Lufthansa: nincs több „Hölgyeim és Uraim” köszöntés, lesz viszont harmadik nem a foglalás során

by admin

A Lufthansa járatának utasai már nem fogják hallani a „Hölgyeim és Uraim” köszöntést, jelentette be a légitársaság. Helyette nemileg semleges üdvözlést vezetnek be, ezzel csatlakoznak az Air Canada és a Japan Airlines korábbi lépéséhez.

Hölgyeim és Uraim: viszlát!

A hagyományos, kifejezetten udvarias köszönési forma, amelyet mindannyian ismerünk az angolból is mint „Ladies and Gentlemen„, avagy német barátainknál „Meine Damen und Herren” helyett a nemileg semleges verzió így hangzik: „kedves vendégek„, avagy szimplán csak „jó reggelt / jó estét„.

Emellett a Lufthansa a foglalás során felajánl az utasai számára a „férfi” és a „” mellett egy harmadik nemi opciót is.

A változást fokozatosan vezetik be a Lufthansa járatain, valamint a Swiss, az Austrian, a Brussels és az Eurowings járatain, amelyek a Lufthansa leányvállalatai.

Fotó: Oliver Roesler

A Lufthansa Csoport közölte, hogy a változtatás egyrészt válasz a társadalomban jogosan zajló vitára a nemekről, másrészt abból a vágyból fakad, hogy „minden vendéget megbecsüljenek a fedélzeten”. A Lufthansa szóvivője júniusban azt mondta, hogy az összes belső és személyzeti kommunikációt is „nemek szerint egyenlővé” teszik.

Az Air Canada volt az első légitársaság, amely elhagyta a hagyományos, udvarias köszönési formát a modern érzékenységért cserébe, amikor 2019-ben a „hölgyek és urak” helyett a „mindenki” szót használta. A Lufthansához hasonlóan bevezette a harmadik nem opciót is a foglalási oldalán.

A Japan Airlines 2020-ban követte, de csak az angol nyelvű közleményeiben alkalmazta a változást. A japán társadalom nem csupán kevésbé fogékony a nyugati típusú nyitásra (az azonos neműek házassága például nem legális ott), de és ellenben szükségtelen is, mivel a leggyakrabban használt japán nyelvű köszönés már eleve gendersemleges.

Biztosan ez a jó irány?

Spabook vélemény: Őszintén szólva nem tartom szerencsésnek ebben a formában ezt a változtatást, mert abban hiszek, hogy a tradíciók, a hagyományok igenis fontosak. Nem gondolom azt, hogy bárkinek rosszul kellene éreznie magát, ha üdvözlik a Hölgyeket és az Urakat, ez nem szól senki ellen. Ugyanakkor elfogadom, hogy vannak, akik úgy érzik, számukra egyik sem szól, és teljesen rendben van, ha őket is üdvözöljük.

Nekem férfiként kifejezetten jól szokott esni, amikor angol nyelvterületen azt mondják: „jó reggelt, uram” (good morning, sir), és a repülőn, vagy egy bálon, rendezvényen is rangot ad a pillanatnak, ha úrként köszöntenek, ahogyan szerintem a hölgyek számára is, hiszen ez nem mindennapos forma, inkább picit régies és a ritkasága okán már exkluzivitása, rangja van.

A magam részéről ezt az üdvözlési formát tartanám a legkorrektebbnek, legtiszteletteljesebbnek és mindannyiunk együttélése szempontjából a legelfogadhatóbbnak:

Hölgyeim és Uraim, kedves Utasaink / Vendégeink, … jó reggelt kívánunk … köszöntjük Önöket fedélzetünkön.

Bízom abban, hogy a modern nyitás egyes elemei most csupán egy eltérő irányú amplitúdóban öltenek testet és nem kell azért sótlanná, íztelenné válnunk, sem nekünk, sem a nyelvünknek, sem a közbeszédnek, hogy egyébként minden embertársunk számára megadhassuk a kellő tiszteletet. Sajnos a légitársaságok által választott „kedves mindenki” az nagyon kívánja az ízt, mert ez így sótlanul szürke és egyáltalán nem színes, pláne nem sokszínű.

Ha megosztanád, ide kattintva megteheted.
Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben