Földre kényszerítettek egy Dubajba tartó utasszállító repülőt

by Kassay Tamás

A Mahan Air Teheránból Dubajba tartó járatát repülés közben állami utasításra lényegében eltérítették, és Kish szigetén földre kényszerítették azért, hogy leszállítsák a gépről a Bayern München egykori csúcstartó labdarúgójának, az iráni Ali Daei családját.

December 26-án a Mahan Air W563-as járata Teheránból (IKA) a dubaji nemzetközi repülőtérre (DXB) tartó járata hirtelen kitérőt tett a Kish nemzetközi repülőtérre (KIH), amikor a Perzsa-öböl felett Dubaj felé közeledett. Az Airbus A340-es gépet a jelentések szerint az iráni hatóságok utasították leszállásra, hogy utána leszállítsák a neves sportoló szeretteit a járatról, amelynek megszakított útja és kitérője visszanézhető a flightradar felületén is.

földre kényszerítettek Dubaj Teherán utasszállító repülő Mahan Air Irán
A gép útvonala visszanézhető a Flightradar-on.

Ali Daei feleségét és lányát az Iránban zajló kormányellenes tüntetések támogatása miatt vegzálták. A labdarúgó közösségi oldalán arról tájokoztatott, hogy családtagjait nem tartóztatták le, így most a hazaútjukat szervezi. Egyúttal közölte, semmilyen tiltás alatt nem álltak, jogszerűen kívántak Dubajba utazni néhány napos látogatásra.

A repülő 12:25-kor landolt Kish szigetén, ahonnan 14:42-kor indult tovább és végül 15:31-kor érkezett meg Dubajba.

Az eset ezúttal nem váltott ki akkora nemzetközi visszhangot, mint a legutóbbi hasonló eset, amikor Fehéroroszország vadászgépekkel téríttetett el egy Ryanair gépet csak azért, hogy leszállíthassanak és letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót. Mint emlékezetes, a Ryanair vezére rettentő módon – teljes joggal – kiakadt az incidens miatt:

Ez egy államilag támogatott gépeltérítés volt… államilag támogatott kalózkodás” […] Úgy tűnik, a hatóságok szándéka az volt, hogy egy újságírót és útitársát eltávolítsák… úgy gondoljuk, hogy néhány KGB-ügynököt is kiraktak a repülőtéren”

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben