London Luton kifutópálya meleg lezárás Wizz Air mentesítő járat

Meghosszabbított zárlat és járattörlések London Luton repülőterén

by Kassay Tamás

Délelőtt írtunk róla, hogy komoly tűz ütött ki szerdára virradó éjjel a londoni Luton repülőtér egyik parkolóházában, amely részben összeomlott. A brit főváros, magyarok által is gyakran használt repülőterén szerda délutánig felfüggesztették a légiforgalmat.

Az intézkedés Budapestről érkező járatokat is érint, mivel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Wizz Air légitársaság közlekedtet napi több menetrendszerű járatot Lutonra. Ezek közül a reggeli és az egyik délutáni járatot törölték. – jelentette az MTI.

A lutoni repülőtér információs szolgálata szerint legalább 140 más járatot is töröltek szerdára; ez közvetlenül hozzávetőleg 25 ezer utast érint.

A BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó szakértők szerint azonban a járattörlések okozta tovagyűrűző fennakadások akár 40-50 ezer utazót is érinthetnek. 

A repülőteret üzemeltető cég első, hajnali közleményében még az állt, hogy Luton teljes légiforgalmát brit idő szerint szerdán déli 12 óráig – közép-európai idő szerint 13 óráig – felfüggesztették.

A szerda délelőtti újabb tájékoztatás szerint a teljes forgalmi zárlatot brit idő szerint 15 óráig – közép-európai idő szerint 16 óráig – meghosszabbították.

A kora hajnali érkező járatokat más brit repülőterekre, köztük Manchesterbe, Liverpoolba, Bristolba, Cardiffba és Gatwickre irányították át.

A tűzoltóság beszámolója szerint az utascsarnok közelében lévő kettes számú parkolóház harmadik szintjén gyulladt ki egy jármű, és a lángok gyorsan továbbterjedtek számos más autóra és a többi szintre is.

Andrew Hopkinson, a területileg illetékes Bedfordshire megyei tűzoltóság parancsnoka szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a tűzoltók becslése szerint a parkolóházban a tűz kitörésének idején 1500 autó volt, és a legtöbbjük megrongálódott a tűzvészben. Hozzátette: az épület több szinten égett és részben összeomlott.

Hopkinson szerint az eddigi vizsgálatok arra vallanak, hogy egy dízelüzemű autó gyulladt ki, és a parkolóház nyitott oldalszerkezetén beáramló légmozgás miatt a lángok gyorsan terjedtek először vízszintesen, majd átcsaptak a többi szintre is. Hozzátette: nincsenek szándékos gyújtogatásra utaló jelek, a vizsgálati adatok véletlen tűzesetre vallanak. 

A tájékoztatás szerint az oltásban tizenöt egység vesz részt 150 tűzoltóval.

A mentők négy tűzoltót és egy repülőtéri alkalmazottat füstmérgezés miatt kórházba szállítottak.

Luton a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyike, tavalyi utasforgalma meghaladta a 13 millió főt.

A repülőtéren az utóbbi években jelentős fejlesztési és bővítési beruházásokat hajtottak végre, és ekkor épült a most leégett és részben összeomlott új parkolóház is, amely a terminál közvetlen közelében, ötpercnyi gyalogútra van.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben