Felpörgött Ferihegy, júliusban már 1,5 millióra nőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma

by Kassay Tamás

A budapesti reptér utasszáma a járvány óta elkezdett visszaépülni, 2023 második negyedévétől pedig erősen felpörgött, júliusra közel másfélmillióra nőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma.

Július nem csak zsinórban az 5. hónap volt, amikor a repülőtér forgalma meghaladta az 1 millió főt, hanem a 7. hónapban a 1,5 utashoz is közel járt Ferihegy. Január és július között összesen 8,2 millió utast szolgáltak ki a budapesti reptéren, 24 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában, és többet, mint 2021-ben egész évben.

A 2023-ban eddig regisztrált utasszám 9,2 százalékkal marad el a 2019-es rekordévben rögzített adattól.

A Budapest Airport arra számít, hogy az egész éves utasforgalom meg fogja haladni a 14,3 milliót. Összességében ez közelíti a 2019-es évhez, és több mint 2 millióval több utast jelent, mint 2022-ben. Ha ez a tendencia folytatódik, 2024 végére visszaépülhet a járvány előtti utasszám.

Dupla kapacitás a BUD Cargo City forgalmi előterén

Alig 10 hónappal a munkálatok megkezdése után elkészült a BUD Cargo City forgalmi előterének bővítése. A fejlesztésnek köszönhetően még hatékonyabbá válik a kiszolgálási folyamat azáltal, hogy egyidejűleg akár négy szélestörzsű repülőgép töltése is megvalósulhat, az áruszállító repülőgépek üzemeltetése szempontjából kulcsfontosságú orr rakodási lehetőséggel. Az új forgalmi előteret elsőként a Qatar Cargo különleges festésű, Boeing B777F típusú gépe vehette birtokba a Budapest Airport nyitóünnepsége keretében.

A légiáru mennyisége az év első 7 hónapjában ugyan 4,7%-kal elmarad a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált adattól, de a júliusban kezelt 16 390 tonna mintegy 12 százalékkal meghaladja a 2022 júliusában mért adatot. Az idei évben összesen kezelt 107 000 tonnás légiáru-mennyiség előrevetíti, hogy a Budapest Airport újabb rekordévre számíthat, a BUD Cargo City fejlesztése pedig akár évi 300 000 tonna volumen kezelését is lehetővé teszi a vállalat és a cargo ökoszisztéma számára A tavalyi évben a rekord árumennyiséget kevesebb gépmozgással sikerült elérni, 2021-hez képest 11,5 százalékkal csökkent a cargo járatok száma.

A cargo fejlesztések az előtér átadását követően is folytatódnak a repülőtéren; a BUD Cargo Cityben rendelkezésre álló raktárterület további 6500 m²-rel bővül, irodákkal és egyéb támogató infrastruktúrával kiegészítve hozzájárul a budapesti repülőtér regionális jelentőségének növeléséhez.

Reptéri fejlesztések az utasélmény javításáért

A Budapest Airport vezetősége a teljes repülőtéri ökoszisztémával közösen megfelelő létszámú személyzettel és minőségjavító fejlesztések egész sorával biztosította a nyári csúcs gördülékeny kezelését, az elmúlt hónapokban pedig további újításokkal járt az utasok kedvében.

Ferihegy utasforgalom 2023 július Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert; A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ilyen például az a 4 darab, egyenként kétfős, hangszigetelt csendes fülke, amelyek nyugodt környezetet biztosítanak azon utasok számára, akik koncentrált olvasással vagy megbeszélések lebonyolításával szeretnék töltenék a várakozási időt, vagy egyszerűen egy kis egyedüllétre vágynak. A lelkes olvasók külön olvasósarkot is kaptak az 1. mólóként és a B utasmólóként ismert indulási területeken, ahol kényelmes fotelek és a repülőtéren töltött időre szabadon kölcsönözhető könyvek is rendelkezésre állnak. A zenei beállítottságú utazók a B oldali utasmóló bejáratánál kihelyezett zongorán mutathatják meg tehetségüket, vagy élvezhetik utastársaik játékát. A 2B Terminálon októberben megnyitott kilátó- és dohányzóterasz indukciós töltőkkel és USB csatlakozókkal ellátott padokkal egészült ki, a környezetet pedig növényzet teszi még kellemesebbé.

A terminálinformációs munkatársak mellett most már információs totemek is segítik a repülőtéri tájékozódást, a látássérült utasok számára pedig nyár óta a földi oldalon is rendelkezésre állnak taktilis sávok, a dedikált applikáció kiegészítéseként. Bővült a poggyászkocsik száma is; 300 további kocsi áll az utasok rendelkezésére, amelyeket akár a parkolókban is igénybe vehetnek.

A repülőtéri szolgáltatások további fejlesztése érdekében a Budapest Airport helyszíni elégedettségmérő rendszert telepített, amelynek segítségével az utasok értékelhetik az egyes folyamatokat és fejlesztéseket.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben