világ legmagasabb vasúti hídja Chenab híd India

A világ legmagasabb vasúti hídja épül Indiában – 2021-ben elkészülhet (videóval)

by Waterfan

A Chenab vasúti híd lesz a világ legmagasabb vasúti hídja, miután a tervek szerint 2021 év végére elkészül.

Az indiai vasútügyi minisztérium közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy az indiai vasút befejezte a Chenab vasúti híd acél szerkezetének („boltozatának”) építését.

A közlemény szerint a boltív lezárása volt a Chenab folyó felett átívelő híd építésének egyik legnehezebb feladata, és a híd acélszerkezetének befejezése nagy előrelépés a Katra és Banihal közötti 111 km hosszú, kanyargós szakasz megépülésében.

„Jelenleg 12 órát vesz igénybe közúton (Katra-Banihal távolság), de a híd elkészülte után a vonattal megtett távolság a felére csökkenne”

– mondta Ashutosh Gangal, az Északi Vasút vezérigazgatója.

A kicsit szerencsétlen nyilatkozatból az kimaradt, hogy a fele távolság végül időben mekkora megtakarítást jelent, de legalább a felét mindenképp, szóval érthető az építkezés fontossága a helyi közlekedés és a turizmus szempontjából is.

Az utolsó, 5,6 méteres fémdarabot a legmagasabb ponton illesztették be, és összekötötték a boltív két karját, amelyek jelenleg a Chenab folyó két partjáról nyúlnak egymás felé.

Videón a Chenab-híd

Lélegzetelállító videón mutatja be a Vasútügyi Minisztérium a hidat és a koncepciót. Érdemes bekapcsolni hozzá a hangot a tökéletes élményért, a látvány valóban beszippantja az ember szemét és földre ejti az állát:

A Chenab-híd a világ legmagasabb vasúti hídja

A Chenab-híd az indiai Udhampur-Srinagar-Baramulla vasúti összeköttetési projekt (USBRL) része. Az 1315 méter hosszú híd 359 méter magasan ível át a folyó felett. Ha elkészül, ez lesz a világ legmagasabb vasúti hídja, és 35 méterrel magasabb, mint az Eiffel-torony a rászerelt antennával együtt – a torony tiszta magasságához mérve 59 méterrel magasabb.

A híd korlátozott, 30 km/órás sebesség mellett képes biztosítani a vonatok áthaladását akkor is, ha az egyik pillér/támfal megsemmisül.

A Chenab hidat úgy tervezték, hogy képes legyen ellenállni akár 266 km/h sebességű szélnek, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengésnek és nagy erejű robbanásoknak is.

Az útvonal mentén több másik híd és alagút építését is magában foglaló projekt a 2000-es évek elején kezdődött, de a sorozatos építési kihívások miatt többször felfüggesztették a munkálatokat. A koronavírus járvány szintén tovább növelte a késedelmet, ám most úgy néz ki, hogy a világ legmagasabb vasúti hídja várhatóan 2021 decemberére megépül. A Chenab-híd élettartamát 120 évre tervezték.

A világ legmagasabb hídja egyébként a Kínában található Duge-híd, amelyen 565 méter magasságban lehet átkelni egyik oldalról a másikra. A világon 12 híd van, ami magasabb, mint a most épülő világrekorder vasúti híd: a 12 versenyzőből 10 Kínában található, 1 Mexikóban, 1 pedig Pápua Új-Guinea büszkesége. Kína világrekorder üveghidak tekintetében is, például ez az üveghíd minden korábbit felülmúl.

Az építés körülményeibe is bepillanthatunk néhány lélegzetelállító képkockán keresztül, szinte érzi az ember a lábában a magasságot a videó láttán:

Ha érdeklődsz az utazás hírei iránt, akkor a Turizmus hírek csoport Neked szól, és szeretettel vár!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben