összeomlott Southwest Airlines légitársaság százezrek nem tudnak utazni

Összeomlott egy légitársaság, százezrek nem tudnak hazautazni az ünnepek után

by Kassay Tamás

Van rosszabb, mint a fapadosok késései és járattörlései, ez pedig az, ha egy egész rendszer borul meg. Rémálommá vált Southwest Airlines légitársasággal való utazás a karácsonyi időszakban, jelenleg is utasok százezreinek utazása bizonytalan, sokan rekedtek külföldön is. Azok a magyarok is érintettek lehetnek, akik az ünnepeket Hawaii-on, vagy valahol Amerikában töltik. FRISSÍTÉS: a fejleményekről azóta másik cikkben is beszámoltam, az amerikai kormány is vizsgálja a helyzetet és nem ússza meg viharra való hivatkozással a légitársaság.

Az Amerikai Egyesült Államokat sújtó súlyosabb téli viharok fagyos hőmérséklettel és komoly havazással rengeteg járat törlését tették szükségessé, de ennek ellenére a légitársaságok többsége meg tudott küzdeni a kihívással. – számolt be az eTurbonews.

A Southwest Airlines viszont valamilyen oknál fogva minden légitársaságnál több késést és járattörlést jelentett be, a hálózatuk olyan szinten megborult, hogy a tökéletes időjárással rendelkező Hawaii-on is törölték a járataikat.

A Southwest Airlines most törölt minden egyes járatot december 31-ig az összes dél-kaliforniai repülőtérről, amelyet a légitársaság kiszolgál, beleértve a Los Angeles, Burbank, Ontario és San Diego repülőtereit is.

A Southwest Airlines légitársaság honlapján minden járat töröltként van feltüntetve.

összeomlott Southwest Airlines légitársaság százezrek nem tudnak utazni
A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Mi a teendő, ha a Southwest Airlines járatára volt helyed? Amerikában mások a fogyasztóvédelmi szabályok mint Európában, de a rendkívüli időjárásra még itt nálunk is nagyon könnyen és túlzottan gyakran hivatkozhatnak a légitársaságok, ami azt jelenti, hogy semmilyen kártérítési kötelezettség nem terheli őket.

Ha valaki érintett a mostani helyzetben és nem akarja lemondani a nyaralását vagy az utazását, akkor nagy valószínűséggel az a legjobb megoldás, ha azonnal új jegyeket vásárol alternatív légitársaságoknál, hogy legalább az utazás megvalósuljon és ne bukja be a vissza nem térítendő szállodai költségeket. Akinek rugalmasak ezek a költségei, vagy lemondható az útja és nem talál elfogadható áron másik repülőjegyet, érdemes elgondolkodni a teljes lefújáson.

A Southwest Airlines egy későbbi időpontban – a fogyasztói jogvédő szervezetek szerint – illetve a megfelelő fedezettel rendelkező utasbiztosítás fedezheti a Southwest Airlines jegyének költségeit. Az alternatív légitársaságok árai a kereslettel együtt emelkednek, ezért az időzítés kritikus fontosságú.

Továbbra is nagyszámú hívást és közösségi megkeresést tapasztalunk. Kérjük, ellenőrizze járatának státuszát, és fedezze fel az önkiszolgálási lehetőségeket itt: https://swa.is/Dec2022

ez volt az egyetlen üzenet hétfőn kora reggel a SouthWestAirlines Twitter-oldalán, igazán bőbeszédű.

December 26-án a világszerte törölt járatok 50%-át egymaga a Southwest Airlines adta.

Southwest Airlines összeomlása, járattörlései elfogadhatatlanok

Az amerikai közlekedési minisztérium is megszólalt az ügyben, szerintük a Southwest légitársaság járattörlési és késési aránya „elfogadhatatlan„.

A chicagói vagy a dallasi poggyászkiadónál káosz uralkodott el a gazdátlan csomagok miatt. A légitársaság jegypénztárai előtt egyes repülőtereken beszámolók szerint „kilométeres” sorok álltak.

Az éjszaka hőse a Southwest légitársaság szerint egy Oaklandből Los Angelesbe tartó járaton egy ex-légiutas-kísérő volt, aki az éles személyzet egyik tagja helyett ugrott be. Kérdés, hogy mit szól ehhez a légiközlekedési felügyelet…

A járat nem tudott felszállni, mert az egyik légiutas-kísérő hiányzott, túl kevesen voltak a személyzet tagjai. Egy utas, aki korábban légiutas-kísérő volt, átvette a munkát, és a járat felszállt.

A World Tourism Network Aviation Interest Group szakértői és más légiközlekedési szakértők arra kérték Pete Buttigieg amerikai közlekedési minisztert, hogy kötelezze az amerikai légitársaságokat, hogy kössenek interline megállapodásokat más amerikai légitársaságokkal, hogy az utasokat a szabálytalan működés során át lehessen foglalni a konkurens légitársaságokra.

Az Egyesült Államokban a légi közlekedés helyzete továbbra is bizonytalan. A Southwest Airlines járataira az év végéig foglalt jeggyel rendelkező utasoknak azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint fontolják meg az autóbérlést, vagy keressenek alternatív közlekedési lehetőséget.

A Southwest Airlines december 26-án több órás gondolkodás után adott csak ki sajtóközleményt az eset kapcsán.

A bocsánatkérés jellege mindenképpen figyelemreméltó. A felelősséget felvállalják, más kérdés, hogy ez anyagi téren is majd megjelenik-e, de szavak szintjén szerintem megfelelőnek tűnik a kommunikáció.

A Southwest Airlines dolgozik a működési kihívásokból való kilábaláson:
Az egész hálózatunkat érint
ő, napokon át tartó, szélsőséges téli időjárás, a folyamatos kihívások jelentős, elfogadhatatlan mértékben érintik Ügyfeleinket és Alkalmazottainkat.

Szívből jövő elnézésünk emiatt még csak most kezdődik.

A biztonságot előtérbe helyezve azon dolgozunk, hogy sürgősen kezeljük a széles körű fennakadásokat a légitársaság egyensúlyának helyreállításával, valamint a személyzet és a flottánk átcsoportosításával, hogy végső soron a lehető legjobban szolgáljuk mindazokat, akik velünk terveznek utazni.

Teljes létszámmal és felkészülten álltunk készen a közelgő ünnepi hétvégére, amikor a zord időjárás végigsöpört a kontinensen, amelyen a Southwest a legnagyobb légitársaság az Egyesült Államok 25 top desztinációja közül 23-on. Ezek az üzemeltetési körülmények olyan volumenű és nagyságrendű napi változtatásokat kényszerítettek ki a járataink menetrendjében, amelyek nyomán csapatunk még mindig minden eszközt bevet, hogy helyreállítsa a légitársaság kapacitásait.

Ez a jelenlegi, biztonságot előtérbe helyező munka szándékos, folyamatos és szükséges ahhoz, hogy visszatérjünk a normális megbízhatósághoz, amely minimalizálja az utolsó pillanatban felmerülő kellemetlenségeket. Miközben folytatjuk a működésünk helyreállítására irányuló munkát, úgy döntöttünk, hogy a következő néhány napban a menetrendünknek csupán nagyjából egyharmadát repülve, csökkentett menetrenddel folytatjuk a működést. És azon dolgozunk, hogy elérjük azokat az Ügyfeleinket, akiknek az utazási tervei megváltoznak, hogy konkrét információkat és elérhető lehetőségeket kínáljunk, amelyek szintén elérhetők a Southwest.com/traveldisruption oldalon.

Az ünnepi szezonra beosztott munkatársaink és legénységünk minden tagja szolgálatban áll. Ezért több mint hálásak vagyunk. Közös célunk, hogy minden egyes Ügyfelünkről azzal a vendégszeretettel és szívvel gondoskodjunk, amelyről ismertek vagyunk.

A másik oldalon pedig azon dolgozunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat azok számára, akiket cserben hagytunk, beleértve a Munkatársainkat is.

A Southwest munkatársainak közös célja, hogy minden egyes Ügyféllel törődjenek, mivel nincs magasabb rendű érdekük, mint a végső biztonság. Elismerjük, hogy nem teljesítettük a kötelezettségünket, és őszintén elnézést kérünk.

FRISSÍTÉS: a fejleményekről azóta másik cikkben is beszámoltam, az amerikai kormány is vizsgálja a helyzetet és nem ússza meg viharra való hivatkozással a légitársaság.

A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben