Kolozsvár repülőtér bővítés

Bővítenek egy magyarok számára is fontos repülőteret

by Polisor Bettina

A járatok és az utasok egyre növekvő száma miatt bővítik a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér (CLJ) utasterminálját, valamint a repülőgépek parkolóit, írja az MTI.

A nemzetközi és a belföldi járatokat is érinti a kolozsvári repülőtér bővítése

A kolozsvári nemzetközi repülőtér vezetősége által hétfőn kiadott közleményéből kiderül, hogy a beruházás értéke 365 millió lej (28 milliárd forint), melyből 129 millió lej (9,8 milliárd forint) uniós forrásból származik.

Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb repülőterén hosszú ideje állandó problémát jelent az egyre növekvő utasforgalom miatt kialakuló tömeg. Emiatt a bővítés az alábbiak szerint valósul meg:

  • az induló külföldi járatok utastermináljának alapterülete 7200 négyzetméterrel nő
  • két új beszállókaput nyitnak
  • a repülőgépek parkolóját 9000 négyzetméterrel növelik
  • új beszállókaput nyitnak a megnövekedett számú belföldi járatok számára is

Kolozsvár repülőterének bővítése 2024-re készül el, ez azonban csak ideiglenes megoldást jelent

A mostani bővítés átmeneti megoldás, a repülőtér vezetése a jövőben ugyanis egy teljesen új utasterminált építene – idézte a Monitorul de Cluj hírportál David Ciceo reptérigazgatót.

A kolozsvári repülőtér vezetősége nemrég közölte, hogy az utasforgalom az első negyedévben meghaladta a járvány előttit: mintegy 600 ezer utas fordult meg a légikikötőben, ami hat százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában, és 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Számításaik szerint májusban elérhetik az egymillió utast, egy hónappal korábban, mint a tavalyi évben. Kolozsvár repülőterén 2022-ben 2,26 millió utas fordult meg, és minden jel arra mutat, hogy 2023-ban a 3 milliót is meghaladja majd a számuk.

A kolozsvári repülőtéren jelenleg kilenc légitársaság több, mint 50 úticélra indít járatokat

Még idén nyáron újabb járatok indítását tervezik, valamint a meglévő járatok számát is növelni fogják, így a már egyébként is zsúfolt repülőtér bővítése időszerű és indokolt.

A kolozsvári nemzetközi repülőtér népszerűségét mutatja az is, hogy a román AirConnect légitársaság is új, közvetlen járatot indított a Kolozsvár – Budapest és a Bukarest – Budapest útvonalakon.

Ezen felül a magyar Aeroexpress Regional légitársaság járatai egy bevezető időszak keretében, és a regionális légi közlekedés kiterjesztése érdekében 2 hónapon át közlekedtek ugyancsak Kolozsvárra és Marosvásárhelyre is.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben