja.

A nemzetközi idegenforgalom egyelőre gyerekcipőben jár, de éppen ezért tökéletes alkalom, hogy önnön valójában, zavaró hatásoktól mentesen felfedezhessük az országot. A vidéki lehetőségek korlátozottak, de a helyiek bármit megoldanak a kedvünkért és némi készpénzért cserébe. A minőség 1 percig sem kérdés, hiszen a Fairmont és az ESPA a 190 méter magas, lenyűgözően tervezett lángtornyaiban fogadja a fizetőképes, luxusban utazó vendégeket. Minket is.

Érdekel, hogy mennyibe kerül egy éjszaka? A szálloda szobaárait egy tetszőleges dátum megadásával itt kérdezheted le.

A szálloda egy modern, csupaüveg kabinos siklóval (Funicular) közelíthető meg, a helyi Gellért-hegy tetején. Az esti órákban, üzemzárás után én a remekül díszkivilágított lépcsőkön szaladtam fel, így sem mondható vészes tornaórának a dolog, de azért minimum átlagos erőnlét szükséges hozzá. Vicces egyébként, hogy már egészen közel a szállodához, egyszer csak vége a díszkőnek, és egy néhány 10 méteres szakaszon földes göröngyös járdán kell átvergődni. Utána pedig folytatódik a térkő és következik a luxus. Ennél csak egy dolog volt viccesebb, hogy éjszaka a díszkivilágítás mellett lekapcsolták a szűken vett környék összes többi lámpáját is, és a kiemelt turisztikai övezetből a mobilok fénye mellett kellett kinavigálnunk magunkat a többi látogatóval. Egyébként megéri megvárni a pillanatot, mert a kilátás fergeteges.

Belépve a szállodába, egy kissé sötét, de nagyon elegáns lobby fogad, ahol jó megfigyelőként első dolgom volt keresni egy kényelmes fotelt, ahová ledobtam magam. Felcsattantam a WiFi-re, rendezgettem kicsit a fotóimat és közben gyönyörködtem a lágy fényekben, amik betöltötték a teret. Különösen tetszett a lépcső íve és megvilágítása, a gyertyák, valamint a LED-es dekorációk.

Felfelé nézni mindig üdvös dolog és ezúttal is jó ötlet, mert egy egyedi csillár lóg a fejünk felett. Az egész műremek tökéletesen képviseli és sugározza a luxust, ami becsekkolás után vár a vendégekre. Itt jegyzem meg, hogy a személyzet ritka kedves és profi volt, ami a gyermekcipős turizmusra tekintettel nem kis fegyvertény. A személyzet képzésébe sok energiát fektettek.

A spa részleget az ESPA London licence alapján üzemeltetik. A szappanok, testápolók illata már-már arra csábít, hogy az ember telenyomja a saját tusfürdős dobozát velük, és farzsebben hazavigye az emléket. A fürdő 2 szintes, az én kedvencem az emeleti masszázs medence volt, ahonnan ázás-lazulás közben be lehet látni az egész teret. Leginkább a medencék különböző mozaikburkolata nyomán eltérő színű vize az, ami hipnotizálja az embert bámészkodás közben. Különösen este 11-hez közeledve, amikor már nincsen senki más és privát élménnyé változik a történet. Nagy dicséret jár azért, hogy más helyekkel ellentétben itt este 11-kor lövik fel a pizsamát, addig szabad a fürdőköpeny és fürdőruha kombó használata is.

Piperecikkek széles választéka áll a vendégek rendelkezésére, én elégedett voltam. Összességében a minőség pontosan olyan, amit bárhol a világon elvárnánk egy ilyen helyen. Például, a bekészített papucsokat és törölközőket, valamint fürdőköpenyt is tartalmazó öltözőszekrények ajtajai bőrrel vannak bevonva. Külön megemlítem a minden szekrényhez külön-külön biztosított kilépő szőnyeget, ami extra figyelmesség és kevés helyen tapasztalható, de a valódi vendéglátás ilyen fokán már “csak” jóleső elégedettséggel nyugtázza az ember.

Alap dolog, hogy ingyenes frissítő italokkal várnak és korlátlanul döntheti magába a szaunázásban kitikkadt, egészséget hajszoló vendég. Hatalmas piros pont jár a helynek azért, hogy nem egyszerű ásványvizet adnak 19 literes ballonból gépen keresztül (persze olyan is van), hanem a helyi népszokásba illően uborkás vízlimonádéval szolgálnak. Egyrészt irtó egészségesnek érződik, másrészt meglepően finom!

Zuhanyzók, mozaikok, jégcsináló gép, extrém hangulatos gőzfürdő, valamint a város felé zavartalan panorámát biztosító, csupaüveg falú szauna adják a spa részleg gerincét. A világítás mindenütt kellemes, de a gőzkabin, hála a halvány és jól elhelyezett fényeknek valamint az egyedi elrendezésének, egyenesen a legjobb, ahol valaha jártam.

Kedveltem a hidromasszázs ágy kialakítását, mert lehetővé teszi hogy belekapaszkodjunk, miközben a víz felfelé pumpál. Az üvegfalon keresztül szép kilátás nyílik a másik 2 toronyra, valamint a kinti, szabadtéri medence melletti zöld teraszra, ami az 5. emeleten található. Az épület egyébként 27 emeletes.

Az üvegfalon keresztül ajtó is nyílik a tetőteraszra, ami teljes panorámát kínál a városra a hatalmas kinti medencéből.

A hidromasszázs medencék közel állnak a gyógyászati célú medencékhez. Kifejezetten hatékonynak éreztem, a hatása pedig hosszan tartó volt, megdolgozta a testemet. Minden élményelem külön gombbal indítható, tetszés szerint.

Meg is nyomtam minden gombot szépen sorban, nehogy kihagyjak valamit véletlenül. Megtehettem, hiszen az éjszakai órákban senki nem fáradt le a szobájából, így minden úgy működött, ahogyan én akartam és nekem jól esett.

A pihenőpadok nagyon kényelmesek, a hőmérsékletük egyedileg állítható. Miközben benne ücsörögtem, extravagáns ötletem támadt: Pont fordítva kellene elhelyezni, kilátással a város felé, hiszen a a látvány lélegzetelállító egész nap, de leginkább napnyugta után. Háttérben az óriáskerék és az aranyfényben fürdő kivilágított díszlépcső, amit éjfélkor lekapcsoltak és előkerültek az elemlámpák. A lépcső a Dagüstü parkba vezet, ami a város legjobb kilátó pontja.
Bár a spa részleg csupán az 5. emeleten van, de a Flame Towers egy kisebb hegyre épült, tehát ez a magasság nagyjából a 35. emeletnek felelt meg érzésre. Akinek a Fairmont nem felel meg, balra lent látja a másik lehetőséget a Four Seasons Hotel személyében.

Sajnos nincsen merülőmedence ahol lehűthetnénk magunkat szauna után, van viszont helyette jó sok jég, amivel megsimizhetjük sistergő bőrünket.

Az öltöző nagyon hasonlít az előkelő Hollywood-i sminkszobákra, legalábbis ahogyan én képzelem őket, mert csak fürdőkben jártam, Hollywood még várat magára. A sampon, a szappan és a testápoló stílusos, jó illatú, finom textúrájú. Aki otthon ilyent használ, tutira magabiztosabb és jobban érzi magát a hétköznapokon. Kérésre segítek beszerezni, e-mailben ebben a témában is állok rendelkezésedre.

Valami többnek a jele: művészi munka a mosdóban. A felhasznált anyagok minősége kimagasló, bárhová nézünk vagy nyúlunk, mindenütt üveg, fa, kő, mozaik.

A padló végképp kivételes, egy ősi római fürdőre emlékeztet. Apróságnak tűnik, de mint tudjuk a legkisebb dolgok teszik a legkiválóbbá a legjobb helyeket, szóval megemlítem. A mosdóban világítás úgy van megtervezve és a kuka úgy van elhelyezve, hogy a lehető legkényelmesebb legyen használni, mégis árnyékban maradjon, ne bántsa a szemet, a vendégek ne lássák a tartalmát. Ennél csak egy lehetne jobb megoldás, ha a pultba építették volna be, felül beledobjuk a textil kéztörlőt és nyomtalanul eltűnik. Na az az igazán elegáns, pontosabban a legelegánsabb, amikor a személyzet megvárja, hogy kezet töröljünk és elkéri a kéztörlőt. De az még egy kategóriával magasabb szint az 5 csillagban is.

Egyébként a személyes vesszőparipám és kedvencem a textil kéztörlő. Minden helyen ilyennek kellene lenni, de csak 5 csillag környékén merül ez fel ténylegesen. A folyékony szappan tartó kicsit otthoni felhasználásra tervezett, de pont ez a lényeg. Az a cél, hogy a vendégek otthon érezzék magukat, amihez ez is hozzá tud járulni. Inkább gyakrabban utántöltik, de ezzel elkerülik egy irodaház hatását, ahol általában “iparibb” módon szappanozhatunk.

A 19. emeleten található tárgyalószoba belső dekorációja vízesésre, vagy viharos esőre hajaz. Igazán megnyerő.

Szerencsés vagyok, hogy megtapasztalhattam az ESPA fürdőjének szolgáltatásait, de ahhoz már nem voltam elég szerencsés, hogy hallhassam ennek a modern zongorának a hangját. Ha arra jársz és tudsz rajta játszani, beszéld meg a személyzettel, hogy muzsikálhass kicsit!

Éppen telihold van a lángoló torony mögött. Elektronikusan vezérelt világítás rendszer felelős azért, hogy az éjszakai sötét eget lángok, azeri nemzeti színek és időnként maga az azeri zászló fesse fényesre.

A Flame Towers jóformán a város minden pontjáról láthatóak. A városban kedvelt séta hely az általam mini Velencének elnevezett kanálisos rész, amely kis csónakkal, hidacskákkal, bárokkal és rengeteg zöldellő fával, bokrokkal várja az embereket.

Az ősi óváros jó szimbiózisban él a modern építészettel. Ez a cikk nem elegendő arra, hogy minden érdekes, világszínvonalú épületet bemutasson, amik Bakuban megtalálhatóak, de azt fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Textil Múzeum, a Crystal Hall, és végül de nem utolsó sorban a Heydar Aliyev kulturális központ a legendás építész, Zaha Hadid alkotása. Így lehet feltenni egy várost a világ térképére!

A hosszú és jó minőségű utakat fasorok, részben pálmafák szegélyezik. A Baku Boulevard, a tengerparti sétány közel olyan hosszú, mint maga a város és bőséges teret ad napsütötte sétákra, miközben az ember elveszhet a horizontban. A víz persze nem tiszta, strandolni itt nem lehet, sőt máshol sem és nem is vágyik rá az ember, de a látvány és az érzés megvan.

Van egy vicces, egyben kedves dolog a város szívében, ami Barcelonára emlékeztet: papagájok élnek szabadon a park fái között, hangjukkal és jelenlétükkel extrát dobnak az élményen.

A legtöbb ház burkolata homokkő színű, vagy szürke, kívülről átlagosan, de ápoltan néznek ki. Belülről sok esetben már nem ilyen baráti a helyzet, de ez leginkább csak a helyiek számára jelenti a mindennapokat. Külföldiek számára sokkal fontosabb, hogy a szinte észrevétlen, tök átlagos házakban megbúvó bejáratok mögött szuper bárok, romkocsmára hajazó éttermek bújnak meg. Légy bátor és fedezd fel a várost, kérdezz a helyiektől! Javaslom, hogy foglalj egy taxit vagy transzfert és látogass el Gobustan-ba is, ami a UNESCO világörökség. Sziklarajzok és sárvulkánok adnak itt életre szóló élményt, a táj szinte űrbéli. A sárvulkánba nyugodtan bele lehet nyúlni, szobahőmérsékletű a folyékony anyag. A közelben lévő múzeumban legnagyobb meglepetésemre magyarul köszöntöttek, bevágódási szándékkal pedig érdeklődtek miniszterelnökünk hogyléte felől. Na ilyesmi a Colosseumban tutira nem fordul elő, bezzeg Gobustan-ban!

Baku egész évben látogatható, de talán május a legjobb időszak, mert az időjárás még nem forró, viszont száraz és napos. 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben