Air India Tata család tulajdonos megvásárolta

Egy család megvásárolta a nemzeti légitársaságot Indiában

by Kassay Tamás

India egyik legnépszerűbb, egyben nemzeti légitársaságát, az Air India-t az év elején vásárolta meg a legendás Tata család a kormánytól. Az átadás-átvétel mostanáig elhúzódott, de lassan befejeződik a tranzakció. Tata-csoport 2021 októberében közel 2,4 milliárd dollárt fizetett a 9,5 milliárd dolláros veszteséggel küzdő, eladósodott légitársaságért.

Az Air India hazatért az alapító Tata családhoz

Bár Magyarországon gyakran kapásból rosszra gondolunk, ez a tulajdonosváltás valójában a légitársaság hazaérkezésének pillanata, mert a légitársaságot a Tata család alapított még 1932-ben, amit 21 évvel később, 1953-ban átvett az indiai kormány. Most, 69 évvel később, Natarajan Chandrasekaran, a Tata Sons elnöke lett az Air India elnöke. A Tata család, a Tata csoport és örökségük az egyik legelismertebb szervezet Indiában. A vállalatot és a családtagokat elismerés övezi üzleti érzékéért és emberbaráti munkájáért. Az elnök az alábbi szavakkal illette a változást:

„Büszkén üdvözöljük az Air Indiát ennyi év után újra a Tata családban.”

Chandrashekhar elsődleges feladata, hogy a légitársaságot a pénznyelőből pénztermelő vállalkozássá alakítsa át. A légitársaság talpra állítása érdekében a technológia fejlesztésére, az ügyfélszolgálat javítására és a pénzügyi fegyelemre fókuszál majd.

Az eladási feltételek szerint a Tatának legalább 1 évig meg kell tartania a légitársaság eddigi teljes személyzetét.

Az Air India 125 gépből álló flottája érdekesen oszlik meg, ugyanis a gépek 63%-a keskeny törzsű Airbus, 37%-a széles törzsű Boeing gyártmány.

Air India boarding zene és videós pillanatképek

Mindannyian emlékszünk a MALÉV-hez fűződő emlékeinkre, érzelmeinkre. Az Air India teljesen más világ, az alábbi videóban megérezhető az az életérzés, amit ez a légitársaság kínál. A háttérben pedig a felszállás előtt az utastéri hangszórókon lejátszott, úgynevezett „boarding music”, azaz felszálló zene hallható.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben