Újabb repülőtér növeli kapacitását Romániában

by Polisor Bettina

Alig két hete adták át Brassó-Vidombák repülőterét, a magyarok számára is fontos kolozsvári repülőtér bővítéséről idén tavasszal adtunk hírt, most pedig egy újabb, a román-magyar határhoz közeli repülőterén kezdődtek meg a bővítési munkálatok.

Nagyvárad reptere óránként 800 utast lesz képes fogadni

Nagyvárad repülőterén 12,84 millió lejes (21 milliárd forint) beruházással építenek új utas terminált, és bővítik a kifutópályát. A jórészt az Európai Unió és a román kormány támogatásával megvalósuló beruházás finanszírozási szerződését 2022 végén írta alá a szállításügyi minisztérium – írja az MTI.

A határ menti megye vezetésének ez volt az utolsó lehetősége, hogy uniós forrásokat hívjon le repülőtér-bővítési munkálatokra, amelyeket év végére be is kell fejezni – jelentette be közösségi oldalán Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Nagyvárad korábbi polgármestere. Ennek elősegítéseként teljesen átengedték a helyszínt a kivitelezőnek.

A munkálatok ideje alatt a régi terminálban és ideiglenes konténerekben történik az utasfelvétel

Nagyvárad repülőtér bővítési munkálatok elkezdődtek
Fotó: Ilie Bolojan

A beruházás részeként a meglévő terminált új épületszárnnyal toldják meg a schengeni és nem schengeni országokba induló és onnan érkező utasok számára. Az új terminálnak köszönhetően a repülőtér utasfelvételi kapacitása duplájára nő, a jelenlegi 400 helyett óránként 800 utast lesz képes fogadni. A fejlesztési projekt keretében

  • meghosszabbítják a bekötőutakat
  • bővítik a parkolókat
  • repülőgép-jégtelenítő berendezést is telepítenek

„Jövő évtől a nagyváradi repülőtérnek modern infrastruktúrája lesz, ami megteremti a lehetőséget, hogy több járatot működtessünk”

– vetítette előre Ilie Bolojan

A Tarom román légitársaság a nagyváradi nemzetközi repülőtérről (Oradea International Airport – OMR) Bukarestbe működtet belföldi járatokat, a külföldi járatok zöme pedig jelenleg a törökországi és egyiptomi célpontú charterjáratokra korlátozódik.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben