Emirates neurodivergens utas

Az Emirates így segíti a neurodivergens gyermekek utazását  

by Kassay Tamás

Az Emirates nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden utasának magas minőségű utazási élményben legyen része. A repülőutakon a légitársaság kiemelt figyelmet fordít a neurodivergens gyermekek megfelelő támogatására. Egy konkrét történeten keresztül mutatjuk meg, hogyan. 

A neurodivergens gyermek esetében olyan örökletes, fejlődési vagy szerzett sérülés/betegség eredményeként létrejött neurológiai, vagyis idegrendszeri eltérésekről van szó, amelyek eltérő tanulási és munkaképességeket, továbbá mozgáskoordinációs vagy szociális beilleszkedési nehézségeket, zavarokat eredményezhetnek. Ilyen állapot többek között az ADHD, valamennyi „diszes” zavar, a Tourette-szindróma és az autizmus-spektrumzavar.  

Humza Dabab 11 éves autista kisfiú, aki édesanyjával és két testvérével nemrég Melbourne-ből Dubajba utazott az Emirates járatán. Bár ez volt az első repülőútja a légitársasággal, a kisfiú már jól ismerte az utazás minden részletét a repülőgép típusától kezdve, a fedélzeti szórakoztató rendszeren és az utaskísérők egyenruháin át, egészen az utasbiztonsági protokollig. Humza régóta rajong az Emirates-ért, repülőgépmodelljeivel gyakran gyakorolja a le- és felszállást, a légiutas-kísérők biztonsági tanácsait pedig fejből tudja, mivel otthon rendszeresen eljátssza – a saját biztonsági övével – az indulás előtti fedélzeti tájékoztatót.

Humza a repülőgépen érzi magát a legboldogabbnak. Teljes szívemből mondhatom, hogy számára nem is az úti cél az utazás legizgalmasabb része, hanem maga a repülőút” – mondta az édesanyja, Lamees.

A kisfiúnak, állapotából fakadóan speciális igényei vannak mind a repüléskor, mint pedig a be- és kiszálláskor – egy esetleges járat (le)késés például jelentős szorongást válthat ki belőle -, így rendkívül fontos, hogy utazáskor megfelelő segítséget és támogatást kapjon. 

Az Emirates mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a neurodivergens gyermekek és családtagjaik, kísérőik repülőútját, épp ezért szervez a dubaji repülőterekkel, valamint iskolákkal, autista csoportokkal, civil szervezetekkel szorosan együttműködve utazási próbákat a Humzához hasonló rejtett fogyatékossággal élő gyermekek számára. A Dubai Airports és az Emirates által kidolgozott akadálymentes és inkluzív utazási program részét képező próbák célja, hogy az utasok az utazás előtt megismerkedhessenek a repülőtéri környezettel, az ott dolgozó emberekkel és folyamatokkal. A gyerekeket családtagjaik és terapeuták kísérik végig a repülőtéren és a repülőgépen, ugyanazokat az ellenőrzéseket és teendőket elpróbálva, mint egy valódi utazás során. A próbáknak köszönhetően a családok magabiztosabban kezelhetik az utazást, miközben a légitársaság és a dubaji repülőterek folyamatosan javíthatják a speciális igényű utasaiknak nyújtott szolgáltatásokat. 

Szakképzett Emirates személyzet 

Az Emirates 29 ezer légiutas-kísérője és földi alkalmazottja végezte el az Emirates „Bevezetés az autizmusba és a rejtett fogyatékosságba” képzését. A 2022-ben indult online kurzus számos olyan témát ölel fel, mint az autizmus felismerése és az empatikus válaszreakciók elsajátítása, továbbá gyakorlati tanácsokkal szolgál a rejtett fogyatékossággal élő utasok támogatására. 

A repülőút nyugodt megtervezése  

Az Emirates a lehető legtöbb információval kíván szolgálni a neurodivergens utasai és kísérői számára még az utazás megkezdése előtt, így biztosítva a pontos tervezhetőséget és nyugalmat. Térítésmentesen választhatják ki a számukra legideálisabb ülőhelyeket, mint például a gombnyomásra működő válaszfallal ellátott középső üléssorban lévőket. A légitársaság az étkezés terén is a lehető legnagyobb biztonságérzetet kívánja nyújtani, így lehetőséget biztosít – a felszállás előtt legalább 24 órával – az ételek előrendelésére, legyen szó bármilyen speciális diétáról vagy étkezési szokásról, amit az utasok az Emirates honlapján vagy a vállalat saját alkalmazásán keresztül tehetnek meg. Az applikációban a fedélzeti szórakoztatórendszer, az ice több ezer film, mese, műsor, zene és közel 100 videójáték kínálatából is lehetőségük van összeállítani a saját lejátszási listájukat még otthon, amit a fedélzetre lépést követően egyből élvezhetnek.  

Szenzitív reptéri kiszolgálás 

A Dubaji Nemzetközi Repülőtéren az érkezés és távozás megkönnyítése érdekében a neurodivergens utasok és kisérőik az összes terminálon 2 órán át ingyenesen parkolhatnak, de speciális igényű ügyfelek számára kialakított taxit is igénybe vehetnek. Az Emirates a repülőtéren autizmusbarát útvonalat is biztosít, ami magában foglalja az elsőbbségi kiszolgálást az utasfelvételnél, az útlevél-ellenőrzésnél, valamint a beszállásnál. Azok, akik bejelentették rejtett fogyatékosságukat, igény szerint elsőként vagy utolsóként is felszállhatnak a repülőre. A szolgáltatás napraforgó mintás nyakpánt viselése esetén vehetők igénybe, amely a reptéri kiszolgálószemélyzettől vehető át. 

Komfortos utazási élmény a fedélzeten 

Az Emirates mindent megtesz annak érdekében, hogy azok az utasok, akik előre jelezték rejtett fogyatékosságukat, kísérőjükkel vagy gondviselőjükkel együtt ülhessenek. A környezeti hangokra érzékeny, First vagy Business Class osztályon utazók zajszűrős fejhallgatóval zárhatják ki az utastér hangjait, fényérzékenység esetén pedig a légiutaskísérők tudnak nyugodtabb környezetet biztosítani az egyéni lámpák lekapcsolásával, valamint az ablakok elsötétítésével. A repülőút során a légitársaság többféle elfoglaltságot is biztosít, amelyek leköthetik a speciális igényű utasaik figyelmét: ilyen a fedélzeti szórakoztatórendszer, az ice kínálatában megtalálható több ezer tartalom, továbbá a „Fly with Me” kreatív foglalkoztatók.        Az elérhető szolgáltatásokról és egyedi lehetőségekről a légitársaság Akadálymentes utazás oldalán található bővebb tájékoztató.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben