Air India hackertámadás: 4,5 millió ügyfél hitelkártya-, útlevél- és személyes adatait lopták el

by Kassay Tamás

Az Air India hackertámadás áldozata lett, az ellopott adatok között szerepelt az utasok neve, születési dátuma, elérhetősége, útlevéladatai és jegyinformációk, de a hitelkártyák CVV információi nem szivárogtak ki.

hacker Air India hackertámadás személyes adat lopás
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Az Air India hackertámadás részletei

Több millió utas személyes adatai kerültek veszélybe egy, az Air India légitársaságot ért kibertámadás következtében, „az incidens mintegy 4 500 000 utast érintett világszerte” – áll az Air India közleményében.

Bár az eset során a hitelkártyaadatok is veszélybe kerültek, az Air India azt közölte, hogy a vásárlás befejezéséhez szükséges CVV/CVC számok „nem voltak az adatfeldolgozónk birtokában(- tehát nem tudták ellopni a hackerek – a szerk.) Az Air India megnyugtató jelleggel azt is közölte, hogy „jelszavak nem voltak érintettek” és külső szakembereket hívtak segítségül a helyzet megoldására.

„Miközben mi és adatfeldolgozónk továbbra is megtesszük a korrekciós intézkedéseket, arra ösztönözzük az utasokat, hogy ahol csak lehetséges, változtassák meg a jelszavaikat személyes adataik biztonsága érdekében.
Ügyfeleink személyes adatainak védelme kiemelkedően fontos számunkra, és mélységesen sajnáljuk az okozott kellemetlenségeket, és nagyra értékeljük utasaink folyamatos támogatását és bizalmát.

– fejezte ki bocsánatkérését az AirIndia

Az elmúlt években több nagy légitársaság, például a British Airways és az EasyJet, valamint egyéb légitársasági szolgáltatók is áldozatául estek kibertámadásoknak. A British Airways-t tavaly 20 millió font (8,1 milliárd forint) bírsággal sújtotta a brit adatvédelmi hatóság, miután több mint 400 000 ügyfél személyes adatait lopták el.

India egyébként elég komoly dolgokra is képes, legutóbb például ezzel a világrekorder híddal hívták fel a figyelmet arra, hogy bár az ország átlagosan szegény, valójában a világ 3. legnagyobb gazdasága.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben